reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač za vysvědčení do 30K: ALFA Titan GT

18.6.2008, Jan Vítek, recenze
Počítač za vysvědčení do 30K: ALFA Titan GT
Podíváme se na pár ukázek už hotových počítačů od některých výrobců. Začneme herní sestavou firmy ALFA Computer CZ s cenou do 30 000 Kč, jež se vyznačuje výkonnými komponentami a kvalitní skříní, což se nevidí často. Uvidíme ale, zda je vše dobře sladěno.
Skříň je díky své velikosti a možnostem chlazení pro takový počítač velmi vhodná a dobře poslouží i ve snaze o rozšíření sestavy, kde nabízí více než dost místa. Zbyly nám tu ještě čtyři mechanikové pozice, jedna externí 3,5" pozice a čtyři šachty pro pevné disky (černá krabička s příslušenstvím jde snadno vyjmout). Co se týče čistoty sestavení, pak výrobce odvedl skutečně dobrou práci a nebýt toho, že se rozhodl nezajistit karty šroubky, ale pouze rychloupínací sponou, neměl bych co vytknout. Kabely jsou adekvátně svázány a prostor nad deskou je čistý. Zkrátka nic nikde nepřekáží.


- klikněte pro zvětšení -

Podíváme se nejprve na základní desku, která pochází z produkce firmy Gigabyte a jmenuje se GA-EX38-DS4. Vybavena je čipovou sadou Intel X38 / ICH9R a podporuje procesory Intel s FSB 800 až 1600 MHz, dále až 8 GB paměti RAM DDRII s frekvencí do 1200 MHz. Samozřejmostí je Gb LAN, množství I/O portů včetně FireWire, atp. Rozšiřující karty můžeme vměstnat do dvou PCIe x16 slotů, kde jeden z nich je již zabrán grafickou kartou, dále jsou zde tři PCIe x1 a dva klasické PCI, kde jeden z nich je rovněž zabrán, tentokrát Wi-Fi kartou.





Do základní desky byl umístěn dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo E8400 s frekvencí 3 GHz, dále 6 MB L2 cache a 1333MHz FSB. Jde již o jádro Wolfdale vyrobené 45nm procesem. Procesor je chlazen pasivně pomocí známého a vychvalovaného chladiče Scythe Ninja, takže zde je samozřejmě radno zadní ventilátory nevypínat, jinak by chladič ztratil tolik potřebovanou obměnu vzduchu u svých žeber. My se stejně přesvědčíme, jak dobře dokáže toto řešení pracovat.


Při klidovém režimu se procesor podtaktuje na 2000 MHz







Dále nastupují paměťové moduly. Jedná se o OCZ Platinum (OCZ2P800R22GK) - verze PC2 6400 s časováním 4-4-4-15 při 800 MHz a 2,1 V. Napětí můžeme "beztrestně" zvýšit až na 2,2 V, kdy výrobce ještě garantuje doživotní záruku. A na fotografii modulů se můžeme podívat na stylové dírkované chladiče OCZ.



Grafická karta pochází stejně jako základní deska od společnosti Gigabyte a jedná se o GeForce 9800 GTX (GV-NX98X512H-B). Jedná se vyloženě o herní kartu s výborným výkonem, který zajišťuje čip s frekvencí 675 MHz a rychlá 2200MHz GDDR3 paměť o velikosti 512 MB. Ta je připojena přes 256bitové rozhraní, což u nejnovějších karet standard. Co se týče rozhraní, samotná karta samozřejmě využívá PCIe x16 sběrnici a dále nabízí dva DVI výstupy a výstup na televizi s podporou HDCP. A pokud by vám výkon jedné nestačil, můžete si ji propojit s až dvěma dalšími do 3-Way SLI módu, ale tomu musí samozřejmě odpovídat i ostatní hardware (napájecí zdroj, základní deska).



Nyní již nastupuje Wi-Fi karta pocházející od firmy TP-LINK. Jedná se o model TL-WN551G. ALFA samozřejmě nezapomněla přibalit ještě anténu, kterou najdeme v příslušenství, takže tu stačí našroubovat, nakonfigurovat síť a již se můžeme připojit k domácímu Wi-Fi routeru rychlostí 54 Mbps. Pokud se ale rozhodneme využít kabel a onboard síťové karty, rychlost komunikace bude až 1000 Mbps, takže se můžeme rozhodovat mezi pohodlím bezdrátového přístupu a vysokou rychlostí.



Dostáváme se až k pevnému disku, který této sestavě rozhodně neudělá ostudu. Jde o ST3750330AS - Seagate Barracuda 7200.11 s kapacitou 750 GB. Tento disk má jak jinak rozhraní Serial ATA 300, využívá 32 MB vyrovnávací paměti, otáčí se rychlostí 7200 RPM a průměrná vyhledávací doba je 11,6 ms dle specifikací. Disk dále využívá tři plotny se šesti hlavičkami, což znamená kapacitu 250 GB na plotnu. To dnes již není zrovna rekordní číslo, ale také ne zcela špatné.



A nakonec je tu 700W napájecí zdroj Fortron Epsilon FX700-80. Ten vyniká především výkonem 700 W, který rozděluje mezi čtyři +12V větve a pak také certifikací 80 Plus s více než 80procentní účinností. Dle tohoto se jedná o dobrý výběr pro takovýto počítač.


Příslušenství


Nyní již přišel čas se podívat na příslušenství, které se skládá z kabeláže a drobných součástek (vidíme zde například onu Wi-Fi anténu), dále potřebná doprovodná CD s ovladači a samozřejmě také manuály. Vše je vidět na následujících fotografiích.





reklama