reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 235PQ2EB: dokonalé e-IPS?

3.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 235PQ2EB: dokonalé e-IPS?
Philips v poslední době vypouští hodně nových monitorů a dnešní e-IPS slibuje dobrou ergonomii, možnost regulovat odezvu a velmi neotřelý design. Také si v dnešní recenzi opět představíme další inovaci metodiky, nenechte si ji proto ujít.

Pozorovací úhly


e-IPS panely mají již tradičně velmi dobré pozorovací úhly. Barevná změna je při pohledu ze stran velmi malá a někomu může vadit snad jen efekt IPS Glow (zmodrání obrazu v tmavých oblastech při pohledu ze stran). Samozřejmě se také snižuje kontrast, ale to je také dáno i povrchovou úpravou a samotným principem LCD. V tomto ohledu se stane revoluce až s příchodem OLED - tedy jestli k tomu vůbec dojde.





Kontrast a jeho rozložení po ploše monitoru


Výrobce slibuje kontrast 1000:1, což je pro e-IPS docela typická hodnota. Ano, některé mají nižší, ale dnes se již spíš vyskytuje hodnota právě 1000:1. Naměřený kontrast ukázal, že výrobce nelže a hodnota je to dosažitelná. Průměrná hodnota při maximálním jasu je 797:1 a při 120 cd/m2 807:1. Není to tedy přesně 1000:1, ale u některých monitorů je hodnota ještě výrazně nižší.








Průběh jasu


Udávaný jas 250 cd/m2 je dosažen prakticky zcela přesně - 246 cd/m2. Pokud začnete regulovat jas, tak zjistíte, že minimální hodnota je slušně nízká. 50 cd/m2 již uspokojí valnou většinu uživatelů pracujících v noci. Rýpalové sice poznamenají, že EIZO má třeba i 4 cd/m2, ale to je zcela jiná kategorie.





Samotná regulace je pěkně lineární a stačí si tedy zapamatovat krajní hodnoty. Ostatní si již lehce dopočítáte.


Stabilita jasu


W-LED podsvícení a s ním je spojen i minimální náběh jasu. Ihned po zapnutí tedy můžete používat monitor v plné kráse.


Podsvícení


LED monitory znamenaly příchod levných a tenkých LCD. Bohužel to znamenalo v mnohých případech i pokles kvality homogenity podsvícení. Jsou zde však modely, které mají podsvícení dobré a právě dnešní Philips 235PQ2EB má podsvícení docela slušné. Kraje jsou sice tmavší, ale stále jde o dobrý výsledek.




















A jak takové podsvícení vnímá lidské oko? Daleko lépe. Jediný problém může vzniknout na levé straně monitoru, kde je propad podsvícení rychlejší než na straně pravé.




reklama