reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic - jedna z prvních vypalovaček Blu-ray na trhu

21.11.2006, Jan Dedek, recenze
Panasonic - jedna z prvních vypalovaček Blu-ray na trhu
Už je to nějaký čas, co jsme zde recenzovali vypalovačku DVD. U klasických vypalovaček není pomalu už co recenzovat. Jednou za čas se objeví kousek, který umí zápis až 20x, ale to je vše; novinek je pomálu. Protože se ale na trhu začaly objevovat vypalovačky Blu-ray, tak se dnes na jednu podíváme. Předmětem článku bude mimo jiné také srovnání se současnými vypalovačkami .

Kvalita zápisu



Standardy ECMA

Podle specifikací ECMA 267 (DVD-ROM), 337 (DVD+R/RW) a 338 (DVD-R/RW) je disk vyhovující, má-li v osmi po sobě jdoucích ECC blocích počet PI (PIE) chyb maximálně 280 a v jednom ECC bloku počet chyb PO (PIF) maximálně 4. Tyto hodnoty norma ECMA vztahuje k rychlosti čtení 1x.

V testu byla pro testování kvality použita rychlost 4x, protože testování rychlostí 1x by trvalo neúměrně dlouho. I když je použito vyšší rychlosti jsou výsledky jasně vypovídající. Pro testy jsem použil program Nero CD/DVD Speed, ve kterém stačí nastavit pouze rychlost čtení a ostatní parametry, které se nastavují v jiných programech, má CD/DVD Speed přednastavené.

Pokud nějaký disk má hodnoty, které uletí přes hranice stanovené dle ECMA a není to souvislý blok, nic se neděje. Takovýto disk je bez problémů čitelný.



Pro testování vypálených testovacích vzorků byla použita vypalovačka Lite-On SHM-165P6S, stejná, jako i v předcházejících několika recenzích vypalovaček a program Nero CD-DVD Speed, který podává stejné výsledky jako program KProbe 2.


DVD+R DL 4x



U dvouvrstvých disků má vypalovačka problémy s přechodem do další vrstvy, ale stále vyhovuje specifikaci. Kvalita kromě přechodové části je výborná.


DVD+R 8x

Kvalita těchto médií je bez diskuze vynikající, je jen škoda, že vypalovačka nepodporuje vyšší rychlosti zápisu. Technologie BluRay je mladá, takže je dost času na to, aby vývojáři a výrobci udělali něco s těmi rychlostmi.




DVD-R DL 4x

Problémy, které nastaly u dvouvrstvých disků DVD+R DL, se u jeho protějšku nevyskytují a celý disk je vypálen ve výborné kvalitě.




DVD-R 8x

Stejně vynikající jako u DVD+R je kvalita i u tohoto disku. Není tedy co řešit.




CD-R

A nakonec se podíváme na kvalitu vypáleného CD, která je jako ve většině předchozích případů vynikající. Jak je vidět z tohoto obrázku i v předchozích recenzích, tak už se snad všechny vypalovačky naučily vypalovat CD ve vynikající kvalitě.



U Panasonicu musejí ještě zapracovat na firmwaru a zlepšit podporu zápisu na DVD+R DL, aby nedocházelo k takovým výkyvům kvality při přechodu mezi vrstvami. Pro testování disků Blu-ray zatím neexistuje adekvátní nástroj, takže první testy kvality budou dostupné, až bude možno použít nějaký takovýto nástroj.
reklama