reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 235PQ2EB: dokonalé e-IPS?

3.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 235PQ2EB: dokonalé e-IPS?
Philips v poslední době vypouští hodně nových monitorů a dnešní e-IPS slibuje dobrou ergonomii, možnost regulovat odezvu a velmi neotřelý design. Také si v dnešní recenzi opět představíme další inovaci metodiky, nenechte si ji proto ujít.

Odezva


Výrobce udává odezvu 14 ms, to je na dnešní dobu docela velká hodnota. Pravidelní čtenáři však již vědí, že udávaná odezva nemusí zcela odpovídat realitě, a to jak směrem nahoru, tak i směrem dolů. V tomto případě je to naštěstí směrem dolů. Směrem dolů to je však pouze při nastavení položky Smart Response na 1. Vyšší hodnoty způsobují výraznější překmity a naopak vypnutí Smart Response prodlužuje odezvu a vyskytují se schody. Zkrátka pro 99% lidí je hodnota 1 zcela ideální.

Naměřené výsledky tomu i nasvědčují. Nikde se nevyskytuje hodnota nad 10 ms a pouze u cca poloviny se vyskytuje překmit, který je tak výrazný, že jej měříme. To, jak jste na překmit citliví, je již na vás, u tohoto monitoru musím však konstatovat, že překmit není téměř pozorovatelný. Ano, v některých případech jej jistě uvidíte, ale není to nic tragického.










Na následujících grafech jsou zachyceny odezvy 0-175-0 a 50-200-50. Ty mají docela slušný průběh a překmit není až tak výrazný. Navíc je pěkně špičatý, takže se neohřeje na obraze moc dlouhou dobu.




0-175-0 (20 ms na dílek)




50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Zpracování obrazu netrvá elektronice nějak zásadně dlouhou dobu. Inputlag dosahuje 13,2 ms, což je sice již pro někoho znatelný inputlag, ale pro většinu je tato hodnota velmi krátká.




Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Jakmile zapnete jakýkoli film, tak uvidíte, že monitor má velmi dobrý kontrast, který je u e-IPS občas problém. Sice nedosahuje kvalit kontrastu VA panelů, ale na IPS jde o slušný výsledek. Trošičku však ruší průsvit v levé dolní části monitoru. Není to ale naštěstí úplný roh monitoru, a tak i pokud si zapnete ještě více širokoúhlý film, nebude průsvit v černé části obrazu, tam by byl vidět daleko více a na kraji obrazu si jej často vůbec nevšimnete.

Odezva patří k těm lepším, co lze u dnešních LCD najít. Sice se v odezvě vyskytuje překmit, ale u filmů, které obvykle nejsou až tak kontrastní (oproti hrám), není překmit zkrátka téměř viditelný. Celkově se tedy pro filmy monitor hodí. Pro přímé sledování na slunci by sice mohl mít vyšší jas, ale nejde o televizi a tak jas 250 cd/m2 je zcela dostačující.







Prosvítání obrazu je pouze na levé spodní straně









Hraní her


Při hraní her si můžete občas všimnout překmitu, který sice není zásadně výrazný, ale zkrátka sem tam ho uvidíte. Jinak je však hraní velmi příjemné. Hlavním kladem je dobré barevné podání, které už z továrního nastavení dokáže vykouzlit z her docela slušný zážitek. Barvy nejsou přepálené a drží se pěkně tam, kde vývojáři zamýšleli. Nejspíš bude mít monitor slušný gamut odpovídající sRGB. To však přebíháme. Odezva je pro hry to hlavní, a ta je u Philips 235PQ2EB velmi dobrá. Inu, i na hry je monitor vhodný.


 

reklama