reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD 5800 (1/2) - představení možností hardware

29.9.2009, Petr Štefek, recenze
Radeon HD 5800 (1/2) - představení možností hardware
AMD vydalo grafickou kartu Radeon HD 5870 postavenou na nové architektuře, která je prvním zástupcem hardware s podporou DirectX 11 a také velkým výkonovým skokem kupředu. Podívejme se, co vše si pod čepicí tato novinka schovává. Co nám nabídne dnes a co nás s ní čeká v budoucnu.

Kvalitnější textury při vysoké kompresi


DirectX 11 je vylepšeno i v rámci kompresních formátů pro textury. Jejich názvy jsou poněkud krkolomné. První je označován jako BC6H a je určen speciálně pro komprimaci HDR textur, které jsou obecně komprimovány velmi málo a jejich kvalita i tak není příliš dokonalá. BC6H formát dokáže tento typ textur komprimovat 6:1. Druhý formát BC7 je určen pro standardní textury a je náhradou za dnes již zastarávající formáty BC3/DXT5.



Co to pro nás znamená? Je to jednoduché. Díky tomu, že kvalitnější textury zaberou stejně místa v paměti jako textury méně kvalitní komprimované staršími formáty, nás čekají vizuálně přitažlivější povrchy, a to v případě, že na daných texturách bude aplikován například offset mapping pro vytvoření iluze plastičnosti. Ve spojení s dalšími technikami jako je teselace tak můžeme dosáhnout vyššího levelu v kvalitě zobrazování objektů.


Nejkvalitnější anizotropní filtrování na trhu


Jistě si vzpomenete na nespočet afér kolem filtrace textur, a to jak u ATI tak u Nvidie. Obě společnosti implementovaly svým grafickým kartám anizotropní vyhlazování, které je poměrně hodně závislé na úhlech. Proto se v naprosté většině na testovacích obrazcích ukazují spíše než dokonalé kruhy s jednotlivými stupni filtrace čtverce či hvězdy. To vše nám naznačuje, při kterých úhlech je filtrace méně kvalitní a homogenita jednotlivých přechodů zase naznačuje kvalitu nebo nekvalitu filtrování samotného.

Pokud je filtrování závislé na úhlech ploch ve filtrované scéně, má to za následek známé třepotání textur či viditelné posouvání přechodů filtrace a další artefakty. Nic příjemného pro hráče a celkový dojem z vizuální stránky hry.


AF 16x - Radeon HD 5870

Radeony HD 4800 nebyly, co se týká filtrace, úplně na štíru, ale do ideálu měly také hodně daleko. Konkurence s kartami GeForce byla trochu méně závislá na úhlové optimalizaci, ale celkově by se dalo říci, že jedno stálo "za 18 a druhé bez dvou za 20". To ovšem změní příchod Radeonů HD 5800, které mají s přehledem nejkvalitnější anizotropní filtrování, které nezná (!) úhlové optimalizace. Z testovacích obrázku je asi každému jasné, jak velký rozdíl oproti minulým generacím karet to znamená a je to jedna z hlavních vlastností, které se mi na nové generaci Radeonů velmi líbí.
reklama