reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic Toughbook: mobilní drsňák

13.12.2011, Jan Vítek, recenze
Panasonic Toughbook: mobilní drsňák
Společnost Panasonic nám poskytla exemplář své známé řady Toughbook, který zaujme především uživatele vyžadující vysokou odolnost a dlouhou výdrž na baterie. Pojďme se tedy podívat, jak si stojí model CF-53 představující střední třídu mezi Toughbooky.

Použitý hardware


Procesor Intel Core i5-2520M nám poskytne výkon architektury Sandy Bridge a dvou procesorových jader posílených o technologii Hyper-threading o další dvě virtuální. Jádra pracují na výchozí frekvenci 2,5 GHz, kterou Turbo Boost upravuje až na 3,2 GHz a pak tu máme standardní 3 MB Smart Cache (L3 Cache) a maximální spotřebu běžných 35 W.





Tento procesor spadá do rodiny vPro, takže není divu, že nabízí řadu moderních technologií, jako jsou virtualizační VT-x i VT-d, akcelerace AES šifrování pomocí AES-NI a dále tu jsou Intel Anti-Theft Technology, My WiFi Technology, 4G WiMAX Wireless Technology, Execute Disable Bit, atd.

V tomto notebooku Core i5-2520M pracuje na reálných frekvencích v rozmezí 800 MHz až 3000 MHz. Na nejvyšší frekvenci 3200 MHz si sáhl opravdu jen výjimečně, a to i když jsme se jí snažili docílit zatížením pouze jednoho jádra jedním threadem, což tedy není zrovna moc potěšující zpráva, ale ve světě dnešních notebooků bohužel nijak ojedinělá. Na 3000 MHz procesor pracoval i při vytížení čtyřmi thready, ovšem ne dlouhodobě. Po pár minutách začala frekvence celkem často padat až na 2000 MHz.





Panasonic zde využil jako čipovou sadu model Intel QM67 Express s podporou technologie Intel vPro a pak nechybí ani Wireless Display (Intel Wi-Di) pro bezdrátový přenos obrazového signálu, atp. Všechny vlastnosti této čipové sady si můžete sami zhlédnout na produktových stránkách výrobce.





Dále použitý procesor obsahuje i grafické jádro Intel HD Graphics 3000 se 12 Pixel Pipeline. To pracuje na frekvenci 650 až 1300 MHz a samo o sobě dokáže poskytnout více než dostatečný výkon pro provoz UI Aero. Ovšem pro herní účely se hodit v žádném případě nebude a pokud byste si snad na notebooku chtěli zahrát také 3D hry v lepší kvalitě, poohlédněte se po nějakém modelu vybaveném samostatnou grafickou kartou. Neočekávejte ale, že její výkon bude ekvivalentní k desktopové kartě, která má podobné označení. Nicméně Toughbook CF-53 je pracovním notebookem a od něj nemůžeme očekávat zaměření na hry a pokud jde o grafický výkon pro vážné aplikace (3D modelování, apod.), pak ten nám také nezajistí.





Operační paměti pochází od Hyundai Electronics a jde o jeden modul SO-DIMM DDR3-1333 MHz s kapacitou 4 GB, jenž pochopitelně pracuje v jednokanálovém režimu. Nastaveno bylo přitom obvyklé časování 9-9-9-24-1T při základním napětí 1,5 V. Uživatel si pak může snadno dokoupit další modul se stejnými specifikacemi, a rozšířit si tak paměť na 8 GB ve dvoukanálovém režimu, což bych osobně doporučoval i z hlediska toho, že nás takový upgrade určitě nezruinuje.

Nakonec se v této podkapitole zmíníme o pevném disku Hitachi Travelstar Z5K320 (HTS543232A7A384), jenž nás v dnešní době ničím neohromí. Jedná se totiž o disk s podprůměrnou kapacitou 320 GB, otáčkami 5400 RPM, rozhraním SATA 3 Gbps a 8 MB vyrovnávací paměti. Jeden by přitom čekal alespoň nějaký 500GB a 7200otáčkový model.


Instalovaný software


Co se týče instalovaného software, jemuž vévodí operační systém Microsoft Windows 7 Professional v 64bitové verzi, pak toto téma jsme už v podstatě pokryli v úvodní kapitole. Panasonic nám totiž u tohoto notebooku nenabídne velké množství přídavných aplikací, pouze ovladače a pár více či méně užitečných utilit především pro sledování systému a jeho prostředků. Osobně si myslím, že u notebooku určeného především pro profesionály je takový přístup dobrý.



reklama