reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic Toughbook: mobilní drsňák

13.12.2011, Jan Vítek, recenze
Panasonic Toughbook: mobilní drsňák
Společnost Panasonic nám poskytla exemplář své známé řady Toughbook, který zaujme především uživatele vyžadující vysokou odolnost a dlouhou výdrž na baterie. Pojďme se tedy podívat, jak si stojí model CF-53 představující střední třídu mezi Toughbooky.
Dnes jsme si vyzkoušeli notebook Panasonic Toughbook řady CF-53, jehož chloubou je především vysoce odolné tělo, které má odolat mechanickému namáhání, pádu z menší výšky, vlhkosti, apod. Od tohoto faktu se odvíjí řada důležitých věcí, a sice např. to, že musíme počítat se zvýšenou hmotností i mohutnějším tělem a hned na první pohled nás zaujme i masivní madlo určené především pro snadné a bezpečné přenášení.

Tělo tohoto stroje vypadá skutečně velmi dobře. Vyrobeno je především z kovových slitin a na všech místech je pevné, porty má chráněny výklopnými dvířky a klávesnici má odolnou proti polití. Zde můžeme také zmínit mohutné a velmi pevné klouby displeje, díky nimž lze otevřít víko až do úhlu 180°. Pochvalu si zaslouží i provedení klávesnice a touchpadu, na nichž se pracovalo velmi dobře. Naopak se mi moc nezamlouvala západka přidržující víko u základny, neboť ta vždy nedržela zrovna pevně zaklapnutá. To je také jediná výtka, kterou bych měl ke zpracování těla.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče použitého displeje, pak u našeho modelu CF-53 Standard byl jen obyčejný, zatímco u CF-53 Touchscreen má rezistivní dotykovou vrstvu a slibuje dobrou čitelnost i na slunci. My jsme se dočkali 14" LCD s TN panelem o rozlišení 1366 x 768, což nás u takovéhoto stroje nemůže nadchnout. Zde by daleko lépe slušel nějaký IPS či VA panel s poměrem stran alespoň 16:10. Webkameru posoudit nemůžeme, neboť v naší konfiguraci chyběla, ale reproduktory byly samozřejmě na svém místě po stranách klávesnice. Na nich se dá pochválit pouze to, že byly dostatečně hlasité, jinak jejich zvuk za moc nestál, ale toto přeci jen není multimediální notebook.

Dále jsme se podívali na výkon tohoto Toughbooku, jenž byl celkem slušný především díky procesoru Intel Core i5-2520M, který patříc i s čipovou sadou do rodiny vPro poskytne i širokou nabídku technologií a v tomto případě také integrované grafické jádro. Sestavě však chyběl výkonný pevný disk, jímž rozhodně není použitý Hitachi Travelstar Z5K320 s kapacitou pouze 320 GB.

Nakonec můžeme zmínit chlazení, spotřebu a výdrž na baterii. Chladicí systém zde sice nebyl přehnaně hlasitý a dokázal poskytnout dostatečný výkon na to, aby procesor v benchmarcích dosáhl slušných výsledků, ale při opravdové zátěži se frekvence začala propadat na 2000 MHz, když se teplota vyhoupla nad nebezpečných 90 °C. Však chladič sám o sobě není nijak mohutný. Spotřeba byla na druhou stranu umírněná, což přineslo i dlouhou výdrž na baterii, která se na ní velmi podílela svou vysokou kapacitou díky 9 článkům.

Panasonic Toughbook CF-53 je tedy slušným produktem, na němž bych osobně ale provedl několik změn.


Silné a odolné tělo
Displej s rozlišením 1366 x 768
Slušný výkon procesoru
Slabý výkon pevného disku + nízká kapacita
Dobré rozložení portů
Slabé chlazení
Dlouhá výdrž baterie
Západka displeje se často nechytila
Cena v době testování: cca 45 500 Kč s DPH



Vývoj ceny v českých obchodech


Graf ceny produktu Panasonic CF-53MK1 CF-53AACZY poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení notebooku Toughbook CF-53 děkujeme Panasonicu.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama