reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic Toughbook: mobilní drsňák

13.12.2011, Jan Vítek, recenze
Panasonic Toughbook: mobilní drsňák
Společnost Panasonic nám poskytla exemplář své známé řady Toughbook, který zaujme především uživatele vyžadující vysokou odolnost a dlouhou výdrž na baterie. Pojďme se tedy podívat, jak si stojí model CF-53 představující střední třídu mezi Toughbooky.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. Ta, pokud notebook necháme v klidu a pouze na něm pracujeme v textovém editoru nebo projíždíme Internetem, není vůbec vysoká. Notebook jen velmi jemně a tiše hučí, na čemž se také podílí jeho pevný disk, který občas začne mírně pískat, ale to se vždy po chvíli ztratilo.

V zátěži se pak chladicí systém již ozve a bylo by velmi divné, kdyby tomu tak nebylo, protože jeho výdech skutečně není přerostlý. I tak není hlučnost při stoprocentní zátěži vysoká a po chvíli ji ani nebudete vnímat, ovšem jak je to s teplotami?

Teploty byly měřeny ve 20-21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark Vantage pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy jedno procesorové jádro a GPU vytížil 3DMark a o zbylá se postaral Prime95.

Pokud Core Temp a Speedfan udávaly správné teploty, pak je celkem jasné, že tak malý chladič dokázal chladit procesor v zátěži s relativně nízkou hlučností. Ona totiž výsledná teplota procesoru není nijak nízká a vzhledem ke snižování frekvence na 2000 MHz už to zavání přehříváním. A právě to by podpořily i údaje spotřeby z měřáku, které přitom skákaly mezi cca 32 a 48 W.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
42 °C
90 °C
GPU
-
-
HDD
30 °C
38 °C


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. Teploty na povrchu nejsou ani při zátěži přehnaně vysoké, i když 40 °C je již na hraně. Problém v chlazení tohoto notebooku je ale spíše v poddimenzovaném pasivu v zadní části, který se dokáže v zátěži silně zahřát.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži




Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na baterii typu Li-Ion s devíti články, která dostala označení Road Warrior - CF-VZSU71U a jde 9článková, 72,9 Wh (10,8 V, 6750 mAh). Ta má dle názoru společnosti Panasonic vydržet až deset hodin provozu na jedno nabití, čehož bychom mohli skutečně dosáhnout.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
8:35
2:15
Spotřeba
8,7 W
35 W


Spotřeba nezatíženého Toughbooku CF-53 je skutečně velmi nízká, což dovolí dosáhnout dlouhé výdrže, přičemž se ale nesmí použít nejvyšší jas obrazovky (v našem případě to bylo akorát pod polovinou). Měření zátěže je pak těžké pořízení, protože notebook i při napájení z baterie nedokáže zajistit stabilní frekvenci dle specifikací procesoru a neustále padá na 2000 MHz, a to nejspíše kvůli tzv. Thermal throttling, tedy snížení teploty pomocí nižšího taktu.

Prime95 je holt zátěžový test, na nějž systém chlazení už v tomto případě nestačí, ovšem v předchozích testech se toto nijak neprojevilo.









reklama