reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Profesionální Samsung XL20

23.10.2007, Pavel Kovač, recenze
Profesionální Samsung XL20
Nová řada monitorů Samsung XLxx vstupuje na náš trh a představuje to nejlepší, co Samsung nabízí v řadě profesionálních LCD monitorů. Dnešní recenzovaný typ splňuje gamut Adobe RGB a využívá systém LED podsvícení. V této recenzi je poprvé použita nová metodika pro měření barev.

Pod kapotou


Nyní přijde to, na co jsem poukazoval již v první kapitole. Při pohledu na následující obrázek si můžete všimnout ventilátoru ve spodní části. Ten u monitorů nebývá moc zvykem a vlastně jak tak přemýšlím, tak jsem ventilátor u monitoru ještě neviděl. Trochu se bojím doby, kdy mě bude hučet monitor. Přece jen stačí, když trochu hučí počítač, který je od hlavy o něco dál. Na druhou stranu jsem zvuk zaregistroval až po tom, co jsem o ventilátoru vědel. Do té doby jsem si vůbec ničeho nevšiml. Pracuji ale v Praze, kde je hladina hluku i v noci celkem vysoká, a tak jsou tyto nevýrazné zvuky přehlušeny.




Ovládací elektronika

Elektronika na první pohled nevypadá nijak extra a ve své podstatě také není. S podobnou jsme se již setkali například u monitoru Samsung 214T.


Štítek identifikující panel

Na štítku stojí velmi cenné informace. Nejen že se dozvídáme výrobce panelu (AU Optronics), ale také označení panelu M201UN03 v.0 (jeho přesné specifikace). Specifikace od výrobce udávají hlavně technologii AMVA a trochu s podivem 72 % barevného prostoru NTSC. Teď si tu trochu odporují informace, protože Samsung uvádí 114 % NTSC. Vysvětlení je však jednoduché. AU Optronics uvádí na svých stránkách NTSC 1953 barevný prostor a Samsung uvádí NTSC 1979. Vše je možné zjistit pomocí optické sondy, a tak si to v kapitole o měření barev potvrdíme.


OSD menu


U takovéhoto profesionálního monitoru se dá očekávat dost široké nastavení v OSD menu. Při prvním pohledu sice menu vypadá klasicky "Samsungácky", ale naštěstí jsou zde položky, které u většiny Samsung monitorů nenajdete. Například jemné doladění gammy s krokem 0,2. Bohužel jsem nenašel šestiosé barvy, které jsou u profesionálních monitorů velice užitečné pro přesné zkalibrování barev. Je to trochu škoda, protože při ruční kalibraci pomocí OSD menu se využívá větší přesnosti než při kalibraci přes barevný profil. Na druhou stranu regulace pomocí RGB složek je ve většině případů dostatečná. Pokud však chcete použít Adobe RGB, sRGB režim, tak jste o kalibraci složek zcela připraveni. Na tuto problematiku se však zaměříme při testech barev. Pod tlačítkem "Mode" se ještě skrývají režimy sRGB, Adobe RGB apod.



Samotné OSD menu je vyfoceno na následujícím obrázku.


Náhled OSD menu
reklama