reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ricoh MP9120-DP - kombajn do "těžkého terénu"

13.3.2001, Lubomír Axman, recenze
Ricoh MP9120-DP - kombajn do "těžkého terénu"
Počátkem roku 2001 se i na náš trh dostává přepisovací RW mechanika MP9120-DP od známé, leč u nás poněkud opomíjené společnosti RICOH. Tato mechanika dokáže zapisovat CD-ROM rychlostí až 12x a přepisovatelná CD rychlostí 10x. Rychlost čtení klasických CD je sice jen 32x, ale kromě toho umí také číst disky DVD a to dokonce 8x rychlostí...
INSTALACE
Mechanika je zabalená v krabici obsahující vše potřebné pro montáž: vlastní mechaniku, šroubky, audio kabel, software na jednom CD, jedno prázdné 12-ti rychlostní CD RICOH 700 MB, jedno prázdné vysokorychlostní (10x) přepisovatelné CDRW 650 MB, stručný návod k instalaci v několika světových jazycích (čeština však - bohužel - chybí) a konečně registrační formulář pro technickou podporu firmy Ricoh.

Na instalačním CD naleznete tento základní software:

WinDVD 2000 (InterVideo Inc.) pro přehrávání Video a DVD disků (plná verze)
Nero Burning Rom v. 5.0.2.7 Ricoh (ahead software GmbH) pro vypalování disků CD-R a CDRW
IN CD v. 1.66 (ahead software GmbH) pro práci s RW médiem jako dalším (vyměnitelným) diskem

Dále jsou zde ovladače, manuál a podrobný popis mechaniky, volně šířená verze databáze audio disků CDDB (pro program Nero a zřejmě i další grabovací programy), program pro nastavení kódu regionu přehrávače DVD a konečně i reklamní a ukázkové programy.

Na domovské stránce výrobce se nedávno objevil upgrade firmware – původní verze v mechanice byla 1.10, novější verze má označení 1.20. Pro účely testování jsem upgrade firmware neprováděl.

Na stránkách výrobce je již v současné době dostupná i verze 1.30, která opět odstraňuje některé menší problémy s kvalitou čtení a pod. Pro podrobnější informace navštivte oficiální stránky Ricoha pro ČR zde.

A nyní k dodávaným programům podrobněji:


WinDVD 2000

Přehrávač WinDVD společnosti InterVideo Inc. má dle výrobce všechny funkce přehrávače DVD, (plná podpora formátu VCD 2.0, dekódování videa s plnou přesností, výběr několika uživatelských rozhraní anebo možnosti nastavení parametrů obrazu). Program WinDVD sám rozpozná typ disku vloženého do přehrávače. K vlastnímu spuštění programu je nutné mít nainstalovánu podporu DirectX, minimálně verze 6.

Půjčuji si tedy DVD "Jurský park" a vkládám jej do mechaniky v očekávání skvělé podívané s plným zvukem (mám sice jen SB 128, ale dokonalé stereo potěší vždy). Skutečně, po spuštění přehrávače je zvuk vynikající, i úvodní videosekvence se podařila, ale po chvilce sledování filmu se mi zdá, jako by se obraz asi ve dvacetisekundových intervalech na okamžik zastavil a pak hned poskočil o jedno, dvě políčka dále. Takhle si "plynulé přehrávání" nepředstavuji. Totéž DVD u přítele majícího jen Pentium 166, stařičkou čtyřmegabajtovou grafiku ATI, ale s odpovídajícím grafickým akcelerátorem jede naprosto plynule a pohodově. Znovu kontroluji nastavení svého počítače - mechanika je na samostatném kanále řadiče, nastaveno DMA - zařízení pracuje správně, podpora DirectX 8 nainstalována a žádné konflikty. Podle jednoho z Murphyho zákonů ("selhaly-li všechny pokusy, je načase přečíst si návod") prohlížím dokumentaci - perfektní, je to v češtině a dozvídám se, že:
"Nejlepších výsledků při přehrávání videa lze dosáhnout při použití grafických systémů zaměřených na zpracování videa (s podporou funkce Motion Compensation) či na výkon v oblasti 3D (s podporou funkcí MC a IDCT). Mezi ně patří: Matrox G200, ATI Rage Pro a 128, S3 Savage 3D, čipy Savage 4 a GX2, Trident Cyberblade, Intel i810 a i752, SiS 6326 DVD, 3Dfx Voodoo 3 a Nvidia TnT, TnT2 a TnT2 Ultra.

Mezi ostatní vhodné grafické karty patří: Řada Nvidia Riva 128, řady Intel i740 a Real3D Starfighter, 3DLabs Permedia 2 a 3Dfx Voodoo Banshee".
Z návodu tedy vyplývá, že plynulé přehrávání souborů lze tedy očekávat od následujících systémů:
Pouze softwarové přehrávání videa: 350 MHz Pentium II CPU
Přehrávání videa s podporou funkce Motion Compensation: 333 Celeron CPU
Přehrávání videa s podporou funkcí MC a IDCT: 300A Celeron CPU
Dalo by se tedy očekávat, že testovací sestava s Celeronem 667 MHz (viz dále) by tedy měla zajistit naprosto plynulé přehrávání i v tom nejméně příznivém případě - viz zvýrazněné položky výše. Nezjistil jsem však, proč tomu tak ale není a pokud by měl některý ze čtenářů vysvětlení, či obdobné zkušenosti - např. i s jinými přehrávači DVD, napište prosím příspěvek do diskuse k tomuto článku.


Nero Burning Rom v. 5.0

Recenze a návod k tomuto skvělému paličskému programu je např. v prvním letošním čísle časopisu COMPUTER (1/2001 – Umíme to s ... ).
Dodaný software má dosti předvoleb již pevně nastavených na optimální způsob zápisu, takže ani úplný začátečník nemá problém vypálit perfektní cédéčko. Mohu to stoprocentně potvrdit, neboť po třítýdenním testování se mi ani jedno dosud zkazit nepovedlo, i když jsem se docela dost snažil.

Další software s podporou zápisu pro mechaniku Ricoh MP9120:
- Toast 4.1.1 http://www.roxio.com/
- Easy CD Creator 4.02d (Adaptec) http://www.roxio.com/
- CDRWIN 3.8D (Golden Hawk Technology) - http://www.goldenhawk.com/
- NTI Cdmaker 2000 profesional (NTI) http://www.ntius.com/index.cfm
- DirectCD Win 3.01d


IN CD

Software, zvláště vhodný ve spojení s vysokorychlostními RW disky (10×), který z disku udělá velkokapacitní paměťové médium – dle výrobce tzv. “floppy disk” o velikosti cca 540 MB. Po naformátování, které trvá přibližně 20 – 30 minut, je disk připraven k použití. Pracuje se s ním zcela stejně jako s kterýmkoliv jiným výměnným médiem – pouze kopírujete soubory mezi disky. Oproti např. mechanikám ZIP firmy IOMEGA je však třeba počítat s poněkud delší odezvou na zápis, zvláště při používání obyčejných RW médií – tedy se čtyřnásobnou nebo dokonce nižší rychlostí zápisu.

Osobně tento způsob využití považuji za velmi vhodný, naformátovaná média lze bez problémů číst i v těch CD mechanikách, které přečtou disky RW a jsou podporovány v programu. Po nainstalování programu IN CD (resp. ovladačů UDF) je možnost disky načítat i na jiných počítačích. Tento program je volně ke stažení na této adrese. Dlužno však poznamenat, že obdobný software, dodávaný např. k vypalovačkám YAMAHA, dokáže pracovat s disky bez nainstalování speciálních programů – potřebné ovladače jsou doinstalovány přímo ze systému WINDOWS.

Po vybalení mechaniky, zkontrolování obsahu a montáži do počítače následovala bezproblémová instalace software, studium dokumentace – aneb abych věděl co by mne mohlo potkat – a konečně vlastní zkoušky a testy. Na čem se tedy testovalo:
Procesor Celeron 667 MHz v desce Transcend AVD3 (VIA PC133 – 693A/596B) se 128 MB paměti, grafickou kartou ATI (All-in-wonder PRO – 8MB) a pevnými disky Ultra ATA/66 (Seagate: U8 a Barracuda II). Mechanika byla zapojena na sekundárním řadiči jako master zařízení.
reklama