reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jaký čipset pro Coppermine?

17.3.2000, Vít Zatloukal, zpráva
Jaký čipset pro Coppermine?
I820 nebo starý dobrý BX?
Intelovské procesory Pentium III Coppermine jsou navrženy pro 133 MHz (ačkoliv ne všechny ji používají) a tudíž je pro ně nutné použít základní desku s čipsetem, který 133 MHz sběrnici podporuje. V současnosti je k dispozici takových čipsetů několik, od Intelu i od konkurenční VIA Technologies. Ve stručnosti se na jednotlivé čipsety podíváme.

Intel 440BX je sice poměrně starý, nicméně osvědčený a stále použitelný čipset. Oficiálně sice 133 MHz sběrnici nepodporuje, overclockeři a výrobci základních desek však dobře vědí, že 133 MHz bez problému zvládne. Základní desky Abit BE6 II a BF6 umožňují dokonce na BX čipsetu nastavit 200 MHz sběrnici, tady už mám ale vážné pochybnosti. Problémem může být grafická karta, protože frekvence AGP sběrnice je odvozována od FSB v poměru 2/3. Ne všechny grafické karty jsou schopny pracovat na 88 MHz. Pro PCI sběrnici umožňuje BX čipset použít poměr 1/4. Jediné, co BX čipset nezvládne, je podpora AGP 4x a Ultra ATA/66.

VIA Apollo Pro133A je přímo určen pro procesory se 133 MHz sběrnicí a podporou PC133 SDRAM. Podporuje i AGP 4x a Ultra ATA/66, takže se zdá, že by měl mít nad BX čipsetem navrch. Díky lepší spolupráci BX čipsetu s SDRAM pamětí tomu tak ale vždy být nemusí (a testy ukáží, že ani není).

Intel i820 je prvním čipsetem, který podporuje (pouze) nový formát pamětí – Rambus, zkráceně RDRAM. Pro podporu SDRAM pamětí vytvořil Intel pomocný čip – MTH (Memory Translator Hub), který ovšem snižuje výkon převodem mezi 16-bitovým a 64-bitovým rozhraním. 133 MHz sběrnice, AGP 4x a Ultra ATA/66 je samozřejmostí, na chvíli se ale zastavíme u Rambus pamětí. Často se u nich setkáme s označením PC800, což vyvolává dojem, že jsou osmkrát rychlejší než PC100. To je však velmi zavádějící označení. Rambus paměti sice pracují až na 400 MHz sběrnici, přičemž k přenosu dat využívají náběžnou i sestupnou hranu (podobně jako DDR), takže pracují jakoby na 800 MHz frekvenci. Jsou však pouze 16-bitové, což znamená, že dosahují datové šířky 1,6GB/s (16bitů*800 MHz/8). Naproti tomu PC100 SDRAM paměti jsou 64-bitové, což představuje datovou šířku 800MB/s, tedy polovinu. PC133 dosahují datové šířky 1,064 GB/s, tedy dvou třetin RDRAM pamětí. Zatímco SDRAM je paralelní rozhraní, RDRAM je sériové, takže trpí většími prodlevami (latency). Jeho převaha nad SDRAM se tím ještě o něco snižuje. Vyrobit PC800 RDRAM paměti je docela náročné a proto jsou tyto paměti velmi drahé. Setkat se můžete i s pomalejšími PC600 a PC700 RDRAM paměťmi.

Intel i840 je určen pro pracovní stanice až středně velké servery. Podporuje dva Rambus kanály (i820 pouze jeden), které by oba měly být osazeny stejným množství paměti, aby i840 mohl využít interleaving a zmenšit prodlevy. Nepodporuje však PC700 RDRAM. Podpora SDRAM je možná pouze pomocí MTH čipu.

Obsáhlý test výše uvedených čipsetů najdete na Tom’s hardware. Testy probíhaly s procesorem Pentium III 800 (133 MHz FSB) a grafickou kartou GeForce. Velikost paměti byla ve všech případech 128MB, jako Ultra ATA/66 řadič byl použit, tam kde bylo potřeba, Promise Ultra66. Nebudu vás zdržovat výčtem všech testů, stačí říct, že starý dobrý BX čipset nechal za sebou všechny ostatní, mladší konkurenty. Výkon VIA Apollo Pro133A kolísá od aplikace k aplikace, celkově se však dá srovnat s i820. Síla i840 s RDRAM se projevuje v aplikacích náročných na datovou propustnost paměti (např. Excel), i v těch s ním ale BX drží statečně krok. Podobná je situace i ve hrách, na prvním místě BX, za ním v těsném sousedství i840 s PC800 a Apollo Pro133A. Netřeba asi dodávat, že pomalejší RDRAM paměti znamenají nižší výkon. Za zmínku stojí i slabší výkon Apollo Pro133A v profesionálních OpenGL aplikacích.

Pokud máte chuť a čas, můžete se ponořit do procházení výsledky na Tom’s hardware
reklama