reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 245T: MPA v akci

25.3.2008, Pavel Kovač, recenze
Samsung 245T: MPA v akci
Po velké dávce 22" modelů se podíváme na jeden 24" model od Samsungu s parametry: rozlišení 1920x1200, odezva 6 ms, jas 300 cd/m2, kontrast 1000:1 a pozorovací úhly 178° v obou směrech. Významný je hlavně díky technologii MPA, která vytváří plynulejší pohyb.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1024 x 768 - zachován poměr stran v OSD)


Monitor předvedl klasickou kvalitní interpolaci v podání Samsungu. Zkrátka Samsung monitory patří k tomu nejlepšímu, co se interpolace týče. Navíc v OSD menu je položka pro přepínání do poměru stran 4:3 (není přímo pro zachování poměru stran, ale toto myslím bohatě postačuje). A protože obrázky vyjádří více než tisíc slov, tak směle do nich.


Interpolace tenkých linek na černém podkladu (Pro zvětšení klikněte)

Všimněte si, jak jsou písmenka pěkně ostře ohraničená. Díky tomu se text čte opravdu velmi dobře. Zkrátka i při použití konzole v nižsím rozlišení nepřijdete o zrak, a to je rozhodně plus.


Interpolace textu a jednoduchého obrázku (Pro zvětšení klikněte)

No a hry? Opět dobré. U takto velkého monitoru s rozlišením 1920x1200 se kvalitní interpolace rozhodně vyplatí. Těžko budete hrát např. Crysis v nativním rozlišení a spokojit se s nekvalitní interpolací u tak dobře vypadající hry je přece jen škoda.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu


Regulace jasu probíhá pomocí podsvětlovacích trubic a zároveň i softwarově. Trubice i při maximálním jasu poblikávají. Frekvence blikání je průměrných 182 Hz. Když však zapnete režim MPA, tak dojde k rozblikání monitoru na frekvenci 60 Hz. Nyní si jistě říkáte, kde je oněch 120 Hz, které Samsung u technologie MPA propaguje. Je to tím, že se vkládá černý snímek mezi dva klasické, a proto je skutečná frekvence stále 60 Hz.




Průběh blikání s technologií MPA (Pro zvětšení klikněte)


reklama