reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP NVR-1012: dvě kamery a NAS

29.10.2008, Jan Vítek, recenze
QNAP NVR-1012: dvě kamery a NAS
QNAP NVR-1012 by se dal nazvat jako startovací balíček pro sestavení domácího kamerového systému. Zahrnuje 2 IP kamery ICS-1013 a uzpůsobený NAS systém. Pokud byste ale nechtěli kupovat vše najednou, je zde i NVR-101 zahrnující pouze NAS úložiště.
Kapitoly článku:
Díky zpracování tedy bude QNAP NVR-1012 určen pro sestavení amatérského kamerového systému, jenž může plnit bezpečnostní úkoly, nebo vám prostě dá možnost si odkudkoliv, kde je dostatečně rychlé připojení na Internet, zkontrolovat stav domácnosti a aktivitu vašich mazlíčků škubajících tapety. Systém je založen na blíže nespecifikované distribuci Linuxu a veškerou obsluhu všech funkcí zvládne internetový prohlížeč. Zde byl tedy přímo uveden Internet Explorer, jenž bude s NVR-1012 pracovat zcela jistě.



Výrobce pak mluví o dvoucestném komunikačním systému, jenž umožňuje komunikovat přes vybranou kameru, nebo využít rovnou všechny. Dále je podporováno 3GPP pro streamování na mobilní telefony, máme tu funkce pro detekci pohybu, zasílání upozorňovacích zpráv, automatické zotavení systému po výpadku proudu, zálohování přes rozhraní eSATA, atp. Dostupné funkce si samozřejmě představíme v této recenzi.

Zařízení přichází v rozměrné papírové krabici, z níž se dozvíme mnoho informací o jeho možnostech. Uvnitř má vše své pevné místo a vše je také pečlivě zabaleno pro zajištění bezpečné přepravy.

Model
IP kamera - ICS-1013
Rozměry
96 x 71 x 56 mm
Čip a optika
1/4 color CMOS
0,5 Lux
IR světelné diody pro osvícení scény
3x digitální zoom
Rozhraní
2,4GHz - 802.11g/802.11b
WEP 64/128bit, WPA (TKIP), WPA2
10/100 Fast Ethernet
Video rozlišení
640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 - až 30 FPS
Video
MPEG-4, MJPEG, 3GPP
Audio
interní mikrofon, citlivost -48 dB (+/- 3 dB)
Protokoly
TCP/IP, UDP, ICMP, DHCP, NTP, DNS, DDNS, SMTP, FTP, HTTP, Samba, PPPoE, UPnP, RTP, RTSP, RTCP
Napájení
5 V, spotřeba < 8 W
Provozní teploty
0 - 45 °C

Nejdříve se podíváme na dodávané IP kamery. Ty jsou dle stránek výrobce snad jediné, které nabízí. Uvnitř velké krabice mají vlastní menší boxík, kde jsou bezpečně uloženy spolu s příslušenstvím v pěnovém materiálu. Jejich tělo je složeno z černého a stříbrného plastu s matnou povrchovou úpravou.



Vpředu máme samozřejmě objektiv kamery, který je vystouplý asi centimetr nad její povrch, aby se s ním dalo snadno ostřit. Kvůli tomu má také na své hraně výstupky, jinak by v prstech snadno prokluzoval. Kolem objektivu pak máme celkem šest infračervených diod poskytujících osvětlení při nočním režimu. Vespod je pak doplňuje světelné čidlo, díky němuž se dokáže kamera automaticky přizpůsobit okolním světelným podmínkám. A nakonec máme v horním pravém rohu dvě stavové diody. Jedna z nich oznamuje zapnuté napájení a druhá zapojené síťové rozhraní



Kameru si ukážeme ještě z boku, protože tam je jeden USB konektor typu A. QNAP se ve svých materiálech přímo nezmiňuje o tom, k čemu tento konektor vlastně slouží. Možné je, že se do něj dá připojit USB úložné zařízení, do nějž bude kamera v případě výpadku síťě zaznamenávat video, ale to ještě uvidíme. Každopádně pod tímto konektorem je jednoduchý spínač pro bezpečné odebrání zařízení.



A vzadu jsou pochopitelně konektory a kromě nich otvory pro ventilaci, závit pro držák a štítek s informacemi využitelnými pro jednoznačnou identifikaci kamery. Dále nesmí chybět šroubovací konektor zlaté barvy pro Wi-Fi anténu a vespod máme RJ-45 Ethernetový konektor, zapuštěné tlačítko pro zresetování kamery, kulatý napájecí konektor pro 5 V a audio výstup pro 3,5mm jack.


Příslušenství


Že jsou kamery dvě, dostaneme samozřejmě také zdvojené příslušenství. A tak dostaneme dva napájecí adaptéry, dva nastavitelné držáky, dva držáky pro přišroubování na zeď a dva Ethernetové kabely.

reklama