reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu

18.5.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu
Společnost QNAP si pro tento rok připravila zbrusu nové modely NAS, mezi něž patří také elegantní TS-228. Ten je určen pro domácnosti a nabízí jednoduché zpracování se dvěma diskovými pozicemi. Jedná se také o řešení za rozumnou cenu.
QNAP TS-228 je malý domácí NAS vybavený plnohodnotným systémem QTS ve verzi 4.2. Sám o sobě přichází v podobě plastové věže, která zabere na stole jen minimum místa. Ale osobně bych ji nedoporučoval jen tak postavit na stůl, protože pak se můžete "těšit" na rezonující vibrace od pevných disků. Bude více než vhodné si pro takový případ připravit nějakou měkkou podložku, ale ne příliš měkkou, aby nezablokovala úzký spodní průduch.



Co nás může ve výbavě potěšit, je jednoznačně čtečka karet Secure Digital, díky níž a přednímu portu USB 3.0 můžeme snadno zálohovat data z externích zařízení, k čemuž poslouží i vyhrazené tlačítko. Systém QTS 4.2 zase potěší svou kompletní lokalizací do češtiny, a to včetně nápovědy. Celkově je příjemné s ním pracovat díky přehlednému uživatelskému rozhraní a rychlé odezvě, která si nezadá s lokálním OS. Také že si za tento systém připlatíme, neboť ačkoliv je TS-228 jedním z nejlevnějších v nabídce firmy QNAP, rozhodně nejde o nejlevnější dvoudiskový NAS na trhu.

Zklamáním může být nižší naměřená rychlost zápisu (uploadu) dat, která by se měla pohybovat až kolem 88 MB/s, ale namísto toho jsme dosáhli přinejlepším rychlosti nižší o 20 MB/s. To ale nijak nesnižuje schopnosti TS-228, pouze si počkáme na zápis dat déle. Jejich čtení ale už probíhá rychlostí, která se pohybuje nad 100 MB/s.


Plusy


+ Levný NAS s plnohodnotným systémem QTS
+ Čtečka karet SD


Minusy


- Na dřevěném stole drnčí (záleží ale na discích)
- Nižší rychlost uploadu oproti specifikacím
 
 
Za zapůjčení QNAP TS-228 děkujeme firmě QNAP.
 
 
Cena v době testování: cca 4 800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte NAS QNAP TS-228?
V anketě šlo hlasovat od 18.5.2016 do 30.4.2017. Počet hlasujících: 14
Výborný43 %
Průměrný50 %
Špatný7 %
reklama