reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Phenom II X4 980 BE: poslední výkřik

1.6.2011, Jan Vítek, recenze
Phenom II X4 980 BE: poslední výkřik
Společnost AMD si před příchodem nových procesorů do desktopového sektoru přichystala ještě poslední oživení řady Phenom II X4, o něž se postará model Phenom II X4 980 Black Edition "Deneb", který je námětem pro dnešní test.
Závěrem lze říci, že AMD si na jaro připravilo mírné oživení svých čtyřjádrových procesorů Phenom II X4, které obstaral testovaný model 980 Black Edition. Oslavné fanfáry v tomto případě nezazní, protože k tomu není důvod. Tento procesor znamená spíše jen poslední vzepětí jedné velké rodiny, kterou se už už chystá nahradit nová. Mluvím samozřejmě o procesorech Bulldozer, čili modelech AMD FX "Zambezi", které by měly dorazit začátkem léta a pro nepříliš náročné zákazníky tu zase budou APU "Llano" s integrovanými grafickými kartami, jež na svůj druh mají nabídnout nevídaný výkon.

My ale budeme nyní ještě posuzovat model Phenom II X4 980 Black Edition, který si zařadíme do tabulky a grafů s přehledem ceny.
ceny ze serveru Heureka

Nejsilnější čtyřjádrový Phenom II lze tedy sehnat za cenu kolem 3900 Kč s daní, což je o cca 500 Kč více, než kolik stojí verze taktovaná o 100 MHz níže. Je tedy zřejmé, že navýšená cena příliš neodpovídá získanému výkonu, neboť ten nijak výrazný. Ale tak už tomu bývá u modelů stojících na vrcholu své řady.



Co se týče konkurence od firmy Intel, pak cenově srovnatelný je dnes model Core i5-2400, což je také čtyřjádrový model taktovaný až na 3,4 GHz. Jeho výkon je oproti testovanému Phenomu II v některých případech srovnatelný, ale častěji výrazně vyšší. K tomuto si musíme připočíst také výhodu ve výrazně umírněnější spotřebě, z čehož nám vyjde jednoznačný vítěz.







Nezbývá tedy než vyčkat příjezdu Bulldozerů, které snad dostojí svému jménu a pořádně s oblastí desktopových procesorů zatřesou. Už je to potřeba.

Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu AMD Phenom II X4 980 poskytuje server Heureka.cz



Poděkování na závěr:

AMD za zapůjčení všech procesorů Phenom II
Gigabyte za zapůjčení základní desky Gigabyte GA-890GPA-UD3H
MSI za zapůjčení grafické karty MSI R5870 Lightning
reklama