reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 245T: MPA v akci

25.3.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung 245T: MPA v akci
Po velké dávce 22" modelů se podíváme na jeden 24" model od Samsungu s parametry: rozlišení 1920x1200, odezva 6 ms, jas 300 cd/m2, kontrast 1000:1 a pozorovací úhly 178° v obou směrech. Významný je hlavně díky technologii MPA, která vytváří plynulejší pohyb.

Pod kapotou


Bohužel monitor se nepodařilo rozebrat. Je to sice škoda., na druhou stranu jde hlavně o to, jak funguje, a to si povíme v dalších kapitolách. Samsung však používá svůj vlastní panel S-PVA.


OSD menu


Menu je oproti ostatním monitorům Samsung dost obsáhlé a ani takový Samsung XL20, který patří k profi monitorům v Samsung sféře, nemá tak kvalitní menu. Velmi příjemně jsem byl překvapen možností regulovat barvy pomocí šesti os (6-Color). To přináší pro tiskové nasazení velké plus, protože se daleko více máte možnost přiblížit CMYK barevnému prostoru. Bohužel monitor zpracovává barvy pouze 8bitově, a tak takto funkce trošičku ztrácí své kouzlo, ale i tak se jedná o velmi užitečnou a pro spoustu lidí velmi závažnou funkci.





Netradiční OSD menu u Samsung 245T

Co přináší technologie MPA?


Hlavní myšlenkou technologie MPA je robrazovat 120 Hz (místo klasických 60 Hz), aby byl pohyb plynulejší. Ale protože z grafické karty jde do LCD pouze 60 Hz, tak na to jde technologie MPA kulišácky. Vloží mezi dva snímky jeden černý. Tím teoreticky zvyšuje kontrast a vyvolává pocit plynulejšího pohybu. Když se však nad tím zamyslíte, tak si jistě sami vydedukujtete, že při zobrazení bílé plochy dochází k blikání mezi bílou a černou. To jistě nebude zrovna super pro oči. A opravdu není. Samsung si toho je však vědom, a tak na pro zapínání a vypínání je na přední straně samostatné tlačítko. U filmů si MPA můžete zapnout a při běžné práci výrazně doporučuji MPA vypnout.

Na loňském CeBitu byla tato technologie prezentována a máme z toho i video. Upřímně na videu nevidíte prakticky žádný rozdíl mezi zapnutím a vypnutým MPA. V reálu je MPA vidět o poznání více, ale ruku na srdce, nestojí to za to, abyste museli po každém videu zapínat a vypínat MPA tlačítkem. Není to až tak výrazný rozdíl, bez kterého byste nemohli žít.




reklama