reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Premiéra Arcticu: herní myši a klávesnice

29.7.2010, Jan Vítek, recenze
Premiéra Arcticu: herní myši a klávesnice
Společnost Arctic (původně Arctic Cooling) již dávno nevyrábí pouze skříně a chladiče, ale také širokou škálu různých periferií, kam se nedávno zařadily i myši a klávesnice. My si dnes ukážeme dvě herní myši M551 a M571 a vedle nich také klávesnici K381.

Arctic M571 Gaming


Herní myš Arctic M571 Gaming se svými funkcemi od předchozí M551 příliš neliší, ale to neplatí o jejím zpracování, které je znatelně odlišné. Dle specifikací se od sebe myši liší pouze rozměry, jedním tlačítkem navíc, hmotností upravitelnou pomocí čtyř závaží dávajících dohromady 26 gramů a samozřejmě i cenou. Ta je však pouze o 90 Kč vyšší, co se tedy týče částek doporučených samotným výrobcem.



Arctic M571 se dodává ve stejně pojatém obalu jako předchozí model.



Raději se zaměříme na její specifikace.

Model
Arctic M571 Gaming
Rozměry
120 x 81 x 44 mm
Hmotnost
138 g + čtyři 6,5gramová závaží
Materiál
šedý a černý plast
Rozhraní
USB (1,8m kabel)
Verze
šedá
bílá
Senzor
Laserový
800 / 1600 / 2400 dpi
Speciální tlačítka
2 postranní + 1 vrchní
Cena
cca 640 Kč s DPH

Tato myš je větší než předchozí, takže ještě více vyplní vaši dlaň. Místo pro palec je však velmi vykrojené a osobně se mi také zamlouvaly "schůdky" na pravé straně pro prsteníček a malíček, takže mi tato myš vyhovovala více. Zatímco však M551 budou moci ještě celkem slušně využít leváci (třeba když někdo přijde na návštěvu), s touto myší by byla pro ně práce utrpením, a to především kvůli její vyvýšené levé části s ostrou hranou.



Výrobce pro ni využil podobné materiály jako u M551, které mají však výrazně hladší a lesklejší povrch. Dílenské zpracování je podobné, tedy ne té nejvyšší kvality, což poznáme z toho, že k sobě jednotlivé plastové díly nepasují zcela bezchybně.



Hlavní tlačítka mají bohužel nestejný odpor při stisku; pravé je trochu tužší, ale to není nepřekonatelný problém. Postranní tlačítka jsou o poznání tenčí a protáhlejší a také mají příjemný hluboký stisk zakončený ostrým cvaknutím mikrospínače. Ta se mi v podání M571 líbila více.

Co předchozí model nemá, je malé hrbolaté tlačítko vedle kolečka, jehož funkce je prostá - dvojklik při jednom stisku a tzv. autofire při delším podržení. Kolečko samotné má jemnější drážky a je také měkčí. A stejně jako v předchozím případě bych uvítal, aby nebylo tak moc zapuštěno do těla myši. Pak by se i ovládalo lépe vzhledem ke znatelnému odporu, který klade.

Přepínač dpi je umístěn na stejném místě jako u M551, pouze je menší. Indikace dpi také probíhá jinak. Prosvícen je úzký proužek před přepínačem, kde zelená barva znamená 1600 dpi, červená 2400 dpi a bez podsvícení má myš 800 dpi.



Po obrácení na záda nám myška ukáže senzor, jenž však není v jejím středu, ale posunul se doleva, aby uvolnil místo malému panýlku. Pokud ten nehtem vyloupneme, ukáží se čtyři malá 6,5gramová závaží umístěná v tuhém pěnovém materiálu. Jejich tvar je trošku ledabylý, ale to nás nemusí vůbec trápit.



Oproti předchozímu modelu se také změnily teflony. Zůstaly sice dva malé oválné, ale většinu práce oddřou dvě zakřivené podložky v horní a spodní části.

Na další stránce se před závěrem podíváme na to, jak se myši projevily v praxi.
reklama