reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 272P4QPJKEB: vyúčtování s Dellem?

11.11.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 272P4QPJKEB: vyúčtování s Dellem?
Pokud toužíte po velkém monitoru a nechcete za něj vyhazovat příliš mnoho peněz, zbystřete! Dnešní Philips přišel s velikánem za rozumnou cenu a s PLS panelem. Jak si poradí v drsné konkurenci, tedy hlavně s monitory Dellu?

Pozorovací úhly


Protože je v monitoru osazen úplně stejný panel jako u Philipsu 272C4, jsou i pozorovací úhly shodné. Na panelu je polomatná povrchová úprava, co hodně eliminuje efekt IPS glow a vytváří čistější jednolité barvy. Především pak bílou, která tím trpí nejvíce. Psaní delších textů je tak podstatně pohodlnější než na valné většině e-IPS s matnou povrchovou úpravou.


pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Výrobce slibuje kontrast 1000:1. Jak jsme se však již několikrát přesvědčili, panely PLS této hodnoty nedosahují. Zde mají zkrátka ještě co dohánět a na nejlepší IPS nemají. Maximální naměřený kontrast tak dosáhl na 860:1.


kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu je ovšem, jako téměř vždy, skvělá.

stabilita kontrastu


Průběh jasu


Na rozsah jasu se vždy těším. Jakmile monitor skončí na 70-90 cd/m2, jsem rozmrzelý a při jasech kolem 20 cd/m2 šťastný jak blecha. Dnešní Philips se řadí mezi ty lepší a i v noci dokáže monitor snížit jas na slušnou hodnotu. Minimální jas bude stačit 99 % uživatelům (vždy se najdou tací, co budou tvrdit, že je minimální jas ideální přesně 11,256 cd/m2, protože jim do okna svítí sousedova lampička).


průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení patří k takovému standardu. V horní části obrazu je lehce intenzivnější a ke krajům intenzita klesá. Nejtmavší je pak levá strana monitoru.


podsvícení 3D graf


podsvícení 2D graf


rozložení jasu při 120cd/m2


rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Při převodu na gamu 2,2 je vidět, že podsvícení je pouze průměrné. Nemá sice výrazné propady, ale i při běžném pozorování je vidět, že 100% není.


podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama