reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač za vysvědčení do 15K: LYNX MS Premium

20.6.2008, Jan Vítek, recenze
Počítač za vysvědčení do 15K: LYNX MS Premium
Společnost eD' system Czech nám na test poslala multimediálně pojatý počítač z kompletu Virtuální pokojíček 6 PREMIUM. Obsahuje procesor Intel Core 2 Duo, 3 GB RAM, čipset Intel P35 a grafiku NVIDIA GeForce 9600 GT. Součástí je i bohatá multimediální výbava.
Skříň se dá snadno otevřít odsunutím bočnice směrem dozadu a poté se nám před očima objeví celý interiér skříně. Ta je sestavena v podstatě pečlivě s důrazem na pevné svázání kabelů. Svázání bylo možná až příliš pevné, protože byly dost napnuté. To by nebylo možné bez použití speciálního materiálu, který konektory zabezpečí proti vyklouznutí. Jenomže ten nezabránil tomu, aby se konektory kvůli pnutí neohýbaly, a tak napájecí SATA konektor praskl. Zákazník by však nic nepoznal, dokud by se nepokusil o vyjmutí pevného disku a díky tomu, že konektory byly i tak dobře zabezpečeny, se nejedná o podstatný problém.


- klikněte pro zvětšení -

Výrobce také použil stejný materiál u grafické a televizní karty, které díky tomu neměly šanci se uvolnit (především grafická karta držela pevně). Ale opatrnou manipulací je není problém bezpečně uvolnit, a tak se na ně budeme moci podívat zblízka.

ˇ



Základní deska MSI P35 Neo-F obsahuje, jak je z jejího názvu zřejmé, čipovou sadu Intel P35 a ICH9. Tento model je jeden z nejlevnějších, což je patrné již z jeho výbavy, která opravdu není velká. Chlazení desky je naprosto základní, máme zde jeden PCIe x16 slot, tři PCIe x1 a nakonec dva PCI. Připojit pak můžeme celkem pět SATA zařízení a díky jednomu konektoru také dvě PATA. USB portů je zde celkem deset, z nichž šest přes headery na základní desce a nakonec se zmíním o Gb síťové kartě a 7.1 HD Audiu s čipem Realtek ALC888.



Do socketu LGA775 na základní desce je připojen procesor Intel Core 2 Duo E4600. Jedná se o nižší řadu těchto procesorů s pouze 2 MB L2 cache, které běží na frekvenci 2,4 GHz a využívají frekvenci FSB 800 MHz. Maximální spotřeba těchto procesorů je 65 W.





Tento počítač také celkem netradičně využívá tři paměťové moduly o velikosti 1 GB. Důvod za tím je prostý - nainstalován je 32bitový operační systém, který by plné 4 GB nevyužil, ale pro 3 GB se uplatnění najde. Co se týče samotných modulů, pak ty pochází od společnosti A-Data a jde o základní 800 MHz (AD2800001GOU) verze.



Jako další "pán na holení" přichází grafická karta. Jde o model z dílny Asus využívající mainstreamové, ale moderní GPU NVIDIA GeForce 9600 GT. Jeho pracovní frekvence je 650 MHz a má k dispozici 512 MB GDD3 pamětí pracujících na 1800 MHz a připojených přes 256bitovou sběrnici. Tato karta by měla poskytnout dostatek výkonu pro hraní moderních her v rozumném nastavení a rozlišení.


Druhou kartu, kterou v sestavě uvidíme, je televizní tuner KWorld VS-DVBT-210RF. Dokáže přijímat digitální DVB-T signál i analogový a podporuje záznam do MPEG-2. Karta také podporuje připojení DVD přehrávače, herní konzole nebo také kamery a vstupy z těchto zařízení si můžeme digitalizovat na počítači.



Pokračujeme pevným diskem, kterým je celkem oblíbená řada od Western Digital - Caviar SE16, verze AAKS s velikostí 500 GB. Podle původních specifikací tento disk využívá pouze 166GB plotny, jichž by měl mít tedy tři. Teoreticky je možné, že by WD mohl využívat již 250GB plotny, ale žádné oficiální informace jsem o tomto nenašel, a tak budeme předpokládat, že disk zůstal nezměněn. Disk má jinak k dispozici 16 MB cache a samozřejmě je určen pro rozhraní SATA 300.



A nakonec se podíváme na 450W napájecí zdroj Eurocase ATX-450 JSP. Ten dle specifikací má jednu +12V větev s 25 A, ale obvykle mají takto výkonné zdroje dvě větve a každou po 18 A. Přiznejme si také, že zdroje Eurocase obecně nemají dobrou pověst, kterou si v této oblasti lze vylepšit jen velmi pozvolna.




Příslušenství


K počítači LYNX MS Premium dostaneme bohaté multimediální příslušenství, mezi nímž často figuruje společnost Labtec. Začneme ale s klávesnicí společnosti Logitech, která je z masivního plastu a osobně si na ni ani po několika měsících používání nemohu stěžovat. Někteří uživatelé stejně jako já možná ocení velký Enter a dlouhý Backspace.



Od Labtecu dostaneme celkem tři zařízení - jednoduchou optickou myš s kolečkem, základní headset využitelný především pro hraní her a komunikaci po Internetu a nakonec zcela základní webkameru s CIF snímačem a fyzickým rozlišením 352 x 288 pixelů. To je dnes opravdu málo a chtělo by to aspoň plné VGA rozlišení. Pod kamerkou pak můžeme vidět dálkový ovladač pro televizní kartu.



Zde je pak množství různé kabeláže pro napájení, propojení s A/V technikou, čidlo dálkového ovladače, redukce, atd.



Velké je také množství CD, ale vesměs se jedná o doprovodné "placky" s ovladači. LYNX také přidal vedle povinných manuálů také brožuru pro začátečníky První kroky s počítačem.


reklama