reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 710T: nejlepší monitor všech dob!

1.4.2013, Pavel Kovač, recenze
Samsung 710T: nejlepší monitor všech dob!
Pokud hledáte monitor pro hry, filmy, grafiku nebo rentgenové snímky, je zde Samsung SyncMaster 710T. Tento špičkový monitor toho nabízí opravdu hodně. Ponořte se do čtení naší unikátní retro recenze.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Již je to pěkně dlouhá doba, co jsme měli v redakci TN monitor. Sem tam se sice objeví herní monitor se 120 Hz, který v sobě nese TN matici, ale dnes se podíváme na starší model. V porovnání s novými TN monitory mají pixely prakticky stejný tvar. Je vidět, že TN dosáhl svého vrcholu již před velmi dlouhou dobou a prakticky se dál moc nevyvíjel. Hlavní změny se asi udály ve "film" vrstvě, která zlepšuje pozorovací úhly.


Teplota bílého bodu


Pokud se podíváme na teplotu barev, narazíme zde na jeden velký problém. Pokud bych takový problém odhalil u dnešního monitoru, bylo by to opravdu špatné. Dříve to však byla docela běžná vlastnost levných modelů. Tím problémem je nestabilita barev při změně jasu. Představte si, že upravujete za dne fotku. Chcete si odpočinout, dáte si kávičku, dortík a kvalitní chvilku se ženou. Poté se k fotce vrátíte, ale to už je venku tma. Snížíte tedy jas monitoru a fotka je náhle úplně jiná. A to takovým způsobem, že teplota barev se změní téměř o 3000 K.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Rozložení barevné teploty po ploše není až tak špatné, ale není ani dobré. Jde i z dnešního pohledu o průměr. Takže se dá pokládat rozložení barev po ploše na tehdejší dobu velmi dobré.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Očekáváte AdobeRGB monitor? No, tak čekejte i na přílet marťanů do Prahy. Samozřejmě monitor má klasický sRGB gamut. Drobné odchylky od sRGB tu však jsou. Modrá a zelená jsou zkrátka lehce mimo.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Diagram CIE 1976 odhaluje problém s modrou ve větší míře. Ovšem i na CIE 1931 je problém znatelný.


 - dE profil

Profil Normal


Největší problémy jsou však s barevnou odchylkou. Ta se totiž pohybuje v režimu Normal kolem 8,1 dE(2000). To je na dnešní dobu opravdu hodně. Dříve to byl však u TN monitorů docela standard. Je tedy vidět, že monitory se opravdu i v barvách neuvěřitelně zlepšily.


 - dE profil

Profil Warm

Při nastavení režimu Warm se odchylka dE(2000) o něco zlepší. Stále tu však máme průměrnou hodnotu 5,68.


 - dE profil

Profil Cool


Režim Cool je obdobný s Normal. Průměrná dE(2000)=8,23.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=17
G=9
B=21
Kontrast: 80
Jas: 81

Pokud zavítáte OSD menu a pokusíte vyladit teplotu barev na 6500 K, tak se setkáte s opravdu tuhým odporem. Jakákoli změna RGB hodnot má za následek docela nesmyslný posun. Sem tam se teplota posune směrem, který očekáváte, ale při překročení určité hodnoty se začne opět posouvat směrem opačným. No, elektronika zrovna moc logiky nepobrala. Průměrná odchylka při kalibrování na 6500 K (což nebylo ani dosaženo, jen něco kolem 6700 K) je dE(2000)=5,95.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci přes ICC/ICM profil se odchylka zlepší na 2,03, což už zas tak špatné není. Jsou zde však hodnoty stále kolem 10 pro tmavě šedou. No, nic moc.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


ICM profil mění barvy velmi výrazně.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Také LUT křivky jsou na dnešní dobu extrémně zvlněné. Je vidět, že dříve monitory potřebovaly kalibraci jako sůl a bez ní se na grafiku či fotografii použít moc nedaly.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat. Také jde o velmi starý monitor, co je již nějakou dobu používán, a CCFL trubice mohou být velmi vysvícené=změna barevné teploty.

Celkově jde tedy o velmi podprůměrný monitor. Z dnešního pohledu by vás tato postarší TN matice rozhodně neuspokojila. Je to podobný rozdíl jako u dobrého IPS a obyčejného TN na notebooku.
reklama