reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP NVR-1012: dvě kamery a NAS

29.10.2008, Jan Vítek, recenze
QNAP NVR-1012: dvě kamery a NAS
QNAP NVR-1012 by se dal nazvat jako startovací balíček pro sestavení domácího kamerového systému. Zahrnuje 2 IP kamery ICS-1013 a uzpůsobený NAS systém. Pokud byste ale nechtěli kupovat vše najednou, je zde i NVR-101 zahrnující pouze NAS úložiště.
Nyní se zaměříme na samotné testy kamerového systému a samozřejmě také výkonu NAS serveru. Ty provedeme obvyklým způsobem - u kamery zachytáváním statických obrázků i videa a u NAS boxu měřením přenosových rychlostí protokolů Samba (SMB) a FTP v obou směrech. Nakonec se přesvědčíme, jakou spotřebu tato zařízení mají.


Testy IP kamer


Začneme se zachycenými obrázky testovacích papírů. Zde jsem se rozhodl využít celkem tři - milimetrový papír, dále černobílý přechod a nakonec jemné barevné přechody. Ještě dodám, že všechny snímky byly zachyceny při nejvyšším rozlišení (640 x 480) a s největším bitrate.







Milimetrový papír bychom z tohoto snímku snad ani nepoznali, i když kamera může zaostřit ještě na kratší vzdálenost. Jednoduše její rozlišovací schopnosti nejsou takové, aby linky na papíře dobře vynikly a překoná ji v tomto kdejaká webkamera, i když to se dalo čekat. Zjistit jsme však mohli, že soudkovité zkreslení u těchto kamer v podstatě neexistuje, což bude patrné i z ostatních snímků. Dále je tu černobílý přechod, jenž připomíná spíše fialovo - zelený přechod. S parazitující fialovou barvou se také setkáme i jinde. A nakonec barevné pruhy kamera snímala poněkud mdle.

Nyní přichází na řadu scéna pokoje pořízená v při několika úrovních osvětlení - jasné denní světlo, slabé denní světlo, světlo zářivky a velmi slabé osvětlení pouze pomocí LCD panelu od notebooku. Poslední dvě úrovně osvětlení se shodují s nedávnými testy Wi-Fi IP kamer, takže můžete porovnávat.


Silné denní osvětlení


Slabší denní osvětlení


Slabá 8W zářivka


Světlo z LCD panelu

I tyto obrázky ukazují poněkud mdlejší podání barev, ovšem to se dá napravit přidáním sytosti v nastavení kamery. Jenomže pak zase vzniká nebezpečí, že při slabším osvětlení se objeví nevhodné barvy, protože již při základním nastavení sytosti barev (32 ve 100bodové stupnici) se v šeru dost ukazuje fialová barva.

Co se týče rozdílů mezi posledními dvěma snímky, tak žádné v podstatě nevidíme. Již za šera kamera s pomocí svého čidla automaticky zapíná své infračervené diody (čímž se o trochu zvedne také její spotřeba - viz dole) a je jí zcela jedno, zda má při ruce světlo zářivky, nebo téměř žádný další zdroj. Nevýhodou zde je, že ani na vzdálenost cca 4 metrů světlo diod nepokryje celou scénu, a objevuje se uprostřed velmi světlé místo, zatímco okraje zůstávají ve tmě.

A nyní se ještě můžete podívat na video (AVI, 1,8 MB) zachycené v příšeří za denního světla, kdy již kamera rozžhla své infradiody. To je ostatně vidět na ruce, jak se dostává do středu obrazu. Nutno říci, že rychlost snímání kamery je při nepříznivých světelných podmínkách celkem dobrá a lví podíl na tom má právě její osvětlení.


Testy NAS boxu


Nyní se přesvědčíme, jaký výkon má NAS box v přenosech dat pomocí protokolů Samba a FTP. Box byl připojen přes router a poté i přímo k počítači s 1Gbps síťovou kartou (základní deska Gigabyte X48-DQ6), přičemž hodnota MTU (Maximum Transfer Unit) byla nastavena na 9000.

QNAP NVR-101
Samba
FTP
Upload
10,1 MB/s
6,5 MB/s
Download
12,0 MB/s
14,4 MB/s

Výkon tedy není po stránce přenosu dat zrovna dobrý a sotva se najde opodstatnění pro 1Gbps Ethernet, to leda v případě stahování dat, především přes FTP. Samba ale zase nabízí vyrovnané přenosy v obou směrech.


Testy spotřeby


Spotřeba NAS boxu a kamer byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000. Zde již nemá cenu uvádět žádné tabulky. QNAP NVR-101 si ve vypnutém stavu dle měřáku nevezme nic, při startu až 25 wattů a při normálním režimu je to kolem 11 - 13 wattů dle aktivity disku, což je pěkná hodnota.

Kamery si pak bez zapnutých IR diod berou 3,6 wattů a pokud se setmí a diody se zapnout, spotřeba se zvýší na 5 wattů.
reklama