reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rychlé „klíčenky“– trojice eSATA flash disků

6.1.2010, René Pfeifer, recenze
Rychlé „klíčenky“– trojice eSATA flash disků
Přenášet fotky na klíčích dnes není neobvyklé, USB flash disky alias klíčenky nás zaplavily jako roje meteoritů. Proč nás ale podobně neoslovily flashky s rychlejším eSATA rozhraním? Možná napoví malá recenze 3 výrobků, které jsou dostupné v našich obchodech.
OCZ, známý jako výrobce pamětí všeho druhu, pojal svůj eSATA úložný disk ve stylu klasického flash disku – tedy podlouhlý úzký tvar s vysutou přípojkou ve špici (jak uvidíme, dá se vyrobit i jinak). Že se jedná o trochu jinou klíčenku poznáme, až když sejmeme kryt, pod nímž je chráněn eSATA konektor.


OCZ Throttle eSATA 32 GB

Na opačné straně konstrukce je zapuštěn USB mini konektor, kterým jednak můžeme disk také připojit, ale hlavně slouží k napájení eSATA. Zde musíme hned na úvod OCZ pochválit za „cool“, tedy uživatelsky nejpříjemnější, řešení problematiky energie. Jednou stranou disk připojíme k počítači, druhou pak zasuneme jednoduchý USB kabel – žádné větvené nebo Y kabely.


OCZ Throttle - eSATA a USB mini

OCZ Throttle je nabízen v kapacitách 8, 16 a 32 GB, což je ve všech případech dostatek prostoru i pro několik filmů. Rychlost rozhraní je specifikována na 90 MB/s čtení a 30 MB/s zápis u eSATA a 35 resp. 30 MB/s u USB, máme zde tedy skutečný nárůst výkonu pouze při čtení. Informace o útrobách OCZ Throttle chybí a bez poškození disku není možné dovnitř nahlédnout. Jediná data navíc nám tak mohou poskytnout jen informační utility.


OCZ Throttle - SMART info

Dále snadno zjistíme, že náš 32GB model je naformátován v souborovém systému FAT32, který skýtá některá omezení. Asi nejvíce by nám mohlo vadit, že na tento disk nelze kopírovat soubory větší než 4 GB (např. obraz DVD = cca 4,7 GB). Pokud se ujistíme, že nebudeme disk připojovat k jinému systému než MS Windows (lze i Mac OS nebo Linux), můžeme ho klidně přeformátovat na NTFS.

V praxi jsme disk OCZ podrobili nejprve zkouškám ATTO Disk Benchmark a CrystalDiskMark. Obrázky níže znázorňují, jak si v těchto testech vedl.

ATTO - OCZ Throttle USB
ATTO - OCZ Throttle eSATA



Katastrofický scénář se stejně rychlým zápisem u USB i eSATA se naštěstí nekonal. Throttle během zapisování přes eSATA dokonce mírně překročil hranici 50 MB/s, což je dvojnásobek hodnot naměřených při USB spojení a na flash disk velmi solidní rychlost. Reálný přenos dat jsme odzkoušeli utilitou File Copy Test, jejíž výsledky ponecháme na závěr do srovnávacího grafu.

Abychom měli informace o disku OCZ kompletní, musíme doplnit ještě aktuální cenu.


Nyní se volně přesuneme k dalšímu kandidátovi.
reklama