reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-209 Pro - odolný NAS

3.4.2008, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-209 Pro - odolný NAS
Dnešním článkem navážeme na řadu recenzí zařízení typu NAS, tedy Network-Attached Storage. Jedná se o hardware, který pracuje s IP protokolem a je zde pro snadné poskytování dat, jejich zálohování a nejedno zařízení umí také samo data stahovat z Internetu. K TS-209 Pro navíc můžeme připojit dva disky, a tak máme možnost využití RAID pole.
Po vložení CD do mechaniky nám dá QNAP nejdříve na výběr ze čtyřech zařízení. My si v našem případě samozřejmě vybereme TS-209 Pro.



Na přiloženém CD je mimo jiné také QNAP Finder, který si vybereme nejdříve, abychom mohli zařízení správně inicializovat. Do počítače se poté nainstaluje příslušná aplikace, která box připojený do lokální sítě sama najde.



Ukáže se nám jeho momentální IP adresa, verze firmware, typ serveru a také MAC adresa, takže box je možné jednoznačně identifikovat.



Následuje několik kroků, při nichž si zvolíme základní nastavení jako IP adresu a ostatní volby týkající se sítě, heslo administrátora, časové pásmo, kódování znaků, atp. Poté dojdeme také k nastavení disků, jež si můžeme nakonfigurovat do polí RAID 0 či 1, jako samostatné disky nebo jako jeden lineární. V případě, že jsou disky již provozuschopné, lze jejich inicializaci také přeskočit.



Poté vás program vyzve k volbě souboru s firmware. Pro tento účel jsem ze stránek QNAP stáhnul nejnovější verzi 1.1.5.



A nakonec se můžeme zpětně podívat, co všechno jsme si zvolili a chyby případně opravit.



Poté již začne box provádět změny, což i s formátováním disků, tvorbou RAID pole a upgradu firmware nezabere déle než půl hodiny. My jsme však měli tu smůlu, že dorazil zrovna vadný kus, který se při aktualizaci firmware vždy zasekl na mrtvém bodě a nepomáhalo nic. Situaci vyřešil až další box. Pokud se vám ale stane podobná věc, je dobré se ujistit, že využíváte nejnovější verzi QNAP Finderu (v našem případě 3.2.1 1003).



Pokud se vše podaří a vy poté zadáte do prohlížeče příslušnou adresu k boxu, uvítá vás následující stránka, která slouží coby rozcestník mezi správou boxu, webovým managerem souborů, webovým serverem, správou multimédií a funkcemi pro download dat z Internetu.

reklama