reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
26.11.2009, René Pfeifer, recenze
Externích úložišť je dnes na trhu nepřeberné množství. Výrobci proto své novinky směrují do určitých segmentů, nebo se snaží zaujmout neotřelým designem. Dnes blíže prozkoumáme nejtenčí přenosný pevný disk od A-Data, který je určen pro trendové mini notebooky.
Grymmer | 19.12.201118:43
Chtěl bych se zeptat jestli je reálně používat ho jako interní disk v notebooku? Díky za odpověď
Odpovědět0  0
Tessv | 10.10.201111:39
Mám problém s komunikací externího disku s notebookem. Na pc a jiných noteboocích tento exterňák beží uplně v pohodě, ale na mém nic ­(HP530, ale normálně mi flashka a jiné exterňáky jdou­). Když jsem exterňák připojila poprvé k notu, tak to spustilo instalaci, ale po chvíli to psalo, že mám instalaci ukončit, jinak bude disk poškozen a všechna data zničena. Zkoušela jsem ho znovu připojit a počítač ho nenajde, nejde to ani přes přidat nový hardware, ani přes správu počítače. Zkoušela jsem i bod obnovení a také nic. Na jiných počítačích jde. Nevíte si s tím někdo rady prosím?
Odpovědět0  0
René Pfeifer (83) | 10.10.201113:56
Napadaji me bud ovladace USB nebo nedostatecne napajeni. Zkuste, zda se vam nerozbehne s USB ­'Y­' kabelem, kdy se treti konec zapoji do 2. USB v ntbk. Jinak vzneste dotaz u nas na foru ;)
Odpovědět0  0
Paťo | 2.9.201015:19
Prosím ja by som potreboval stiahnuť HDDtoGO.exe ....viete mi poradiť kde? Dakujem
Odpovědět0  0
René Pfeifer (83) | 2.9.201022:44
Odpovědět0  0
pecN | 31.7.201015:59
Tento HDD jsem koupil v květnu a teď se z ničeho nic nenačte. Zkoušel jsem to na Win XP i 7. Disk lze najít v připojených zařízení ale jednotka se neobjeví. kdyby někdo věděl co s tím, byl bych rád za radu.
Odpovědět0  0
rednut | 16.8.201013:17
Zdravím,
s týmto diskom som sa naexperimentoval dosť veľa.
Po naformatovaní na ExFAT som si už myslel, že všetko je OK. Napriek tomu sa situácia po mesiaci zopakovala.

Nakoniec som disk A­-Data Nobility NH92 reklamoval cez obchod, kde som ho kúpil.
Výrobca moju reklamáciu uznal a poslal mi nový HDD.
V zahraničných diskuzných fórach som našiel ďalšie prípady keď bol disk reklamovaný a vymenený za nový.

Zdá sa, že nie každý kus sa vydarí.
Odpovědět0  0
Din0 (4) | 1.11.201013:26
TAk to stejne se mi stalo ted podruhé s diskem od stejného výrobce ale typ CH94 , zapojím disk a systém napíše hlášku jednotku je pootřeba naformátovat, sem myslel , že se zbláznbím, takže ted už během měsíce obnovuji data, jde nejak disk otestovat Dík
Odpovědět0  0
Kit | 25.3.201019:37
Potřeboval bych poradit. Tento přenosný HDD jsem zakoupil na vánoce synovi. Fungoval bez problému jak při připojení k pc ­(windows XP­), tak jako usb disk při připojení k dvd přehrávači. Nevím, z jakého důvodu musel syn disk přeformátovat, ale od té doby disk sice jede na přehrávači, ale při zapojení do dvd se neobjeví buď vůbec nic, nebo se objeví nepodporovaný disk. Může někdo poradit, v čem může být problém? Pokoušel jsem se nainstalovat driver ze stránek výrobce, ten je však jen na Windows 98.
Odpovědět0  0
René Pfeifer (83) | 25.3.201020:26
Vas dotaz by byl vhodnejsi do diskuse na nasem foru, ale mohlo by to byt prave tim formatem ­- puvodne byl disk ve FAT32, ted by mohl byt v NTFS.
Odpovědět0  0
Rednut | 11.4.201020:51
Driver a format disku sú dve odlišné veci.
Driver slúži jednoducho povedané na komunikáciu PC s elektronikou inštalovaného zariadenia ­(v našom prípade disku­) http:­/­/sk.wikipedia.org­/wiki­/Ovládač_­(informatika­) .

Formát disku je spôsob ukladania a organizovania počítačových súborov a dát, ktoré obsahujú tak, aby k nim bol umožnený jednoduchý prístup http:­/­/sk.wikipedia.org­/wiki­/Súborový_systém .

Keďže v dobe Win98 takýto typ HDD neexistoval, výrobca poskytuje pre Win98 driver. Win2000, WinXP, Vista a Windows7 už vedia takéto USB zariadenia rozpoznať automaticky. Driver nepotrebujú.

Problém môže byť naozaj v tom, že disk je preformátovaný na NTFS s čím som mal aj ja problémy. Opatovné naformatovanie na FAT32 môže byť tiež problematické. Formatovanie pomocou WindowsXP po niekoľkých hodinách vypíše, že disk je príliš veľký pre FAT32.
Rozdelenie na menšie logické jednotky je neefektívne. Taktiež veľkosť súborov je obmedzená. Sú rôzné programy, ktoré obídu obmedzenia Windows pre FAT32 a disk naformatujú ale ten môže po čase skolabovať. Ja som vhodný program nenašiel. Odkedy som svoj disk naformatoval ako ExFAT nemám problém. Neviem však či DVD prehrávač tento formát pozná.
Odpovědět0  0
RedNut | 28.2.201011:56
Bolo to hrozné.
2hý týžďeň užívania:Spomaľovanie PC počas pripojenia HDD. Zamrzanie PC na určitú dobu.
2 až 4tý týždeň:Chyby s pripojením, súbory viditeľné, funkčné.
4tý:Prestal fungovať obsah+nie sú viditeľné podpriečinky. Niekedý Windows nevidí nijaký disk.
FORMATOVANIE DISKU.
4až5tý:Pri snahe spustiť, skopírovať alebo inak manipulovať s niektorými položkami, naskočí modrá obrazovka s hlásením chýb a o pár sekúmd vypne PC.

FORMATOVANIE NTFS na 2 LOGICKÉ DISKY.
Počas pripojenia disku štart Windows aj niekoľko minút. Druhý disk v poradí sa väčšinou nerstihol inicializovať a preto sa nepripojil. Celý logický disk zmizol. Windows sa ešte niekoľko minút snažil prippojiť disk, kým to nevzdal. Disk sa objavil ale pri pokuse o prístup sa vypísala správa, že je neprístupný.

FORMATOVANIE FAT32 na dva logické disky.
Podobná situácia. Druhý logický disk po čase zmizne. Po dlhom používaní aj prvý. Pomôže len nové preformatovanie.

FORMATOVANIE ako FAT32 jeden logický disk.
Problémy na niekoľko dní zmizli. Potom sa všetko opakuje. Väčšinou problém začína po dlhšom používaní disku, inokedy hneď po zapnutí PC.

S pozdravom RedNut
Odpovědět0  0
RedNut | 28.2.201012:13
Extra pozorovania.
1.2.2010
Po pripojení HDD sa väčšina priečinkov nedala otvoriť. Niektoré priečinky bolo možné otvoriť ale ich podpriečinky už nie. Niektoré súbory, ktoré ešte bolo v priečinku vidieť sa nedali otvoriť alebo spustiť. ANTIVIROVY PROGRAM McAfee keď došiel k problémovým priečinkom alebo súborom, kontroloval každý niekoľko minút. Výsledok bol všetko OK.

Windows nikdy nehlásil fyzické poškodenie disku alebo súborov alebo FAT tabuľky tak ako je to bežné pre interné HDD alebo USB Flash disk.
Nikdy sa nespustil CheckDisk ako pri HDD alebo USB Flash.
Externý HDD sa správa akoby chýbajúce súbory tam naozaj nikdy ani neboli. Ako by sa nič nestalo. Po reštartovaní PC, zrazu boli všetky data OK, všetky priečinky a súbory viditeľné a funkčné. Rýchlosť prístupu výborná. Počas niekoľkých hodín pozorovania sa nič nestalo.

2.2.2010
Po spustení PC všetko OK ako ku koncu predchádzajúceho dňa. Žiadne problémy. Po hodine práce pri pokuse nájsť súbor *.mpg ­)Windows urobil SHUT DOWN. Zobrazila sa modrá obrazovka s varovaním.

Po reštarte PC všetko OK. Po prechádzaní rôznymi priečinkami Windows opäť urobil SHUT DOWN.Disk som odpojil.

POZNÁMKA:
Všetky problémy sa opakujú na 3 rôznych počítačoch DELL­/GateWay­/ASUS, na troch rôznych operčných systémoch windowsXP­/Vista­/Windows7.
Odpovědět0  0
RedNut | 28.2.201013:01
Bol som pripraqvený reklamovať HDD. Všetko som už mal pripravené.

7.2.2010 posledný pokus.
FAT32 je navrhnutý pre HDD do 32GB, formatovanie nad túto veľkosť sa stáva dramaticky neefektívne. Maximálna veľkosť súboru je 4GB = problém s nahrávaním DVD. Taktiež maximálny počet súborov vo FAT32 priečinkoch je max. 65536. Všetky formatovacie programy, ktoré dovoľujú obísť tieto obmedzenia sú dobré len do vtedy, kým sa nič nestané. Akýkoľvek problém s HDD sa Windows snaží riešiť vrámci týchto obmedzení a nezaujíma ho, že nejaký iný program dokázal tieto obmedzenia obísť, takže dôjde ku kolízii.

NTFS má vysoké požiadavky na spracujúcu pamäť a výkon procesora. To môže aj u výkonných PC pri bootovaní externého HDD spôsobiť časový problém.

ExFAT ­(http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/ExFAT­) môže byť použitý tam, kde NTFS nie je prijateľným riešením kvôli vysokej réžii datovej štruktúry alebo kde veľkosť súborov či obmedzenia priečinkov FAT32 sú neakceptovateľné. ExFAT je odporúčaný pre externé pamäťové jednotky ako sú USB Flash disk a HDD http:­/­/www.tech­-recipes.com­/rx­/2801­/exfat_versus_fat32_versus_ntfs­/.

Pod Windows7 som HDD naformatoval. Samozrejme WinowsXP HDD nerozpoznal. Microsoft však ponúka pre XP a Server2003 stiahnuť podporu pre ExFAT. Po nainštalovaní ExFAT pracuje aj tam.

Od vtedy už 3 týždne nemám žiadne problémy.
Bežia mi Office nainštalované na externý HDD, napaľovanie CD, nemám problémy s prehrávaním zvuku ani video. Odporúčam ExFAT.
Odpovědět0  0
JakeZ | 28.7.201014:21
HDD jsem koupil, preformatoval na NTFS a bez chyby bezi jako o zivot jak na XP, tak na Vistach, Win7, mem HDD prehravaci Samsung i primo na Televizi. Nechapu ty slohy kolem dokola :­-­)­)­))
Odpovědět0  0
thesilentman | 6.2.201013:53
Ten disk vobec nie je vhodny na prehravanie hudby..je hrozne pomaly, obcas sa zvuk zasekne a trva tak sekundu, dve, kym sa data nacitaju..je to priserne.. Skoda, lebo je krasny.
Odpovědět0  0
RedNut | 17.1.201018:33
Zdravim, ja mám tento disk len pár týždňov ale mám s ním len problémy.
Mám ho rozdelený na dve particie ­(obe primary­). Mám tam nainštalovaný nejaký SW + antivirus a nejaké data.
Po čase mi jeden disk zmizne úplne, z druhého v program files ostanú len názvy foldrov a zvyšok je preč. Už sa mi to stalo druhý krát. Pod W7 je potom mrtvy, vo Windows XP sa dá v núdzovom mode cez disk manažér nanovo preinštalovať a preformatovať. Potom sa správa ako by sa nič nestalo.

Raz bol ako FAT32 druhý krát ako NTFS.HW poškodenie ­(bad sector a tak­) nebadať žiadne.

Teraz som dal obe partície ako extended logical disks.
Uvidím čo sa stane. Budem ho sledovať na inom PC.
Odpovědět0  0
dddd | 27.11.20090:39
Jedine pouzit tohle: http:­/­/www.raidsonic.de­/en­/pages­/products­/external_cases.php?we_objectID=5239
Zadne tahani kabelu pekne vse v jedne krabici.
Odpovědět0  0
pleva (67) | 26.11.200910:15
tak jsme ho během testů pro srovnání změnily na NTFS

Opravte si prosím shodu podmětu s přísudkem
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 26.11.200910:28
Ani překlad ­"tří moderních barev­" jako stříbrné světlo, růžová třešeň a modrý oceán není moc česky. Správně by mělo asi být světle stříbrná, třešňově růžová a oceánská modř.
Odpovědět0  0
dffdf | 16.12.200922:53
stříbrná je super
Odpovědět0  0
René Pfeifer (83) | 16.12.200923:54
správně by mělo být asi ­"světle stříbrná­" nebo podobně, ale v kontextu s ostatními barvami jsem to přeložil, jako odstíny autolaků .. ­(já mám radši modrou­) ;)
Odpovědět0  0
nojoo | 26.11.20097:23
Souhlasím s předcházejícím pisatelem,vlastním typ který popisuje autor článku ­(500GB­) a jsem s ním rovněž spokojen, pro přenos dat mezi PC a DVDrec. plně postačí. Jen pozor na napájení, pokud vlastníte ­"stroj­" s jedním USB 1.1 ­- budete si muset dokoupit jako já ještě USB nabíječku. Se zařízeními s USB2 memí žádný problém.
Odpovědět0  0
roman hanuš | 15.12.20098:25
stačí tento disk pouze připojit pres usb? mam vše USB 2. nebo musí být připojen přes dva usb aby jeden kabel napajel a druhy prenášel? díky za odpověď
Odpovědět0  0
René Pfeifer (83) | 15.12.20099:06
měl by v pohodě fungovat na 1 USB
Odpovědět0  0
dffdf | 16.12.200922:51
funguje i s jedním USB na notebooku
ten kablík je dost krátký a tlustý, tak jsem ho nahradil delším a tenčím a data si s tím poradila taky
Odpovědět0  0
René Pfeifer (83) | 16.12.200923:49
Jj, v tom by neměl být problém. Delší ­(nebo méně kvalitní­) kabel jen může někdy zpomalovat transfer..
Odpovědět0  0
Degra | 26.11.20096:50
Mám tento disk v 320GB verzi již několik měsíců a jsem s nim velmi spokojen. Je i dost tenký jak je na obrázku vidět tak mě i krásně pasuje do úzké mezerky mezi zdí a držákem VESA na LCD kde je tenkým kablíkem připojen k televizi, WD passport se tam pro svou tloušťku nevejde :­) .
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.