reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP NVR-1012: dvě kamery a NAS

29.10.2008, Jan Vítek, recenze
QNAP NVR-1012: dvě kamery a NAS
QNAP NVR-1012 by se dal nazvat jako startovací balíček pro sestavení domácího kamerového systému. Zahrnuje 2 IP kamery ICS-1013 a uzpůsobený NAS systém. Pokud byste ale nechtěli kupovat vše najednou, je zde i NVR-101 zahrnující pouze NAS úložiště.
Nyní si představíme samotný NAS box, jenž bude s kamerami spolupracovat. Jako samostatně prodávané zařízení má název NVR-101, ale zde je samozřejmě součástí "komba" NVR-1012. V krabici je zabalen do dvou pěnových bloků, igelitu a navíc má na sobě nalepenou ještě přilnavou fólii.

Možná již ze zmínky o fólii tušíte, jaká bude asi jeho povrchová úprava. Ano, plastový povrch je v duchu moderní doby hladký a lesklý, což s sebou přináší nevýhody, které zde ostatně omíláme stále dokola.

Model
NAS box - NVR-101
Rozměry
218,4 x 60 x 165,5 mm
Hmotnost
0,71 kg
Materiál
hliník, SECC
Int. rozhraní
SATA 300
Ext. rozhraní
2x USB 2.0, LAN 1 Gbps, eSATA
Provozní teplota
0 - 35 °C
Napájení
adaptér - 36 W, 100 - 240 V
Hlučnost
?

NVR-101 je tedy klasický NAS box, jenž je pouze uzpůsoben tak, aby se stal součástí kamerového systému. Tento model podporuje pevné disky s rozhraním SATA a maximální kapacita je dle manuálu 1 TB. Samozřejmě ale budeme schopni do tohoto boxu nainstalovat i větší pevné disky.



Box je uzpůsoben k tomu, aby jej bylo možné postavit a k tomuto účelu je vybaven gumovými nožkami. Guma je zde vhodná k tomu, aby nám zařízení na stůl nepřenášelo vibrace. Vepředu se setkáme s ovládacími prvky, stavovými diodami a nahoře také jedním konektorem USB A. Ihned nad tímto konektorem máme spínač pro automatickou zálohu nahraných videí. Ve stříbrné liště pak směrem dolů pokračují stavové diody a ty nám sdělují aktivitu USB rozhraní, status boxu, práci interního pevného disku, aktivitu rozhraní eSATA, LAN a nakonec stav napájení. A nakonec zcela vespod je spínač Power.



Zadní část boxu již není plastová, ale je vyrobena ze SECC oceli. Setkáme se zde s ventilátorem pro chlazení disku o hraně 50 mm a s výškou 15 mm. Jedná se o model ARX CeraDyna s otáčkami 5000 RPM a průtokem vzduchu 9,8 CFM. Pod ním jsou další dva konektory USB A, dále konektory eSATA, RJ-45, tlačítko Reset a kulatý napájecí konektor (adaptér dodává 12 V a 3 A, tedy až 36 W).



Do boxu se dostaneme tak, že horní víko vyšoupneme směrem dopředu, pokud tedy není vzadu přišroubované, což tedy ihned po vybalení boxu není. Objeví se nám útroby v celé své kráse, tedy především pozice pro pevný disk s připravenými SATA konektory. Disk se tedy jednoduše na ně nasune a zajistí šroubky. Vepředu máme konektory, LED a také malý reproduktorek, skrz nějž na nás bude box pípat a oznamovat tak svůj stav.


- klikněte pro zvětšení -

Nalevo je čip Realtek RTL8110SCL starající se o 1Gg Ethernet, poté NEC D720101GJ obsluhující porty USB 2.0 a nad baterií také čtyři 32Mb paměti Powerchip Semiconductor Corporation A3V56S40ETP. Pasivní chladič s četným žebrováním pak skrývá čip MPC8241LVR266D od Freescale Semiconductors. Jedná se o RISC procesor s frekvencí 266 MHz, který je založen na architektuře Power PC a podporuje 133MHz paměťovou sběrnici pro až 2 GB paměti. Nakonec se zmíním o čipu Silicon Image 3512, což je SATALink procesor pro rozhraní eSATA.


Nainstalovaný disk Samsung SpinPoint F1 - HD322HJ


Příslušenství


Poslední krabice v balení nese příslušenství k NAS boxu. Setkáme se zde s napájecí soustavou (adaptér a kabel), CD, velmi jednoduchým manuálem se základními úkony, šroubky a pak černým Ethernetovým kabelem. Tím bychom měli hardware představený a můžeme se posunout dále.

reklama