reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 235PQ2EB: dokonalé e-IPS?

3.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 235PQ2EB: dokonalé e-IPS?
Philips v poslední době vypouští hodně nových monitorů a dnešní e-IPS slibuje dobrou ergonomii, možnost regulovat odezvu a velmi neotřelý design. Také si v dnešní recenzi opět představíme další inovaci metodiky, nenechte si ji proto ujít.
reklama

Struktura displeje


Pravidelný čtenář již jistě strukturu e-IPS zná. V našich testech však nenecháme nic náhodě, a i přestože jde o známou strukturu, tak si ji vyfotíme. Kdo ví, kdy narazíme na nějakou anomálii.




e-IPS pixelová struktura monitoru Philips 235PQ2EB (klikněte pro zvětšení)


Barevný gamut


Rozsah barev je u monitorů velmi důležitý. Pokud jde o běžný monitor, tak může být přesné pokrytí sRGB gamutu zcela dostačující a vlastně i výhodné. Jde však o to, jak přesně je onen gamut pokryt. Philips 235PQ2EB má gamut téměř přesný. Bohužel slůvko "téměř" zde je opodstatněné. V zelené barvě je gamut monitoru lehce posunut oproti sRGB.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


Při pohledu na graf CIE 1976 si odchylky již tolik všimnout nemusíte. Zkrátka téměř přesné pokrytí sRGB. To předpovídá dobré barevné odchylky. Uvidíme, jak to bude ve skutečnosti.


Teplota bílého bodu


V dnešní recenzi opět přinášíme něco navíc. Měříme rozložení teplot bílé barvy po ploše monitoru. Tato teplota se měří po kalibraci a můžete pěkně vidět, v jakých částech zkrátka bude mít monitor studenější či naopak teplejší nádech barev.





Tato teplota je však nastavena pouze pro jas 120 cd/m2. Jaká bude ale barevná teplota při jiném jasu? Z logiky věci se může zdát, že by měla být stejná. Není tomu však tak. U LED podsvícení obvykle stoupá s jasem i teplota bílé barvy. Graf je tentokrát trošku nezvyklý. Osa grafu protíná standardní hodnotu 6500 K (ano, mělo by to být 6504 K, ale myslím, že zahrnovat ony 4 K už není tak podstatné). Na ose "y" je již jas monitoru nastavený v OSD menu. Pokud jas snížíte pod oněch 120 cd/m2, tak teplota barev klesá (teplejší podání) naopak při zvyšování se teplota zvyšuje (studenější podání). Rozdíly však nejsou až tak problematické. Sice rozdíl kolem 83 K při maximálním jasu je znatelný, ale pro většinu uživatelů stále přijatelný. Oko se navíc docela dobře přizpůsobuje.





Barevná odchylka





Nativní barevné podání


Jakmile se poprvé podíváte na monitor, zjistíte, že má velmi věrné barevné podání. Avšak až sonda odhalí pravdu. Aniž by bylo potřeba kalibrace přes OSD nebo podobné zásahy, tak poskytuje průměrnou barevnou odchylku dE(2000) = 2,00, tedy velmi slušný výsledek.




Profil sRGB


Pokud si zapnete profil sRGB, získáte ještě o kousek lepší barvy hlavně v šedých tónech. Modrá se naopak trošku zhoršila. Celkově však obraz vypadá lépe, a tak pro ty, co nechtějí kalibrovat obraz, doporučím právě režim sRGB. Průměrná barevná odchylka dE(2000 = 1,95.




Profil Economy


Profil Economy sníží jas, a to je prakticky vše, co s obrazem dělá. Snad jen modrou barvu posunul do lepších končin, a tak se jedná o velmi zdařilý profil. Bohužel v něm nelze měnit jas. Profil se ihned deaktivuje. Průměrná odchylka dE(2000) = 1,64




Profil Game


Nyní nastoupí různé marketingově nazvané režimy, jako Game, Photo, Office apod. Ty často u monitorů barvy zhorší. Philips však ukázal, že i tyto profily mají svůj význam. Průměrná odchylka dE(2000) = 1,53 je již velmi pěkná.




Profil Movie


A nyní již nastoupil klasický marketingový profil Movie. Ano, opravdu marketingový. Barevná odchylka dE(2000) = 7,51 už tak pěkná není. Zapínat tento profil tedy vůbec nedoporučuji. Těžko asi chcete mít ve filmech barvy takto přepálené.




Profil Office


Profil Office opět vrací vše do starých dobrých kolejí. dE(2000) = 1,72.




Profil Photo


U posledního režimu Photo by asi každý očekával ty nejlepší barvy. Bohužel tomu tak není a barvy jsou velmi podobné režimu Movie. Průměrná dE(2000) = 7,54.


Nastavení monitoru po kalibraci přes OSD bylo následující:

R=100
G=99
B=94
Kontrast: 50
Jas: 41

V OSD jsem prakticky ubral pouze modrou barvu. Díky tomu je i barevná odchylka u modré lepší, ale bohužel průměrná odchylka se trošku zhoršila. Na druhou stranu, máme daleko lepší výchozí pozici pro kalibraci přes ICC - křivka LUT nemusí být tak drasticky zvlněná. Průměrná odchylka dE(2000) = 2,17.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


A po kalibraci jsme již dosáhli téměř ideálního monitoru. Pouze černá barva je lehce pře dE(2000) = 1. Průměrná odchylka dE(2000) = 0,69 je na monitor této cenové relace zcela perfektní.




Po kalibraci přes ICM profil


Podívejme se ještě na křivky. Ty jsou relativně hladké a pouze v tmavých tónech se snaží o razantnější úpravy.








Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.
reklama