reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Galaxy S II: bez kompromisů

19.7.2011, Jakub Doležal, recenze
Samsung Galaxy S II: bez kompromisů
Jeden z nejočekávanějších mobilů je tady, našlapaný tou nejvýkonnější elektronikou dneška. Připravte se na vysoký výkon, kvalitní displej a propracovaný operační systém. Je prozatím Galaxy S II nejlepším mobilem na trhu?
Kapitoly článku:

Design


Samsung si v oblasti chytrých telefonů zatím nikdy nedovolil žádnou výstřednost a sází spíše na konzervativní design. Ultratenké černé tělo, jemná linka kolem displeje, zkrátka nic co by budilo rozruch kolemjdoucích.

Design s tloušťkou jen 8,49 mm
Opravdu velmi tenké tělo


Model
Rozměry
Hmotnost
Apple iPhone 4
115 × 59 × 9 mm
137 g
LG Optimus 2X (P990)
124 x 63 x 11 mm
139 g
Nokia N9
116 x 61 x 12,1 mm
135 g
Samsung Galaxy S
122 × 64 × 10 mm
118 g
Dell Streak
153 x 80 x 10 mm
220 g
HTC Sensation
126 x 65 x 11 mm
148 g
Samsung Galaxy S II
125 x 66 x 8.5 mm
116 g

Design je velmi povědomý a navíc díky přítomnosti jediného HW tlačítka pod displejem se tak trochu nabízí nařknutí Samsungu z kopírování iPhone a asi bychom nebyli daleko od pravdy. Apple je zkrátka v tomto směru učitelem a ostatní se snaží napodobit jeho způsobům a dosáhnout tak podobně dobrého úspěchu.


Učitel a žák? Ať je pravda jakákoliv, určitá podobnost ve vzhledu tu je.


Vstupy a výstupy


Naší první zastávkou bude „pracovní“ plocha telefonu, tedy displej a přilehlé okraje. Zde nalezneme 2MPx kameru pro videohovory, senzor okolního osvětlení a proximity senzor, který zhasne displej při hovoru a přiložení telefonu k uchu.



- klikněte pro zvětšení -

Levý bok obsahuje tlačítka pro regulaci hlasitosti a otvor pro případné uchycení na poutko. Musím pochválit zejména pozici tlačítek, která jsou v ideální výšce pro palec, pokud telefon držíte levou rukou. Zkrátka konečně mobil pro ruku statného Evropana.


- klikněte pro zvětšení -

Pravý bok obsahuje pouze jedno tlačítko, a to pro zapnutí/vypnutí displeje telefonu. Jsem tak trochu „zblblý“ z většiny telefonů v minulosti, které měly tuto klávesu u horního okraje, ale snad si časem zvyknu. Jeho výšková poloha je znovu poměrně ideálně vyřešena pro ukazováček (palec při držení pravou rukou).


- klikněte pro zvětšení -

Horní strana přístroje obsahuje 3,5mm jack pro zapojení sluchátek a na fórech se již objevují první nářky na špatnou kvalitu reprodukce zvuku, více si povíme v příslušné kapitole. Kromě zmíněné zdířky pro sluchátka zde nalezneme ještě mikrofon. Ten však neslouží pro hovor, ale pro filtraci ruchů z okolí.


- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části je centricky vyveden MicroUSB port kombinovaný s HDMI, bohužel příslušnou redukci je nutné zakoupit zvlášť. Nedaleko od tohoto portu nalezneme v pořadí již druhý mikrofon, tentokrát je již určený pro hovor či záznam zvuku.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní strana je provedena z tenkého plastu, avšak v „zacvaklém“ stavu to není absolutně poznat. Při sundávání tohoto krytu jsem měl velké obavy o jeho životnost, nicméně video z YouTube mi tak trochu vyrazilo dech. Navíc jemná textura krytu zpříjemňuje držení a telefon příliš neklouže, k tomu všemu je ve spodní části menší hrb, o který se vyklouznuvší telefon případně zachytí o vaše prsty. Přímo v hrbu je pak integrovaný celkem hlasitý reproduktor, avšak hudební orgie nečekejte.





- klikněte pro zvětšení -


Při popisu zadní části také nesmím opomenout digitální fotoaparát. Zběsilá honba výrobců za megapixely tak trochu utichla, ale i tak nabízí tento model solidní rozlišení 8 MPx. Pro přisvícení jsou zde dvě diody a na rozdíl od Nokie nezapomněl Samsung přidat do nového telefonu AutoFocus.


Operační systém


V současné době je telefon dodávaný v poslední verzi operačního systému Android a již za malý moment by měl být ke stažení update na verzi 2.3.4. Samsung se nespokojil se základním rozložením nabídek systému a integroval vlastní dotykové prostředí TouchWiz ve své 4. generaci.


Nový TouchWiz 4.0 (zdroj: gadgetsteria.com)


Úpravy Samsung příliš nedovolí, cestou může být například LauncherPro

Samotnému systému toho není příliš co vytknout a v porovnání s předchozími verzemi je vidět obrovský kus práce, který vývojáři Androidu ušli. Uchvácený jsem zejména hlasovým ovládáním, které je při řízení automobilu velmi šikovné. Stačí telefon oslovit „Hey Galaxy“ a pokračovat volbou, bohužel zatím je vše v angličtině.

Snad jedinou výtkou je prozatím hojně diskutovaná chyba v jádře operačního systému, která při určitých situacích nepodtaktuje obě jádra procesoru a způsobí velmi rychlé vybití systému. Nicméně i zde už se pracuje na nápravě a na XDA jsou již dokonce k dispozici neoficiální ROM s aplikovanou záplatou.


reklama