reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD 6790: lepší než GeForce GTX550Ti?

6.4.2011, Petr Štefek, recenze
Radeon HD 6790: lepší než GeForce GTX550Ti?
Radeon HD 6790 je zbrusu novým produktem nové řady Radeonů HD 6000 společnosti AMD. Dokáže konkurovat GeForce GTX550Ti a bude skutečně dobrou volbou pro levný herní počítač do českých domácností?
Sapphire Radeon HD 6790 je vybaven velkým aktivním chladičem, který nejen že efektně vypadá, ale také velmi dobře a tiše chladí.








Teď se přesuneme od marketingové vsuvky k vybavení karty, které není nijak nadstandardní a zahrnuje redukce na D-Sub, kabel pro napájení, ovladače a utility.





Jádro Barts je nám již poměrně dobře známo, a tak si pouze zrekapitulejeme, že disponuje pouze 800 výpočetními jednotkami z celkového počtu 1120, které jsou přítomny v jádru. 16 renderovacích jednotek se může zdát málo, ale high-endové jádro Cayman jich má pouze 32, takže v dané cenové kategorii se nejedná o nic neobvyklého. 40 texturovacích jednotek dává při taktu 840 MHz poměrně značný texel fillrate, který je i dnes poměrně značně důležitý pro výkon ve většině her.





Přetaktování této karty je poměrně slušné, ale overclokerskou legendu zde mít nebudeme. Jádro se podařilo přetaktovat o poměrně slušných 110 MHz a paměti zvládly výsledný takt 4.8 GHz. Takto zvýšené takty posunují papírově i výkonově kartu do teritoria Radeonu HD 6850 a GeForce GTX460 768,





Samotný chladič je poměrně robustní a je vybaven osvědčený model s využitím heat-pipes a velkého pasivního žebrování. Výstupy z karty jsou na danou kategorii nadstandardní a zahrnují dvojici DVI, DisplayPort a HDMI. Vše, co si můžete přát, zde tedy máte. Zákazníky vyžadující vícero DisplayPortů musíme nasměrovat do vyšších cenových hladin.



reklama