reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přeřaďte na SuperSpeed: WD My Book 3.0

15.2.2010, René Pfeifer, recenze
Přeřaďte na SuperSpeed: WD My Book 3.0
Na český trh dorazil první externí disk, který slibuje rychlé ukládání dat přes nové rozhraní USB 3.0 SuperSpeed. Bude My Book 3.0 od Western Digital skutečně „super-rychlý“? O kolik si polepší proti USB 2.0 a jak obstojí v porovnání s eSATA?

Malá velká kniha


S popisem nového WD My Book 3.0 nebudeme mít mnoho práce. Výrobek následuje elegantní linie celé řady externích disků My Book, s níž se každý z nás určitě někdy setkal. Designu, který připomíná knihu, se tak v této rodině přizpůsobuje pouze množství pevných disků, které obal úložiště ukrývá. Konkrétně My Book s USB 3.0 se dodává v kapacitách 1 a 2 TB, ukrývá tedy v obou případech jeden 3,5“ pevný disk.


Western Digital My Book 3.0

Zbývá nám jen dodat rozložení funkčních prvků. Na přední straně „knihy“ nalezneme pouze logo výrobce a malinkou diodu indikující činnost. Na zadní straně se pak nachází spouštěcí tlačítko, otvor pro zámek Kensington (kabel nutno doukoupit), zdířka napájení a samozřejmě vstup pro SuperSpeed USB, který má ovšem velmi specifický tvar. Chlazení přístroje řeší mřížka obepínající jeho horní, zadní i spodní část.


My Book 3.0 - zadní část

Základní údaje o našem testovaném vzorku – viz tabulka níže.

WD My Book 3.0 1 TB
Model (PN)
WDBAAK0010HCH
Typ / Formát
Externí 3,5“
Rozměry
165 x 135 x 48 mm
Hmotnost
1,18 kg
Rozhraní
USB 3.0/ int. SATA 3Gbps
SW
Manuál, USB 3.0 driver

A co se ukrývá uvnitř disku My Book 3.0? Rozebrat přístroj bez trvalých následků bohužel nelze. Chladicí mřížkou můžeme částečně zpozorovat nezbytný USB/SATA převodník, pro ostatní podrobnosti se musíme spolehnout na informační utilitu. Naše testovaná verze obsahuje 1TB SATA disk WD Caviar z výkonné desktopové rodiny Black se 64MB vyrovnávací pamětí. Jeho 32MB (FALS) sourozence jsme již testovali samostatně a vedl si velmi dobře (získal naše ocenění TREFA).


CD Info - My Book 3.0


Instalace


WD My Book 3.0 obdržíme již připravený v souborovém systému NTFS a s uloženým manuálem. Pro starší HighSpeed USB přenos jej tedy můžeme začít používat ihned, k rychlejšímu spojení SuperSpeed USB bude třeba drobná úprava navíc. Pokud není integrovám na desce (což my zatím nemáme), musíme nejprve do našeho systému přidat PCI Express řadič pro nové USB 3.0. Není to nic složitého, stačí vložit kartu do správného PCI-E slotu a po spuštění počítače nainstalovat příslušný ovladač z přibaleného CD.


Kontrola instalace ovladače NEC

Pozn. redaktora: aktuálně je k dispozici nejnovější verze 3.0.2.1, která řeší kompatibilitu některých produktů. Je ovšem primárně určena pro desky Gigabyte, proto jsme s ní neexperimentovali.

Nyní již můžeme vyzkoušet, jak rychlé USB skutečně běží v podání externího disku WD My Book 3.0.


reklama