reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 226BW - 22" mánie pokračuje

28.5.2007, Pavel Kovač, recenze
Samsung 226BW - 22" mánie pokračuje
Nedávno jsme testovali 22" ViewSonic, ještě předtím to byl 22" Samsung a dnes se podíváme opět na Samsung, který je nástupcem modelu 225BW. Oproti tomu má 226BW nižší odezvu, kontrast je udáván jako 3000:1 (avšak dynamický) a v neposlední řadě monitor dostal i nový kabátek.

Pozorovací úhly


Samsung uvádí pozorovací úhly 160° v obou směrech, což je na technologii TN vcelku slušná hodnota. Uvidíme, jak si povede v testech.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° ze strany dochází pouze k malému snížení jasu a kontrastu. Barvy jsou však stále velice dobré a nikomu nebudou tahat oči z důlků.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při extrémním pohledu jsou sice barvy již znatelně deformovány a jas s kontrastem výrazně klesá, ale to je pro technologii TN zcela typické a nedá se předpokládat nic jiného. Všiml jsem si malinko větší odrazivosti obrazovky i přesto, že nejde o lesklou obrazovku. Jde asi hlavně o to, jak "hrubě" je zpracován povrch.



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)

Pohled zespod celkem překvapil, barvy jsou dobré a obraz ani nikterak výrazně netmavne.



Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

Ani extrémní úhel zespod není až tak tragický a obraz se dá stále sledovat. Samozřejmě podmínky jsou již značně ztíženy.


Barevné podání


Barevné podání jsem již několikrát zmiňoval v předchozí kapitole. Nyní se však podíváme na teoretické testy barevného podání. První testovací obrazec je jednoduchý bílo-černý přechod, který odhaluje hlavně proužkování a dithering. V tomto případě je vidět hlavně proužkování. Toto proužkování lze odstranit, pokud nastavíte nativní barvy, ale poté jsou zase až příliš pastelové. Dithering uvidíte pouze ve velmi tmavých oblastech.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,3MB), malý výřez (0,4MB).

Duhový přechod vykazuje nejvíce známky oněch pastelových barev. Nejvíce je tato skutečnost vidět na červené, žluté a trochu netradičně i na zelené barvě. Inu panel potřebuje ruční kalibraci jako sůl. Proužkování zde žádné neuvidíte.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,0MB), malý výřez (0,4MB).

Nyní přichází reálný test. Tím je zobrazení několika fotografií. Na žluté květince je vidět nepříjemné splývání okvětních lístků. Růže je na tom velice podobně a většina lístků zkrátka není moc dobře oddělena. Hloubka obrazu je však velice dobrá a na TN panel celkem překvapující.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Hodnoty 253/255 a 2/0 jsou jedny z nejlepších, kterých lze na technologii TN dosáhnout.


Podsvícení


Podsvícení je ihned na první pohled celkem nepovedené. Plocha s intenzitou 85-100% zabírá pouhých 31,3 %. Navíc u krajů hodně intenzita klesá a to až k hodnotě 55 % z jasu maximálního. Proto musím udělit ještě postih 15 % z celkového hodnocení podsvícení.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.


reklama