reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 245B - 24" a TN?

18.6.2007, Pavel Kovač, recenze
Samsung 245B - 24" a TN?
Kdo by si to pomyslel, že jednou nastane doba a i takto velké panely se budou vyrábět technologií TN. Bohužel k tomu došlo a trh jimi začíná být zaplavován. Jako první se do redakce dostal Samsung 245B, a tak se podíváme na to, co umí.

Pod kapotou


Nejprve jsem měl špatný pocit z rozebrání monitoru. Úchyty jsou ponořeny hodně hluboko pod plastem, a tak otevření vyžadovalo hodně odvahy. Nakonec se však vše zdárně podařilo, a tak se podíváme na elektroniku i panel.


Ovládací elektronika (Pro zvětšení klikněte)

Elektronika je již tradičně od firmy Genesis (tato elektronika je v poslední době velice oblíbená a používá se téměř u všech 22" TN panelů). Zdá se, že se škrábe i k 24" TN panelům. Její výhoda je prakticky nulový inputlag, naopak umí pouze 6-bit zpracování obrazu, a tak nejsou barvy tak dobré. Na druhou stranu u TN panelů to není na závadu.


Štítek identifikující panel

Štítek usvědčil panel jako LTM240CT01. Výrobcem je Samsung, a tak lze očekávat vcelku dobré barevné podání, ale to uvidíme až v testech.


OSD menu


I OSD menu je klasické Samsungácké. Orientace v OSD menu není vůbec špatná a myslím, že po pár minutách si na ní zvykne každý.Trochu mě zklamala nepřítomnost režimu sRGB, který zvláště u TN panelů obvykle dává barvám celkem věrný nádech. Naštěstí lze barvy regulovat ručně, a tak si ony věrné barvy zkrátka nakonfigurujete. Jsou zde pouze režimy Cool (studené barvy), Warm (teplé barvy), Normal (pod touto položkou jsou nativní barvy panelu bez barevné korekce) a Custom (vlastní).



Samotné OSD menu je vyfoceno na následujícím obrázku.


Náhled klasického Samsung OSD menu
reklama