reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung N210: elegán s výdrží

4.10.2010, Jakub Doležal, recenze
Samsung N210: elegán s výdrží
Samsung je v oblasti počítačů známý především výrobou paměťových čipů, nebo různých řadičů. Dnes se však podíváme na trochu jiný produkt, kterým se snaží prorazit na poli netbooků. Dokáže model N210 obstát proti zaběhnuté konkurenci?

Použitý hardware


Hnací silou modelu N210 je procesor Intel Atom N450 s nevalným výpočetním výkonem. Disponuje totiž pouze jedním fyzickým jádrem, přičemž tedy zvládne zpracovat dvě vlákna najednou. Na pokročilé funkce typu Intel Turbo Boost (v 1vláknových aplikacích zvýší základní takt), si nechte zajít chuť.



Znalejší čtenáři jistě ví, že tento procesor spadá do platformy PineTrail a oproti starší generaci přináší zejména přepracované složení čipu. Při výrobě je používán dnes již lehce zastaralý 45nm postup. Vyrovnávací paměť druhé úrovně (L2 cache) disponuje 512 kB a L3 cache je u modelů Atom zcela vypuštěna. Základní frekvence procesoru je 1660 MHz. Uvnitř procesoru se také nalézá paměťový řadič s podporou DDR2 do frekvence 667 MHz.



Operační paměť byla osazena v běžné kapacitě 1 GB. Program CPU-Z chybně detekoval informace o čipech a v jedné záložce zobrazoval přítomnost DDR3 pamětí, naštěstí v další záložce se již objevily správně DDR2 modul. Ten pracuje na frekvenci 667 MHz a časování 5-5-5-15-44 a výrobcem je jak jinak než Samsung.



Základní deska byla správně identifikovaná s čipovou sadou Intel NM10, modelové označení dává tušit, že je tato deska použita ve všech netboocích od Samsungu. BIOS byl v rámci testování aktualizován na nejnovější verzi z března tohoto roku.

Grafická karta Intel GMA 3150 je disponuje opravdu minimálním výkonem a náruživý hráči her si tak rovnou mohou nechat zajít chuť. Pro aplikace je připravena vlastní paměť DDR2, avšak karta si spíše musí „půjčovat“ paměť od systému. Karta má k dispozici dvě shaderové jednotky a umí akcelerovat starší MPEG-2. Spuštění HD videa tak nepřichází v úvahu.



Posledním důležitým prvkem sestavy je disk Samsung Spinpoint M7 HM250HI s kapacitou 250 GB. Z výčtu vlastností se zaměříme na 8MB vyrovnávací paměť, podporu NCQ a rychlost otáček 5400 RPM. Papírově bychom se nejedná o žádného rychlíka, takže si počkejme na testy.


Instalovaný software


Stěžejním prvkem softwarové výbavy jsou Microsoft Windows 7 Starter v 32bitové verzi. Ty jsou doplněny o zkušební 60denní verzi Microsoft Office 2007. Sada Office zahrnuje většinu často používaných programů, tedy Access, Excel, Word, PowerPoint a další. Kromě toho nám Samsung nabídne McAfee Internet Security s bezplatnými aktualizacemi z Internetu po dobu 30 dní.



Samsung kromě běžných trial verzí dodal také aplikace vlastní výroby pro rychlejší správu a snadnější používání netbooku. Hned při instalaci systému se přihlásí utilita Recovery, která šikovně rozdělí pevný disk na část se systémem a část určenou pro uživatelská data.

Dalších utilita Easy Network Manager je připravena pro ukládání profilů jednotlivých sítí, ke kterým se připojujete. Nabízí několik nadstandardních funkcí oproti integrovanému správci přímo od Microsoftu, na druhou stranu je otázka, zdali je většina uživatelů využije.



Pro stahování aktualizací si Samsung také připravil svůj vlastní program. Zde sem však narazil na poměrně zvláštní chování (problém), neboť instalované aktualizace nebylo možné spustit najednou, ale musely se instalovat postupně. Oproti plně automatickému Windows Update je to velmi nezvyklé.

Ačkoliv je výkon tohoto netbooku vhodný spíše pro sufrování, či psaní, naistaloval Samsung program odkazující na stažení velmi jednoduchých her, kterými si můžete zkrátit čekání. Nabídka titulů sahá od logických přes arkády, po sportovní. Bohužel žádná z nich není lokalizována do češtiny.



Posledním a zřejmě nejdůležitějším programem je HyperSpace, který lze spustit již před samotnými Windows, nebo do něj lze přepnout i později. Jedná o jednoduché instant-on uživatelské prostředí, které zahrnuje Gmail, kalendář, předpověď počasí, či prohlížeč. Bohužel načítání toho systému je velmi zdlouhavé a Windows 7 jsou připraveny jen o něco málo chvil později.


reklama