reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP NVR-1012: dvě kamery a NAS

29.10.2008, Jan Vítek, recenze
QNAP NVR-1012: dvě kamery a NAS
QNAP NVR-1012 by se dal nazvat jako startovací balíček pro sestavení domácího kamerového systému. Zahrnuje 2 IP kamery ICS-1013 a uzpůsobený NAS systém. Pokud byste ale nechtěli kupovat vše najednou, je zde i NVR-101 zahrnující pouze NAS úložiště.
Kapitoly článku:

Zprovoznění NAS boxu a kamer


Úvodní obrazovka s nabídkou obsahu CD nám umožní se podívat na elektronickou podobu manuálu, ale především nainstalovat QNAP Finder a příšlušné kodeky. Nejdříve se můžeme postarat o ony kodeky, protože to zabere jen pár sekund. A pak je zde onen Finder.



Tento prográmek jsme již měli šanci několikrát vidět. Slouží pouze k tomu, aby vyhledal zařízení na síti, sdělil nám jeho IP adresu i MAC adresu a dovolil úvodní konfiguraci. Té předchází zadání administrátorského hesla (výchozí je: admin).



Po úvodní konfiguraci, kdy se již budeme moci k boxu připojit normálně pomocí Internet Exploreru, předtím ale musíme doinstalovat ActiveX prvek. Systém se ohlásí jako nenakonfigurovaný, takže si projedeme šest základních bodů:
  • Zadání jména serveru
  • Případná změna administrátorského hesla (to se samozřejmě doporučuje)
  • Změna data, času a časové zóny
  • Nastavení IP protokolu
  • Inicializace disku, nebo diskového pole
  • Přidání IP kamer

Poté by již snad mělo být úvodní nastavení zcela v pořádku.



Jak je tedy patrné z obrázku dole, tento NAS umožňuje sestavit pole RAID v konfiguraci Stripping nebo Mirroring a případně také kapacitu disků spojit do jednoho oddílu. K tomu je ale třeba mít externí disk připojený přes rozhraní eSATA, protože uvnitř boxu je místo pouze pro jeden. Samotný QNAP k tomuto účelu nabízí zařízení QBack-35S.

Vzhledem k použitému rozhraní (Gb Ethernet) se v případě sestavování pole hodí leda tak Mirroring pro zvýšení bezpečnosti vašich dat. Mód Stripping by těžko přinesl nějaké výkonnostní vylepšení.



Při nastavování kamer nám systém nabídne spolupráci s několika modely různých výrobců, kde nechybí známé značky, které by se mohly s postupem času a s novým firmware dále rozšiřovat. Nejnovější firmware k vypsaným modelům přidává ještě tyto:
  • TrendNet TV-IP212/ TV-IP212W
  • TrendNet TV-IP312/ TV-IP312W
  • TrendNet TV-IP410/ TV-IP410W
  • TrendNet TV-IP422/ TV-IP422W
  • Linksys PVC2300
  • Linksys WVC200
  • Y-CAM White
  • Y-CAM Black
  • IPUX ICS-1001/ ICS-1011
  • IPUX ICS-1003/ ICS-1013
  • IPUX ICS-1300/ ICS-1310
  • IPUX ICS-130A/ ICS-131A


Instalovat budeme kameru iPUX ICS 10x3 - klikněte pro zvětšení -

Přiložené kamery ale musíme nejdříve také najít. K tomu již ale neslouží program QNAP Finder, ale IPFinder. Zkušenější uživatelé si ale na routeru se zapnutým DHCP serverem mohou kameru najít sami podle výpisu přidělených adres, nebo její adresu prostě odhadnout. Pak jednoduše zadáme do nastavení boxu zjištěnou IP adresu a pak také uživatelské jméno a heslo. Pro prvotní připojení stačí vědět výchozí účet - admin/admin.



Pak si již můžeme ověřit, že kamera nám skutečně funguje. To je možné buď v hlavním monitorovacím okně zařízení QNAP NVR-101, jako vidíte zde dole...


- klikněte pro zvětšení -

... nebo po zadání přidělené IP adresy kamery v jejím samostatném okně. Tato kamera se, jak jsem již řekl, totiž prodává i jako samostatný produkt, a tak musí také jako samostatný produkt fungovat. I pokud si ji zakoupíte společně s NAS boxem, pak její rozhraní budete muset také využívat, protože se v něm skrývají podrobnější nastavení, která u NAS boxu nenajdeme.



Stejným způsobem si přidáme do systému také druhou kameru, maximálně však čtyři. Hlavní monitorovací okno nám ve své horní liště také ukazuje volný prostor na připojeném disku, nebo discích. Dále zde máme napravo čtyři ikonky. První z nich dovoluje změnu jazyka (několik evropských a asijských, čeština chybí), druhé ukáže umístění kamery na tzv. e-map. To je jednoduchá mapka, již si musíme sami nakreslit a uploadovat na server (výchozí mapka je na obrázku dole). Následně si můžeme otevřít okno s nápovědou a poslední ikonka slouží k odhlášení uživatele.



Dále je možné pomocí ovládacích prvků v pravé liště ovládat pohledy - zvětšit si obraz jedné kamery, zobrazit si všechny čtyři vedle sebe, nebo jeden velký a tři malé. A velmi vítám také to, že se obraz či obrazy kamer mohou zvětšit na fullscreen. A pak zde máme poslední dvě ikonky, nebo chcete-li výmluvné piktogramy, s jejichž pomocí s dostaneme do nastavení a do okna Playback pro přehrávání zachycených záznamů.


Nastavení


Přesuneme se tedy k nastavení, jež má vyhrazenu svou vlastní sekci, jak jinak. Hlavní obrazovka nám ukáže vše pěkně přehledně, takže si stačí jen vybrat a skočít přímo do cílového menu. S tímto nastavením jsme se již mohli setkat v případě NAS boxu QNAP TS-209 Pro, takže se v recenzi na něj můžete podívat na většinu nastavení, s nimiž se setkáte i zde.



My si pouze uvedeme rozdíly. V skupině System Settings v tomto případě chybí volba Filename Encoding Setting, což je v našich končinách zvláště důležité. Snad se s ní ale setkáme jinde.

Network Settings jsou od TS-209 Pro také patřičně osekané. Chybí zde například Download Station, tedy služba pro stahování souborů z Internetu, MySQL server, Web server, či Apple Networking (iTunes). Je tedy vidět, že opravdu plnohodnotné NAS toho nabízejí podstatně více, co se služeb týče a je docela škoda, že se s tímto zde nesetkáme. Možná je to přímý záměr výrobce, nebo možná by výkon systému na toto vše nestačil.

Device Configuration zde zahrnuje služby pro nastavení a kontrolování SATA disků a USB disků. V tomto případě ale máme místo tiskového serveru k dispozici připojení k UPS, které je v případě TS-209 Pro umístěno v System Tools.

User Management dovoluje pouze přidání/odebrání uživatelů a přiřazování administrátorských práv. Jinak nemůžeme čekat, že by dnes testovaný NAS box podporoval třeba kvóty, apod.

Menu Camera Settings je samozřejmě výsada tohoto zařízení, a tak se u něj chvíli pozastavíme.



Recording Settings zahrnují obrazové vlastnosti kamer. Na výběr je komprese videa, rozlišení, obnovovací frekvence a kvalita (tzn. bitrate). Dále si můžeme na každé kameře zapnout audio a možnost manuálního záznamu obrazu.



Nesmí chybět ani plánovač, samozřejmě také pro každou kameru zvlášť. Nahrávání jednoduše nastavíme pomocí zaškrtávání jednotlivých dnů a časových rozmezí. V seznamu může být maximálně 15 nastavení.



Druhou možností je využít detekci pohybu, ale zde si ji můžeme pouze zapnout. Samotné nastavení se provádí u jednotlivých kamer, kde je možné provádět běžné úkony. Ty zahrnují celkem dvě okna pro zachycení pohybu a nastavení jejich citlivosti a práhu, po jehož překročení se spustí alarm.



Nakonec tu máme pokročilé volby - maximální délka videa v minutách (až 99), co dělat při nedostatku místa na disku (přepsat staré záznamy nebo zastavit nahrávání), jak dlouho se mají ponechat záznamy vzniklé v důsledku spuštění alarmu a také jak dlouho se mají na disku ponechávat veškeré záznamy (u obou až 999 dní). Nakonec jsou zde dvě volby o době záznamu před a po spuštění alarmu.



Nyní se v krátkosti zaměříme na nastavení samotných kamer, protože zde není nic, co bychom neměli možnost spatřit i jinde. Nahoře vidíme příklad z menu Setup kamery, kde jsou volby ohledně obrazu kamery a také přenosech 3GPP, díky nimž si můžeme video streamovat na mobilní telefon. A v menu USB se již konečně dozvíme, že stejnojmenný konektor je skutečně určen k připojení úložného zařízení, na něž je možné ukládat záznamy kamery. Místo NAS boxu tak lze v podstatě využít prostý USB Flash disk jako jednodušší řešení.


- klikněte pro zvětšení -

Na této stránce se nakonec podíváme na přehled záznamů, kde si zvolíme zdroj záznamu (tedy příslušnou kameru), dále časové rozmezí, v němž měl být záznam pořízen (popřípadě lze zaškrtnout, aby se zobrazily pouze záznamy vzniklé po spuštění alarmu) a nakonec se všechny vyhovující soubory se zobrazí v hlavním seznamu. Z tohoto okna se také můžeme přímo dostat k souborům pomocí webového přístupu, protokolu Samba a FTP.
reklama