reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 226cw: další 22" LCD v testu

2.10.2007, Pavel Kovač, recenze
Samsung 226cw: další 22" LCD v testu
V poslední době není o 22" LCD monitory nouze. Na našem serveru by mohla být celá tlupa recenzentů jen na monitory a stejně bychom to asi nestíhali. Dnes se podíváme na Samsung 226cw, který má extrémní dynamický kontrast 3000:1 a udávanou dobu odezvy 2 ms.

Další krasavec od Samsungu


Samsung poznáte hned na první pohled. Před nějakou dobou Samsung uvedl nový design svých monitorů, který se až nepříjemně podobá designu od Applu (iPod apod.). Zakulacené rohy, lesklý povrch a ve spodní části stříbrný pruh působí velice pěkným dojmem. Jsou zde sice některá úskalí v podobě lesklého rámečku, který se velmi rychle "opatlá", ale s tím se zkrátka musíme smířit.



Základní pohled na monitor (pro zvětšení klikněte)

Designově sice monitor vyčnívá, ale v ergonomii to už tak dobré není. Bohužel se monitor dobrovolně vzdal nějakých extrémních náklonů. Vpřed mu dostačuje 5° a vzad 20° náklon. Zdvih, pivot, to jsou pojmy, které jsou tomuto monitoru zcela cizí. Pokud si jej budete kupovat, nezapomeňte na to, že jeho poloha vůči očím bude příliš nízká a nejspíše bude třeba monitor něčím podložit.


Náklon monitoru (pro zvětšení klikněte)

Pohled zepředu budí naprosto čistý dojem. Rámeček s kulatými rohy, kovové tlačítko a stříbrný okraj tvoří téměř dokonalou souhru. Bohužel podstavec jakoby k monitoru nepatří a budí levný dojem. Sice vám nic nebrání použít VESA 100 mm držák, ale investice cca 1000,- Kč je na takto levný monitor až příliš vysoká.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka jsou schována ve spodní části monitoru a z čelního pohledu nejsou prakticky vidět. Tlačítka jsou však natolik dobře provedena, že stačí přiložit ruku zespodu monitoru a hned je nahmatáte. Popisky jsou ve dne dobře čitelné, avšak v noci se kvůli absenci podsvícení zcela ztrácejí.


Tlačítka na ovládání OSD menu

Zadní strana neskrývá žádná tajemství. Horní část obdařil výrobce průduchy pro odvětrání celého panelu a zdroje. Místo s konektory celkem šikovně skrývá plastová krytka. Škoda jen onoho širokého vývodu pro kabely, kdyby byl užší, nebyly by kabely z přímého pohledu vůbec vidět. Samozřejmě lepší něco než nic.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

V této cenové relaci nelze očekávat nějaké nadstandardní multimediální vlastnosti. Výrobce se spokojil s DVI-D a D-Sub vstupem. Na jednu stranu je to škoda, ale na stranu druhou, k čemu další vstupy u takovéhoto monitoru, že?


Konektory




Dodávané příslušenství


  • D-Sub kabel
  • DVI-D kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka

Samsung 226cw
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
22" (16:10)
Ideální odezva
2 ms (gtg)
Jas
300 cd/m2
Kontrast
1000:1 (DC 3000:1)
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
160°/160°
Počet barev
16,2 mil (6-bit)
Rozteč bodů
0,282 mm
Nativní rozlišení
1680 x 1050
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
NE
Vstupy
D-Sub, DVI-D
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO VESA 100 x 100 mm
Hmotnost
6,2 kg
Norma TCO
TCO 06
Pivot
NE
Spotřeba
max 45 W
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
-
reklama