reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 237E4QHAD: novinka s IPS

4.2.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 237E4QHAD: novinka s IPS
I Philips se vrhnul na levné e-IPS monitory. Dokáže jeho novinka v podobě 23" s 7ms odezvou konkurovat LG či Dellu? Dle specifikací má našlápnuto rozhodně dobře, a tak uvidíme, co na to naše náročné testy.

Odezva


První, co byste měli udělat po zapnutí monitoru, je zavítat do OSD menu a nastavit hodnotu SmartResponse na Faster. Tím získáte nejlepší odezvu, jakou monitor vůbec umí. Jen velmi málo se při tomto nastavení vyskytuje překmit a pokud je, tak není velký. Při hodnotě Fastest se již překmit vyskytoval moc často a v obraze se tak objevuje nepříjemný světlý stín.

Odezva má při optimálním nastavení prakticky ideální průběh. Hodnoty se pohybují kolem 10 ms, a to jak u rise tak i u fall. Celkově vzato jde o slušný výsledek.


 - odezva tabulka





Ještě se podívejme na tabulku překmitů. Zde je dobře vidět, že překmity se vyskytují pouze u světlých změn. Díky tomu jsou pro lidské oko prakticky neviditelné, popř. viditelné jen stěží.

 - odezva graf

Nesmíme také zapomenout na konkrétní odezvy. Vždy se díváme na 0-175-0 a 50-200-50. První má prakticky ideální průběh. Jen při rise se objevil drobný překmit, který však nedosahoval ani 5%, natož pak 10%, které započítáváme do odezvy. No, musím zvolat bravo! Takto perfektní průběh odezvy tu dlouho nebyl.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


Prakticky stejný průběh je i u odezvy 50-200-50.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Inputlag u monitoru Philips 237E4QHAD se pohybuje kolem 12 ms. To je pro hry docela průměr, avšak na profesionální hraní to není.


Sledování videa


Protože se jedná o 23" monitor, tak si jej těžko bude někdo pořizovat s primárním účelem sledovat filmy. Na to je zkrátka malý. Dále jde o e-IPS, který má nižší kontrast, a to je pro filmy také nežádoucí. Přesto některé IPS monitory dokáží vyloudit pěkný obraz. Bohužel to není případ Philips 237E4QHAD, který má kontrast opravdu malý. V průměru se pohybuje kolem 231:1, což je vskutku málo.

Odezva je však rychlá a pro filmy dostatečná. Díky tomu jsou i horory slušně prokresleny. Bohužel ono podání černé není dobré. Je zde jasně vidět zaměření monitoru, které je více kancelářské než multimediální.





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


Podsvícení nemá problémy s průsvity na okrajích, což je velmi dobrá zpráva pro milovníky hororů. Bohužel kontrast celé nadšení kazí.

Pokud se podíváte na podání černé barvy v řeči čísel, tak zjistíte, že se pohybuje v 17 násobku oproti dnešním AMVA monitorům. No, 17 násobek je vskutku velké číslo. Při porovnání tohoto obyčejného e-IPS a AMVA vedle sebe máte pocit, že eIPS vlastně ani černou nemá. TO je však již daň za dnešní trend eIPS levných panelů. A je to hodně škoda.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Při hraní her oceníte velmi slušnou odezvu, která nemá překmity. Díky tomu ani ta nejnáročnější hra netrpí stíny za pohybujícími se objekty. Naopak vám může vadit podání černé barvy. Například u hry Diablo 3 je absence hluboké černé dost nežádoucí a hlavně nepříjemné. Hra ztrácí na kouzlu, a to nemluvím o jejím kontroverznějším pojetí oproti Diablu 2.




Celkově vzato jde o slušný monitor na hry s jedním velkým ale. Tím ale je pochopitelně slabší podání černé barvy. TEČKA.

reklama