reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Premiéra Arcticu: herní myši a klávesnice

29.7.2010, Jan Vítek, recenze
Premiéra Arcticu: herní myši a klávesnice
Společnost Arctic (původně Arctic Cooling) již dávno nevyrábí pouze skříně a chladiče, ale také širokou škálu různých periferií, kam se nedávno zařadily i myši a klávesnice. My si dnes ukážeme dvě herní myši M551 a M571 a vedle nich také klávesnici K381.

Herní myši Arctic M551 a M571 v akci


Instalace obou myší spočívá v jejich pouhém zapojení do USB slotu. Systém si je sám najde a zprovozní a dál už není třeba nic nastavovat, pouze si zvolíte tlačítkem příslušné rozlišení, přičemž výchozí je vždy 800 dpi.


Arctic M551

Co se týče spolehlivosti senzorů, pak ty velmi dobře reagovaly na hladkém stole, papíru, samozřejmě i na látkové podložce pro myši, plastu s hrubým povrchem i hladkém kovu. Problémy jim činily pouze zrcadlové povrchy, čemuž se ale nemůžeme divit. Co se týče prudkých pohybů, bohužel nebyl velký problém kurzor tzv. utrhnout, tedy hýbnout s myší tak prudce, aby se zasekl.


Arctic M571

Teflony obou myší zajistily hladký skluz po většině povrchů a zde je spíše otázkou to, za jak dlouho se opotřebují, protože náhradní k myším nedostaneme. A jak je to s dotazovací frekvencí? Řada výrobců se hlubí až 1ms odezvou (1000 Hz), ovšem Arctic o tomto ve specifikacích nehovoří a asi ví proč.



Na pomoc jsme si přivzali utility Mouse Rate Checker i Storm Tester od Cooler Masteru a obě ukázaly víceméně to samé - dotazovací frekvenci kolem 125 Hz, což je adekvátní tak na kancelářskou myš. Stejnou frekvenci má i letitá Microsoft IntelliMouse Optical.


Závěr


Dnešní článek si tedy pro sebe usurpovaly produkty společnosti Arctic, konkrétně kancelářská klávesnice K381 a herní myši M551 a M571. Ty jsou od firmy Arctic prvními vlašťovkami co se týče vstupních periferií a my jsme od nich dle zkušeností s tímto výrobcem mohli čekat především dobrý poměr ceny a kvality. Bohužel, v tomto případě se to moc nesplnilo.


Arctic K381

Klávesnice K381 je určena pro kanceláře, kde není nadbytek místa a kde ocení její speciální funkce. I když je sama o sobě zpracována dobře, tak se dle mého názoru kvůli provedení kláves nehodí na psaní dlouhých textů a otázkou jsou i ony zmíněné funkce, které okupují především klávesy F1-F12, a jejich využitelnost v praxi. Většinou jde o funkce, k nimž již existují zavedené klávesové zkratky a zde pak záleží na individuálních požadavcích každého uživatele a druhu práce, kterou vykonává.

Myši M551 a M571 se snaží nabídnout své služby hráčům počítačových her, a to konkrétně především ergonomické tělo pro praváky, laserový senzor a měnitelné rozlišení dpi. Vyšší model k tomu přihazuje vedle dvou tlačítek zpět/vpřed také tlačítko pro střelbu dávkou (autofire) a 4 malá závaží pro úpravu hmotnosti.

Z této dvojice má lepší zpracování M571, ovšem senzor i další elektroniku má evidentně stejnou jako nižší model a v tomto ohledu nejsou jejich vlastnosti nijak úžasné. Senzory sice pracují na většině povrchů, ale při prudších pohybech se snadno utrhnou a také jejich dotazovací frekvence odpovídá kancelářské myši a ne hernímu produktu. Příště to snad bude lepší.


Za zapůjčení klávesnice K381 a myší M551 a M571 děkujeme společnosti Arctic




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Today's topic is all about new peripherals by Arctic, namely office keyboard K381 and gaming mice M551 and M571. These are Arctic's first input peripherals ever and based on former experience one could expect from them especially a good price to quality ratio. Unfortunately, that does not apply in this case.

K381 keyboard is meant for use in offices, in which there is not much of free space. It also offers some special functions which are located mainly on the F1-F12 keys. The question is their usefullness, since many of the functions are already represented by well-known combination of keys. In my opinion, the keyboard also with respect to its keys is not suitable for very frequent writing, so it highly depends on users' preferences, whether they will like it or not.

Mice M551 and M571 try to offer their services to gamers, in particular an ergonomic body for right hand, laser sensor and adjustable dpi. The M571 has besides two buttons (forward/backward functions) also one other special buttons for autofire and four additional small weights.

In my opinion, M571 has better shape of the body, however its sensor and other electronics is the same in both mice, because both behave also the same. Their qualities in this respect are not amazing. There is no problem to make the sensor loose its track and also both mice's frequency response corresponds to office models and not gaming ones.
reklama