reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic Toughbook: mobilní drsňák

13.12.2011, Jan Vítek, recenze
Panasonic Toughbook: mobilní drsňák
Společnost Panasonic nám poskytla exemplář své známé řady Toughbook, který zaujme především uživatele vyžadující vysokou odolnost a dlouhou výdrž na baterie. Pojďme se tedy podívat, jak si stojí model CF-53 představující střední třídu mezi Toughbooky.

LCD displej


Tento notebook je svým zpracováním výjimečný, ovšem to bohužel neplatí o jeho LCD displeji s úhlopříčkou 14", který je naopak naprosto průměrný, alespoň co se týče naší verze. Jedná se totiž o panel typu TN s rozlišením 1366 x 768, a tedy poměrem stran 16:9. Toto rozlišení se dnes (bohužel) stalo velmi rozšířeným mezi notebooky s úhlopříčkami 13,3" - 15,6" a i když u tohoto 14" modelu není samo o sobě zase tak nízké, nejde jen o ně. Je tu také onen "filmový" poměr stran 16:9, který není zrovna vhodný pro zpracování textů nebo jinou vážnější práci.




- pohled zpříma -


Na druhou stranu má použitý displej vysoký jas, což se bude hodit při práci venku a také má při ideálním úhlu pohledu jasné a živé barvy. Jinak jej ale postihují stejné problémy jako všechny ostatní displeje typu TN.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Jedná se o dobře známé deformace barev (především při pohledu seshora či zespoda) a pokles jasu i kontrastu.




- pohled zespoda -




Webkamera


Po velmi dlouhé době tu máme notebook, který není vybaven webovou kamerou, respektive ji má zahrnutou ve volitelném příslušenství. Tam figuruje 1,3megapixelový model, ovšem zde nemáme co hodnotit.


Zvukový systém


Panasonic Toughbook CF-53 nabízí dva reproduktory umístěné vedle klávesnice, což dnes již není tak obvyklé, protože většinou je výrobci dávají dospod. Zvuk od reproduktorů vedle klávesnice tak lépe dolehne k našim uším, ovšem v tomto případě není ani o co stát.

Jedná se zde o reproduktory s mně dobře známým "tleskavým" zvukem, které pořádně nehrají ani středy, natož pak basy. Poslech hudby je tak holý nesmysl, takže jde o klasické nouzové řešení, jehož jedinou výhodou je, že zvuk je silný. Takže to hraje, hlasitost je dostatečná a více po tom nemůžeme chtít, i když takové mohutné tělo by jistě zvládlo hostit i větší reproduktory. Na druhou stranu není Toughbook ani zdaleka multimediální stroj, tudíž mu málo kvalitní zvuk nemůžeme moc vytýkat.


Ergonomie


Hledisko ergonomie je už pro tento typ daleko důležitější. Začít můžeme s víkem notebooku, které můžeme rozevřít až do úhlu 180°, což se bude jistě nejednou hodit, ovšem na druhou stranu bych uvítal pev. Zde máme také jeden originální prvek, a to vysunovací madlo pro snadné přenášení notebooku. To může velmi dobře posloužit i jako podložka pod zápěstí při práci s touchpadem, což je velmi vhodné zvláště u tohoto notebooku s vysokou základnou.

Při návrhu rozložení portů a konektorů v Panasonicu rozhodně přemýšleli. Na levé i pravé straně máme volno pro volnou práci s myší, což jen malinko kazí sloty pro karty ExpressCard a PCMCIA. Ovšem většina rozhraní pro kabely, které by nás mohly omezovat, je umístěna v zadní hraně stroje. Navíc je možné snadno odšroubovat všechny krytky, které by vám mohly vadit.

Stěžovat si nelze ani na provedení touchpadu, jehož povrch je dobře hmatově ohraničen (touchpad je trošku propadlý pod okolní povrch) a i po něm samotném prsty snadnou kloužou. Tlačítka jsou zde oddělena a mají hlubší a rovnoměrný stisk.



reklama