reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.8.2016, Jan Vítek, recenze
Dnes se podíváme na pětidiskový NAS QNAP TS-531P, který přichází vybavený čtyřjádrovým procesorem od Annapurna Labs a širokými možnostmi pro rozšíření. Jde tak o NAS určený už náročnějším zákazníkům i menším firmám.
sargon (4) | 5.8.201611:01
Nejak nechapu, proc byly do tohoto NAS nasazeny disky WD blue, ktere nejsou vhodne na 24x7 provoz. Proc tam nejsou WD Red, nebo disky Ironwolf od Seagate ­(primo navrzeny pro NAS pouziti­)?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 5.8.201613:30
Protože byly k dispozici a na otestování je to v podstatě jedno.
Odpovědět0  0
Petr Texl (2) | 3.8.201617:06
... ale po zkušenostech s vlastním řešením je skvělé vybalit nějakou bednu z krabice, zapojit, nakonfigurovat a už se o nic nestarat a užívat.
Jsem nakonec rád za méně ­"dobré muziky­" než za možnost více ­"noname­" muziky.
Ale pro fandy a nadšence je Vaše řešení určitě také fajn. A něco ušetřit se určitě dá, ale nesmíte moc započítávat čas, který takovéto řešení vezme.
Odpovědět0  0
Cox (80) | 3.8.20169:26
... ale Intel Atom­/AMD APU, deska nejlepe s DC napajenim, to vse do nejakeho mITX case a mam vice muziky za mene jak polovicni cenu. System uz kazdy dle libosti, pirati nasadi Xpenology, ostatni si mohou vybrat z ruznych predpripravenych systemu, napr. unRaid, Open Media Vault, FreeNAS, NAS4Free atd. popripade zacit od piky instalaci linuxoveho­/BSD serveru :­-D
Odpovědět1  0
631275 (287) | 3.8.201622:00
Né každý ovládá patřičný skillset. A kdybych se měl učit jak zprovoznit homemade nas se všemi funkcemi co umí můj synology, tak to prostě nedám. A pokud ano, tak ­"bez záruky­" a na to jsou má data dost cenná. Takže je pro mě jednodušší chvíli vydělávat a zaplatit si za to, že to někdo vymyslel za mě. Jasně, kdybych stavěl několik nasů měsíčně, tak se to naučím, ale já potřebuji tak jeden za dva roky.

Celkem mě udivuje, že se nenajde nějaký borec, který by homemade nasy stavěl na zakázku ­(tím myslím za prachy, pořád by se dostal pod cenu značkového a nabídl by vyšší výkon plus možnosti volby designu a součástek ­- nesnáším hlučné větráky!­). Jediný problém bych měl asi jen s důvěrou v soukromí :)
Odpovědět0  0
honcka (43) | 4.8.20169:31
Pochybuju, že za polovinu ceny něco postavíte, aby to mělo 4 síťové adaptéry a 5 hotswap pozic, zvlášť na mitx, desku s integrovaným cpu, která by měla 2x LAN a 5x sata, jsem nenašel, našel jsem nelevnější mitx desku s 1151, která by to splňovala GIGABYTE Z170N­-WIFI za nějakých 3500, dual LAN síťovku pořídíte u nás od cca 4000 a jsme na té polovině ceny jenom za desku a síťovku
Odpovědět0  0
franci (4) | 4.8.201615:41
2x LAN a 12x SATA ­(!­) mITX s integrovanym CPU dela ASRock ­(model C2550D4I­). V kombinaci se SilverStone DS380 tak lze postavit 8 diskovy hotswap NAS. Sice je cena jen za tyto dve komponenty kolem 13 tisic s dani, ale zase je to 8 vs. 5 disku.
Odpovědět0  0
Cox (80) | 6.8.201623:45
Rozdelil bych to na firemni­/domaci pouziti.... pro firmu neni cena za NAS­/storage server takova polozka, tam to plne chapu i kuli podpore atd.

Pro domaci pouziti ­(zde treba tento NAS nazivaji univerzalem­) si myslim ze je lepsi moznosti jit cestou vlastni stavby a ani komponenty nemusi byt uplne nove, pak je to opravdu vice muziky za mene penez. Ani cas straveny na stavenem reseni nemusi byt o tolik delsi nez u reseni koupeneho ­- tam taktez stravite nejaky cas montazi a konfiguraci, pripadne badanim jak to nakonfigurovat... a sestaveni par kousku HW navic nezabere tolik casu, pokud neni clovek uplny nesika.

Co se tyce SW­/OS, pokud to budu stavet od piky na Linuxovem OS tak na tom samozrejme nejaky cas necham, zalezi na zkusenostech. Moje napriklad jsou spise zakladni­/lehce pokrocile, proto pouzivam jiz pro ucely NAS pripravene distribuce ­- z tech ktere jsem testoval mi jako nejzajimavejsi vychazi system unRAID, at uz se jedna o celkovou jednoduchost instalace a konfigurace, tak prez moznosti ktere nabizi ­(Docker, hostovani VM atd.)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.