reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 237E4QHAD: novinka s IPS

4.2.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 237E4QHAD: novinka s IPS
I Philips se vrhnul na levné e-IPS monitory. Dokáže jeho novinka v podobě 23" s 7ms odezvou konkurovat LG či Dellu? Dle specifikací má našlápnuto rozhodně dobře, a tak uvidíme, co na to naše náročné testy.

Struktura displeje



 - struktura displeje

struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Struktura displeje je zcela v souladu s tradiční e-IPS. Nejde však o novou strukturu, která se objevuje v poslední době. Je daleko podobnější klasické H-IPS.


Teplota bílého bodu


Monitor vykazuje relativně dobrou stálost barev při změně jasu. Rozdíl pouhých 96 K jen těžko zaznamená netrénované oko. V našem případě došlo na kalibrování k 6500 K u 38% jasu, kde se nachází 120 cd/m2.


 - závyslost teploty bílé na jasu


O poznání hůře je na tom teplota barev po obrazovce. Rozdíl mezi maximem (levý spodní roh) a minimem (pravý horní roh) je 494 K. Téměř 500 K už uvidí i méně trénované oko. Pokud tedy budete vyvažovat bílou u svých fotek, tak si dejte pozor, zda nekoukáte do problémové oblasti monitoru. Právě toto je jedna z mnoha věcí, co dělá levné monitory špatně použitelné pro grafiku. Spousta přispěvatelů v diskuzi pod články se snaží vyřknout ortel, že levné monitory jsou to stejné jako draží NEC a EIZO a toto je právě jedna z vlastností, co odlišuje levné a drahé monitory.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Gamut dnešních monitorů je docela ošemetná záležitost. Některé mají gamut moc široký a přesto neodpovídá žádnému standardu a některé mají naopak gamut moc malý. Dnešní monitor Philips se drží pěkně při zemi a gamut se co nejvíce přibližuje sRGB. Díky tomu mohou příznivci filmů a webového obsahu mít velkou radost. sRGB je totiž zde použit v největší míře.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Drobná odchylka v modré barvě nemusí znamenat nikterak zásadní problém. Více nám však prozradí testy barev.


 - dE profil

Profil Standard (6500 K)


Pokud necháte nastavení barev na výrobci, popř. nastavíte 6500 K (výchozí nastavení), tak získáte průměrnou odchylku dE(2000)=3,65. To je na dnešní dobu docela hodně. Je vidět, že si Philips příliš s kalibrací barev hlavu nelámal.


 - dE profil

Profil sRGB

Spoustu nadějí jsem vkládal do profilu sRGB, který by mohl poskytnout daleko lepší barevné podání. Bohužel se to nepotvrdilo. Průměrná odchylka dE(2000)=3,54. Inu pro grafiky to monitor vskutku nebude.
Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=95
B=87
Kontrast: 50
Jas: 28

Pokud zkusíme nastavit teplotu 6500 K v OSD menu pomocí RGB, tak získáme průměrnou odchylku dE(2000)=3,58, což prakticky odpovídá sRGB. Je tedy vidět, že moc toho v OSD nezmůžeme a vše je v rukou ICC profilu a softwarové kalibrace.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


A právě kalibrace dokázala s monitorem udělat téměř zázraky. Samozřejmě kontrast se nezlepší, ale barevná odchylka ano. Průměrná odchylka dE(2000)=0,8.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Pokud se podíváme, co kalibrace provedla s barvami, tak zjistíme znatelný posun u zelené barvy. Další odchylky jsou hlavně v jasu a tudíž v gamě.


 - barvná změna


 - LUT křivka


LUT křivka ukazuje jasnou změnu gamy v tmavších tónech. Díky tomu je obraz o něco dynamičtejší. Největší změny v barvách se odehrávají u zelené barvy. Modrá a červená je téměř v zákrytu a tudíž shodně deformovaná.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

reklama