reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QDI Kinetiz 7T: levnější board pro Durony a Athlony s omezenými možnostmi

20.12.2000, Zdeněk Michálek, recenze
QDI Kinetiz 7T: levnější board pro Durony a Athlony s omezenými možnostmi
Po novince s i815 přichází na testovací stůl board určený pro Durony a Athlony. Jak moc ovlivnila nižší cena parametry boardu postaveného kolem čipsetu VIA KT133 ? Čtěte recenzi.
Na první pohled

Kromě základní desky krabice obsahuje kabely (FDD, ATA66, COM2), krycí plech I/O, CD-ROM QDI Driver 2000, 56 stránkový manuál a několik zásobních jumperů.

První dojem z desky je rozpačitý – příliš mnoho volného místa na desce, hodně neosazených filtračních kondenzátorů. Okamžitě si všimnete nešikovně umístěného konektoru napájení (svazek drátů z něj jde kolem chladiče, což omezuje proudění vzduchu a zvlášť pokud chcete chladit „turbínou“, budete ji muset s dráty obejít). Jinak však je kolem procesorové patice místa dost, takže prostorově není problém chladič umístit.

AMR slot bych raději viděl pod AGP slotem než nad ním, menší problémy můžou být i s umístěním PCI karet v plné délce – v ose všech PCI slotů (kromě jednoho) něco je, takže záleží jen na tom, jak hluboko pod úroveň PCI konektoru deska jde.

Z tří přípojek pro ventilátory jsou monitorované dvě, 2 teplotní čidla (jedno přímo pod procesorem, druhé v dolním spodním rohu desky) pro většinu aplikací postačí (opět bych spíše uvítal jednu externí teplotní sondu).

Nepříliš pochopitelné je řešení zadního panelu - přesto že je na něm dost místa, konektor pro COM2 je vyveden ven (stejně jako u super-all-in-one boardů).

To vše jsou spíše kosmetické záležitosti, stejně jako zastaralý a v současné době už téměř nepoužívaný způsob volby násobiče pomocí 9 jumperů ve dvou sadách – probůh, proč nelze násobič volit softwarově (jako u Abitu) nebo alespoň inteligentněji (např. jediným jumperem – nebo raději přepínačem – a na jediném místě) ? Rozsah nastavení koeficientu je 5x až 12x ve skocích po 0,5x, což je dobré – KDYBY TO FUNGOVALO (viz dále).

Rovněž AMR slot není právě nejperspektivnější (když už, chtělo by to spíše CNR, i když osobně mám k těmto slotům despekt obecně…).

Manuál je slušný – na začátku nechybí prohlášení výrobce o shodě s evropskými a americkými limity pro elektromagnetické rušení a odolnost, podrobně jsou popsány firemní technologie RecoveryEasy (přímo z BIOSu můžete off-line mirrorovat disky), ManageEasy (hlášení hardwarových problémů jako zvýšení teploty, otáčky ventilátorů, napětí…) a LogoEasy (vlastní logo při bootu počítače). Okomentována je rovněž většina nastavení BIOSu.

Dodávané CD (univerzální pro boardy s čipsety VIA, SiS a AMD) obsahuje mj. DirectX 7 v anglické a čínské verzi, antivir PC-cilin (opět historická verze), QDI ManageEasy v2.0 (umožňující sledovat napětí, teploty, otáčky ventilátorů, nastavení BIOSu, údaje o paměti, operačním systému atd. z Windows a to i dálkově – prý celkem přes 100 údajů), utilitku pro flashování BIOSů, utilitku pro instalaci vlastního loga a pro nízkoúrovňové formátování disku.
reklama