reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung 940Fn - poctivých 19 palců

11.4.2006, Pavel Kovač, recenze
Samsung 940Fn - poctivých 19 palců
V poslední době se výrobci soustředí na širokoúhlé monitory, občas se však vynoří i klasický (5:4). Spousta uživatelů stále tento formát zastává a je pravda, že pro práci v OS se může hodit více. Právě takový je dnes recenzovaný Samsung 940Fn s MVA technologií.

Pod kapotou



Obvykle se u monitorů Samsung setkáváme i s obrazovkou vlastní výroby, v tomto případě však monitor obsahuje obrazovku vyrobenou v továrně AU Optronics. Je to celkem zvláštní, že Samsung přistoupil k takovémuto kroku, ale v záplavě LCD panelů se není čemu divit. Prostě a jednoduše již Samsung nemusí mít dostatečné kapacity na to, aby si vyráběl veškeré panely pro svoje monitory. Nebo je možné, že cena panelů AU Optronics je natolik lákavá i pro takového giganta jako je Samsung.


Otevřený panel (Pro zvětšení klikněte)


Štítek na panelu (Pro zvětšení klikněte)

Ze štítku se také dovídáme přesné označení panelu, které zní: M190EN03 V2. Jak už to však bývá u značení LCD panelů zvykem, tak dopátrat se oficiálních informací o daném panelu je celkem problematické. I tentokrát jsem našel pouze M190EN03 V0, který má menší pozorovací úhly a lehce nižší jas. Důležité však je, že známe výrobce.


Modul pro zpracování obrazu (Pro zvětšení klikněte)

Jak je patrné z fotografie, tak o zpracování obrazu se zde starají dva identické čipy, každý pro jeden vstup. Je to vcelku zvláštní, že jsou použity dva čipy, teoreticky by totiž stačilo, aby se na vstupu do čipu přepínal daný vstup.


Samotný čip pro zpracování obrazu (Pro zvětšení klikněte)

Protože výsledný obraz nezáleží pouze na použitém panelu, ale také na zpracování samotného signálu, tak nejspíše z tohoto důvodu Samsung nenechal nic náhodě a použil svůj vlastní čip. Ten poskytuje již tradičně velmi slušný obraz a to včetně funkce ovládání monitoru skrze přiložený software.
reklama