reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QDI legenda pokračuje

21.2.2003, Igor Viduna, recenze
QDI legenda pokračuje
Desky QDI jsou tradičně určeny pro méně náročné uživatele, takže nejsou například vhodné pro „overclockery“. Dnes vám představíme desku KuDoz 7X od QDI, která pak oslovuje především svojí nízkou cenou.
Kapitoly článku:
Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky se již dávno není standardně stejný a liší se prakticky kus od kusu, nejinak tomu bude i u KuDoz 7X. Na první pohled se může sice zdát, že je vše uspořádáno podle klasické formule, protože zde máme i game-port, ale není tomu tak. Všimněte si umístění USB konektorů...

 
Obr.05 – Zadní panel
Pro detail klikněte myší

Chladič North Bridge je pasivní a dostatečně velký, takže nebude zbytečně hlučit a zároveň se nemusíte bát přehřátí North Bridge.


 
Obr.06 – Mohutný chladič


South Bridge VT8235 jsme vám již taktéž přiblížili. Proto zopakujeme jenom, že je to právě on, kdo přináší podporu šesti portů USB 2.0 či ATA133.


Obr.07 – Krásná samolepka...

Naše deska KuDoz 7X nese ještě přídomek 6A, což znamená, že má integrován 6-kanálový audio kodek. O zvuk se v tomto případě stará čip VIA VT1616. Deska tedy zvládá 6-kanálový Surround včetně SPDFI out.


Obr.08 – Čip VIA VT1616


Obr.09 – Schéma čipu
Pro deatail klikněte myší


SPDIF výstup je řešen přídavným slotem, ale nečekejte nic podobného jako S-Bracket od MSI.


Obr.10 – Co je doma, to se počítá...

Součástí balení je i bracket se čtyřmi USB 2.0 porty.


Obr.11 – Čtveřice užitečných pomocníků...

Závěrem vás zase jistě potěšíme fotkou manuálu, s CD disky a kabely atd.



Obr.12 – No, comment... :-)
Pro detail klikněte myší

Deska samotná má několik technologií, kterými se QDI chlubí a vám je nyní představíme. Všechny je najdete v BIOSU v jediném menu. Nečekejte ale nic převratného, protože většinu těchto funkcí umí i ostatní desky. QDI jim pouze dala přitažlivá jména.  RecoveryEasy II je program, který vám umožní zálohovat data z vašeho disku, i když vám například spadne systém, protože není na systému závislý. Umí pak disk i naformátovat v různých systémech souborů jako FAT32 či NTFS. BootEasy zase údajně zkrátí dobu bootování, protože neprovádí takové věci jako testování pamětí apod.

BIOS-ProtectEasy je antivirová ochrana BIOSu. Nejhravější a pro většinu lidí asi i nejzajímavější bude technologie LogoEasy II, která umožňuje ve Windows si nahrát do biosu vlastní obrázek, který se pak bude při bootování ukazovat místo loga QDI.  

StepEasy II není nic jiného, než možnost nastavit nějaké základní údaje o procesoru či pamětech (viz. obr.13), přičemž většinu jiných důležitých údajů (jako časování pamětí) nastavíte klasicky v Advanced Chipset Features Setup. Z toho je jasně patrno, že jde pouze o marketing, a proto nečekejte žádné zázraky. Deska totiž rozhodně není stavěná na taktování. Nelze například měnit napájení procesoru apod. Verze BIOSu 1.3.


Obr.13 – Několik fotek BIOSu
Pro detail klikněte myší

reklama