reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Intel Sandy Bridge ve hrách

15.3.2011, Petr Štefek, recenze
Procesory Intel Sandy Bridge ve hrách
Dnes se podíváme, jak si vedou procesory rodiny Intel Sandy Bridge v současných hrách a nebude chybět ani nejlevnější model Intel Core i5-2300. Opravdu potřebujeme drahé procesory na hraní her?
V testu jsme měli trojici procesorů nové generace Intelu, ale jeden z nich je výrazně lepší než ty ostatní. Hrdinou dnešního dne a pravděpodobně i těch následujících je Core i5-2500K, které má všech příslovečných 5 P.

Na základním taktu 3.3 GHz je dostatečně výkonné pro jakoukoli současnou hru a jde přetaktovat skoro stejně dobře jako dražší model Core i7-2600K (podle dalších testů je v extrému model 2600K v přetaktování lepší, ale již se značně zvýšeným napětím, které pro dlouhodobý provoz není vhodné). Navíc disponuje otevřeným násobičem, který usnadní přetaktování a nebudete muset zvyšovat napětí na jiných částech systému.

Za 4500 Kč se do nové herní mašinky jedná o téměř jasnou volbu. Navíc nemusíte utrácet za drahé overclockerské desky, ale vystačíte si i se základními modely a dual-channel řadičem pamětí. Ten nepředstavuje žádnou zásadní nevýhodu oproti starší platformě LGA1366.


¨


Intel Core i7-2600K je dražší a díky větší cache spolu s mírně lepším přetaktováním (mluvím o průměru, který vidíme v různých testech na internetu) může být pro majitele dražších grafických karet velmi zajímavou možností. Díky své ceně je ale pro uživatele, kteří preferují luxusnější hardware bez větších ohledů na poměr výkonu ku ceně. Pro běžného méně majetného hráče je příplatek dvou tisíc korun jen těžko ospravedlnitelný.

Intel Core i5-2300 je taková smutná "story". Nenabízí nic, co by nás zaujalo a nejde ani příliš dobře taktovat. Jeho existence je daná pouhým zaplněním cenové hladiny okolo 3800 Kč. Příplatek 800 korun na výrazně lepší Core i5-2500K je zde zcela jasný. Pokud by Intel nechal ceny tohoto procesoru spadnout někde okolo 3 000 Kč, pak by si tento model určitě svou oblibu získal a byl jakousi lákavou vstupní branou do světa Sandy Bridge a poměrně stresujícím faktorem pro AMD Phenom II X4.


Za zapůjčení procesoru Core i5-2300 děkujeme firmě Czech Computer




Za zapůjčení procesorů Core i5-2500K a i7-2600K děkujeme Intelu
Za zapůjčení základních desek děkujeme Gigabyte
reklama