reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phenom II X4 980 BE: poslední výkřik

1.6.2011, Jan Vítek, recenze
Phenom II X4 980 BE: poslední výkřik
Společnost AMD si před příchodem nových procesorů do desktopového sektoru přichystala ještě poslední oživení řady Phenom II X4, o něž se postará model Phenom II X4 980 Black Edition "Deneb", který je námětem pro dnešní test.

Phenom II X4 980 Black Edition - přetaktování


Fakt, že testovaný procesor AMD Phenom II X4 980 patří do série Black Edition, přímo vybízí k jeho přetaktování. Tato série totiž má odemčený násobič, díky čemuž je přetaktování snazší, neboť nemusíme ke zvýšení pracovní frekvence procesoru zvyšovat hlavní frekvenci FSB, na níž je navázána frekvence NorthBridge se sběrnicí HyperTransport a také operační paměti. Stačí pouze zvyšovat násobič a případně také napětí procesoru a pak případně výslednou frekvenci jen doladit úpravou frekvence FSB.

Základní nastavení Phenomu II X4 980 BE je 18,5 x 200 MHz, tedy 3700 MHz při napětí 1,4 V. V tomto případě jsme neměli žádnou záruku toho, že procesor výrazně přetaktujeme, neboť už jeho základní frekvence je na architekturu AMD K10 dost vysoká. Ale samozřejmě bude záležet na štěstí, tedy na tom, jak kvalitní kus zrovna trápíme.

Ten náš evidentně příliš kvalitní nebyl, neboť jsme se nedostali na stabilních 4200 MHz při napětí 1,575 V, přičemž jiní dokázali frekvenci vyhnat o stovky MHz výše, ale také za cenu využití většího napětí. Nicméně v našem případě tento procesor na frekvenci přes 4200 MHz nebyl stabilní ani na ještě vyšší napětí, i když systém s ním dokázal nabootovat i na 4500 MHz. Po zatížení se však systém rozloučil modrou obrazovkou. Dále jsem to již nezkoušel, neboť velmi vzrůstala spotřeba, jak ostatně budou ilustrovat grafy. Můžeme se tedy spokojit s frekvencí vyšší o 500 MHz.


Testy přetaktovaného procesoru


Následující grafy ukáží porovnání výkonu mezi nepřetaktovaným a přetaktovaným procesorem AMD Phenom II X4 980 Black Edition. Ukázalo se skutečně výrazné zlepšení ve všech případech, což je pochopitelné, když jsme získali 500 MHz k dobru, ovšem za jakou to bude cenu?












Spotřeba přetaktovaného procesoru


Nárůst spotřeby je skutečně značný a naprosto neodpovídá těm několika procentům výkonu navíc, neboť je v zátěži zhruba dvojnásobný, ovšem co je ještě horší, při provozu v klidu je více než 2,5násobný. Když by se pak k tomu přidala i spotřeba grafické karty, měl by 650W zdroj Corsair navíc už problémy takovou sestavu uživit. Ostatně by to také už lezlo do peněz, takže přetaktování v tomto případě lze běžným uživatelům radit spíše jen s využitím základního napětí. Nedostanete se sice na úžasné hodnoty, ale zase se z vašeho počítače nestane polykač kilowatthodin.






reklama