reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Profesionál útočí - EIZO S2231W

5.3.2008, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
Profesionál útočí - EIZO S2231W
Spousta čtenářů Světa hardware si doslova žádala recenzi LCD monitoru EIZO S2231W. Parametrově jde o velmi zajímavý kousek s technologií S-PVA, navíc za celkem příznivou cenu. Pojďme se společně podívat na to, jak dopadl při měření optickými sondami.

Pozorovací úhly


U osmidoménových panelů S-PVA od Samsungu jsou pozorovací úhly ze všech stran stejné. Je to typická vlastnost všech xVA a IPS panelů. Podívejme se, jak si poradilo EIZO s odlesky a úbytkem kontrastu. Nejvíce vysvětlující je následující kompizice fotografií.


Náhled pozorovacích úhlů


Stabilita kontrastu


Protože je jas regulován pomocí podsvětlovacích trubic, tak kontrast nikterak výrazněji neklesá. V tomto případě dokonce neklesá vůbec a jen lehce osciluje kolem hodnoty 97 %.




Průběh jasu


EIZO se ve svém propagačním letáku chlubí i tím, že jas lze regulovat ve velmi velkém rozsahu (dle jejich údajů to je od 40-250 cd/m2). Sondou jsem naměřil lehce nižší hodnoty, ale vesměs to potvrzuje jejich údaje. Všimněte si krásné linearity, v podstatě by stačilo změřit krajní hodnoty a výsledek by byl stejný.




Podsvícení


Pro grafický monitor je podsvícení velice důležitým aspektem. Pro přesnou editaci fotografií je třeba zachovat stejný jas i v rozích a krajích obrazu. Úkol je to nelehký a pokud se nepoužije dostatečný počet podsvětlovacích trubic, tak je to úkol prakticky nadlidský. Každopádně při měření se ukázalo, že se dá podsvícení vyrobit dobré. Výsledná hodnota je 75 %. Nemusíte se tedy bát, že by fotografie byly v rozích tmavší.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.

reklama