reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Saitek Maestro Chess Computer - Výhradně šachové PDA

31.12.2004, Petr Hájek, recenze
Saitek Maestro Chess Computer - Výhradně šachové PDA
Podobu PDA dnes již nemusí mít pouze zařízení běžící na Palm OS, Pocket PC či jiném operačním systému, ale například i šachový počítač, jehož recenzi si dnes můžete přečíst. Jedná se o Saitek Maestro Chess Computer, který se postará o společnost lidem, jež propadli kouzlo královské hry - šachu.
Nejprve nás bude zajímat, co že si to vlastně uživatel přinese domů. V krabici nalezneme jednak samotný handheld + stylus, elegantní pouzdro a také velmi dobře zpracovaný návod. Zařízení je poměrně velké, velikostí převyšuje všechna PDA co znám, kvádřík rozměrů 140 x 92 x 30 mm skutečně připomíná spíše nabitou prkenici pana vrchního nežli kapesní počítač. Na pouzdru nelze nepochválit jak je výborně navrženo, perfektně chrání displej, je vybaveno magnety, takže jak po přetočení vrchní části po otevření, tak při zavření PDA pevně drží tam kde má.

Jak je na první pohled zřejmé ze stylu nataženého podél jednotky, handheld má dotekový displej, tedy již žádné tahání figurkami, ale vše se pěkně odbude dvojitým elegantním tapnutím. Na těle jednotky ale i tak zůstalo několik ovládacích prvků - na levé straně, tam, kde je u PDA obvykle record button a jog, se nachází On/Off tlačítko, o pár cm níže posuvný ovladač, který ovládá podsvícení (to lze nastavit celkem do 3 poloh: Málo, více nebo žádné). Na čelní straně nalezneme i 2 speciální tlačítka pro nejčastěji používané funkce (New Game a Hint/Info o hře).




Ovládací kurzor, kterým je Mefisto vybaven, slouží pouze k přesunům v menu, pro potvrzení v nastavení a pro rychlý tah CPU, figurky lze přesouvat stylem a pouze tím. Šťávu přístroji dodávají 3 AAA baterie, což popravdě trochu nechápu, na tradiční AA by se tu místo určitě našlo, nakonec handheld není žáný drobek, takže těch pár desítek gramů navíc by už asi nikoho nevytrhlo.

Černobílý displej Mefista má jednu zásadní nevýhodu - není příliš dobře čitelný na světlě, popravdě, viděl jsem lepší LCD displeje. Zatímco na prvním MP3manu s černobílým displejem je LCD dobře čitelný, s Mefistem to už taková sláva není a působí trochu zastřeně. Při hledání toho správného úhlu budete každopádně velmi nadávat, to mi věřte.

PDA se ovládá jak stylem, tak i tlačítky, ovládání je místy trochu nepřehledné a vyžaduje důkladné prostudování návodu, metodou pokus-omyl vám patrně zůstanou některé z vlastností a dovedností navždy skryty.

Musím se přiznat, že použité figurky mně osobně příliš nesedly a zvykal jsem si na ně opravdu velmi dlouho, rozdíl mezi bílým a černým kamenem totiž spočívá pouze v barvě jejich břicha, to znamená, že třeba černý a bílý král se liší pouze asi 1/3 těla, a to tedy opravdu na přehlednosti nepřidává. Proč jen Saitek nemohl použít tradiční figurky viditelné třeba v novinových šachových kvízech?

A zde je kapesní počítač v celé své kráse, s aktivovaným podsvícením a vytáhnutým stylem, šachové hodiny jsou vynulovány a hra může začít. Mimochodem, stylus oceníte i v Setup módu, kdy si na šachovnici můžete nastavit libovolnou pozici a tu následně odehrát.






Při hře je možno nechat si vypisovat, jak handheld přemýšlí, jak je na tom hra z hlediska materiální převahy a další informace. Ačkoliv počet zanalyzovaných pozic za 1 vteřinu o kvalitách enginu samozřejmě nic nevypovídá, myslím, že můžeme prozradit, že Mefisto spočítá v průměru 300 - 600 pozic za sekundu.

A zde je stručný přehled všech zásadních vlastností:
  • Nastavitelných 100 levelů - 60 Fun a 40 Competition, od 1 s na tah, přes turnajových 40 tahů za 3 h, až po hru s neomezeným časem, kdy ze sebe Mefisto vydá maximum.
  • Coach Mode - za zády vám sedí virtuální kouč a dohlíží na mizerné tahy, lze nastavit také jeho úroveň.
  • Hints and Tips - kdykoliv lze požádat o nápovědu, jak dál.
  • Obsahuje knihovnu nejběžnějších zahájení - celkem 3650 variací.
  • Obsahuje 8 mistrovských her, každá s 8 kritickými místy pro hráče k rozhodnutí co teď.
  • Lze vrátit až 200 půltahů, což je víc než dost k přehrání či vyzkoušení variace i u velmi dlouhé partie.
  • Nemůže chybět ani funkce "Setup" pro nastavení libovolné herní pozice.
  • Zařízení má vestavěny i šachové hodiny pro obě strany.
  • Lze spustit analýzu pozice a hledat mat až 8. tahem.



Bohužel, nejsem natolik zdatný šachista, abych utrousil nějakou zkušenou hlášku ve stylu: "Mefisto hraje střední hru málo pozičně" nebo "Mefisto po indickém zahájení příliš často obětuje ve střední hře materiál za poziční výhodu," takže nezbývá mi, než tuto část recenze přejít prostým konstatováním, že Mefisto mně osobně pomlel jako suchý rohlík na všech frontách a notně pošramotil mé (již tak malé) šachové sebevědomí. Mefista lze nastavit naštěstí i tak, že má průměrný hráč i šanci, což doporučuji udělat jako první věc, nechat se hned naporvé rozmáznout během 15 tahů nikomu náladu příliš nezvedne.

Mimochodem, k funkcím "Hint" a "Couch" ještě taková malá perlička - Mefisto patrně trpí nějakým zvláštním druhem rozdvojení své malé digitální osobnosti, protože jsem hrál partii s aktivovaným koučem a požádal jsem Mefista o nápovědu, po chvilkovém přemýšlení jsem se dozvěděl, že zdaleka nejlepší tah bude s králem na e2, v momentě, kdy jsem se pokusil tento tah zahrát, jsem byl ale koučem zadržen, jestli chci takovou ptákovinu skutečně udělat, takže pak si vyberte... :)

Saitek nabízí i levnější Mephisto Travel Chess, který má poněkud "hračkovitější" plastový vzhled a namísto ovládacího kurzoru pouhá tlačítka. Tento je hodnocen stejnou silou jako Mefisto dražší - stupněm 4, přímo výrobce udává hrací sílu ELO 1650, což znamená, že 80 - 90 % hráčů bude jako protivník docela jistě stačit. Oba přístroje dle specifikace na zahraničních webech vykazují shodné vlastnosti (100 levelů, síla 4, stejné pozice pro studium atd.).





Šachové počítače jsou velmi zábavnou kapesní hříčkou, která dokáže zkrátit nejedu nudnou chvilku, oproti libovolnému PDA však stále působí poněkud jednoúčelově, protože nic jiného než šachy zkrátka neovládají. Některé funkce bohužel umí šachy na Pocket PC či Palmu stále lépe - můžete u nich třeba snadno měnit herní engine, hrát proti osobnostem s různým stylem hry, ukládat si svoje odehrané hry do archivu a namátkou ještě studovat partie v PGN formátu i s komentáři.


Docela dobrá výdržNa mobilní nošení trochu velký
Funguje na AAA baterieJednoúčelovost.
Poradce, solidní oponentPamatuje si pouze poslední hru
Skvělé pouzdroŽádný import/export
Široké možnosti nastaveníFirgurky jsou takové neobvyklé

Aktuální cena zařízení na dotaz u firmy Computron viz odkaz níže, levnější plastový Mefisto zde stojí 2399,- Kč.




Za zapůjčení děkujeme společnosti Computron, s.r.o.!







reklama