reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-219P: dvojitý zásah pro data

7.9.2009, René Pfeifer, recenze
QNAP TS-219P: dvojitý zásah pro data
Krátce po jednodiskové verzi vám přinášíme recenzi nového NAS serveru se dvěma disky. Potřebujete-li ukládat svá data ve velkém a následně k nim přistupovat z libovolného místa, mohlo by vám pomoci řešení Turbo NAS QNAP TS-219P.

Uvedení do provozu


Zapojení serveru je velmi jednoduché. Po připojení NAS do elektrické i počítačové sítě a po nezbytném úvodním dvojím pípnutí serveru můžeme hned přistoupit k instalaci softwaru.

Instalační CD je shodné u obou verzí Turbo serverů (119/219P) a obsahuje program QNAP Finder pro snadné nalezení a nastavení NASu, NetBak Replikator k pokročilému zálohování našich dat a nástroj pro stahování dat QGet.

QNAP Finder - přístup k serveru
Zálohování od QNAP

Webové administrační rozhraní souvisí s verzí firmwaru konkrétního modelu. Stroje s FW 3.0.0 a vyšší budeme spravovat v novém prostředí AJAX. Náš testovaný kus pracoval s programovým vybavením 3.1.0. Pro rodinu 219 je k dispozici i novější firmware 3.1.1, který ale na náš model P nešlo nahrát.


Rozhraní AJAX



All-in-one Server


Základní informace o funkcích a službách Turbo NASu QNAP shrnuje tabulka níže.

TS-219P Turbo NAS Server
Služby
File, FTP, Web, Backup, MySQL, Printer, uPnP Media, Multimedia Station, iTunes, Download
Sítě
TCP/IP, DHCP Client, DHCP Server, CIFS/SMB, AFP, NFS, TTP, HTTPS, FTP, DDNS, NTP
Gigabit Jumbo Frame, UPnP & Bonjour
Souborové systémy
EXT3 (Internal/ external HDD), EXT4 (Internal/ external HDD),
FAT (External HDD), NTFS (External HDD)
Správa disků
RAID 0/1, JBOD, on-line expansion, migration, iSCSI
OS
Microsoft Windows 98/ ME/ NT/ 2000/ XP/ 2003/ Vista
Mac OS X
Linux and UNIX

Hlavním službám All-in-one Serveru jsme se věnovali v minulé recenzi a detailní popis všech funkcí nalezneme přehledně vypsán na stránkách výrobce. Z úvodní stránky webového rozhraní lze přímo přejít ke čtyřem hlavním funkcím – Web File Manager, Download Station, Multimedia Station a Administration. Po aktivaci se nám přístup rozšíří na další dvě služby – Web Server a Surveillance Server, o kterých se nyní krátce rozepíšeme.


Web Server využijeme v případě publikace našich vlastních stránek. S podporou databází SQLite a MySQL můžeme pomocí redakčního systému Joomla! jednoduše vytvářet obsah našich stránek a přes NAS je vysílat do světa WWW.


Vstupní brána do WWW

K plnému užívání Web Serveru postačí tři jednoduché kroky. Nejdříve je třeba v administraci NASu síťovou službu aktivovat spolu s aplikací MySQL Server. Druhým krokem využijeme aplikaci rozšiřujících balíčků QPKG pro stažení Joomla!. V závěrečné fázi provedeme vlastní instalaci a nastavení redakčního systému na náš server, se kterým nám pomůže průvodce. Zavedení probíhá v sedmi krocích a jistě oceníme, že komunita kolem Joomla! existuje i u nás a průvodce i systém jsou v češtině.


Aktivace MySQL

Pozn.: Pokud máte aktivován Web Server i MySQL server, můžete využít NASu k vytvoření vlastního fóra nebo komunity prostřednictvím phpMyAdmin.


Surveillance Server v podání TS-219P umožňuje nastavit nahrávání hned ze dvou kamer. Aktivace i instalace kamer není s pomocí průvodce složitá. Je třeba pouze připojit zúčastněný hardware na jeden směrovač a přiřadit všem pevné IP adresy.


Prostředí Surveillance serveru

Pak už můžeme časovat, kdy a jak dlouho budou naše kamery nahrávat sledovaný prostor. Lze nastavit nepřetržité, plánované nahrávání nebo dokonce spuštění v případě pohybu.


Nastavení kamer


reklama