reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Galaxy Tab 10.1: koupit nebo počkat?

2.2.2012, Jakub Doležal, recenze
Samsung Galaxy Tab 10.1: koupit nebo počkat?
Tabletů s Androidem je již na trhu celá řada, avšak kvalitně zpracovaných je jen několik. Jedním z těch lepších je Galaxy Tab 10.1 od Samsungu. Do boje vyráží s 10“ obrazovkou, 2jádrem a relativně vyladěným Androidem, bude to ale na iPad stačit?
Dopředu prozradím, že jsem čekal výrazně horší výsledek, ale Samsung mě nakonec docela mile překvapil. Vstup Androidu na platformu tabletů byl od začátku tak trochu uspěchaný a použitelnější byl až s příchodem verze Honeycomb. Tu si vzal do parády Samsung a s několika dalšími aktualizacemi jsem měl možnost testovat takřka dospělý systém, který dokáže v řadě věcí konkurovat stále velmi silnému iPadu.





Galaxy Tab 10.1 je rozhodně více než důstojnou odpovědí na inženýrský um společnosti Apple. Je větší, ale zároveň tenčí a dokonce i o fous lehčí než jeho rival. Vnitřní výbava včetně displeje patřila ještě donedávna k současné špičce trhu a sklonit se musí až před novou Tegrou 3, i když zde vyvstává otázka, nakolik je moderní 4jádro potřeba. Tak jako tak by vám měl výkon tabletu s 2jádrouvou Tegrou 2 bohatě stačit. V pozitivním duchu se ponese i hodnocení baterie, která atakuje 10 hodin na jedno nabití.

Tak trochu na pomezí stojí operační systém Honeycomb ve verzi 3.1, který tomuto tabletu rozhodně sluší a v řadě věcí přináší do vod Androidu konečně intuitivní a přehledné ovládání. Google však stále nedokázal odstranit drobné záseky, které kazí celkový dojem. Stejně tak jsou zde další nepříjemné drobnosti, jako maximalizace videa v YouTube a řada dalších. Ve výsledku by tak iPad při přímém porovnání dopadl o něco lépe, má totiž jasně vytyčený cíl uniformnosti a za tím si nekompromisně jde. Honeycomb se pořád potácí ve zmatku nestejných aplikací, i když jistý náznak sjednocení tu je. Dokončí Google tažení k celistvosti systému u nové verze ICS?

Zpět však k tabletu Galaxy Tab 10.1, který si dnes neodnese jen pozitiva, ale i pár negativ. Tablet není určen na focení, ale i tak mohl Samsung použít o něco lepší kamery. S menší kapacitou vnitřní paměti zamrzí také nemožnost jejího rozšíření skrze čtečku karet či USB port. Rozhodně bych také ocenil nějaké to inovativnější pouzdro přímo od výrobce. Zlepšení potřebují také Kies, které poměrně často dělají problémy s propojením tabletu a počítače.

Koupit nebo počkat? Pokud odmyslíme cenu a přidáme fakt, že z nějakého důvodu nemáte společnost Apple v oblibě, je Samsung Galaxy Tab 10.1 dobrou volbou už nyní a s příchodem novějšího Androidu by si mohl sáhnout i výše. Nicméně asi každý z nás hledí i na cenu, která je dle Heuréky prakticky shodná s iPadem, což je pro případné kupce pěkný oříšek. iPad má totiž již velké renomé a Samsung by měl jít s cenou trochu níže.


Tenký, lehký
Fotoaparát jen 3 MPx
Tegra 2 a výkon
Absence čtečky karet, USB
Výdrž takřka 10 hodin
Zlobivé Kies
Ikona Odkaz na databázi
Android potřebuje doladit
Ikona Odkaz na databázi
Cena v porovnání s iPadem 2
Cena v době testování: cca 13 500 Kč


Za zapůjčení tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1 děkujeme společnosti Samsung

reklama