reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung R580: notebooková premiéra

25.3.2010, Jan Vítek, recenze
Samsung R580: notebooková premiéra
Série notebooků Samsung Rxx je prozatím jediná, která se v našich končinách dle stránek výrobce prodává a její součástí je osm modelů. Jedním z nich je i R580-JS02CZ, který by nás neměl zklamat svým vypočetním ani grafickým výkonem. Však uvidíme.

Použitý hardware


Procesor Intel Core i5-430M v tomto notebooku má jádro Arrandale vyráběné 32nm procesem. S jeho výkonem bychom v tomto případě rozhodně měli být spokojeni, protože jeho základní frekvence 2261 MHz je díky podpoře Turbo Boost v konfiguraci 2/2 posílena dalšími 266 MHz navíc. Tedy alespoň by tomu tak mělo v ideálním případě být, ale jinak si může systém s frekvencí procesoru díky změnám násobiče dělat co chce a kdy chce.

Konfigurace Turbo Boost 2/2 znamená, že při zátěži jednoho i obou procesorových jader bude frekvence navýšena o 2x 133 MHz na výsledných 2527 MHz (19 x 133 MHz). To jsme si vyzkoušeli zátěží obou jader s využitím Hyper Threadingu pomocí Prime95 a lze říci, že Turbo Boost v tomto případě pracuje tak, jak má. Ostatně by bylo divné, kdyby procesor měl v tomto se svým TDP 35 W problémy. Jedinou výjimkou je, že při stoprocentní zátěži všech jader procesoru (i logických) a grafické karty za současného nabíjení baterie už 90W adaptér trošku nestíhá, a procesor se tak přetaktuje jen o 133 MHz, ale to se dá ještě akceptovat.

Procesor má ještě k dispozici 32 kB instrukční i datové L1 cache pro každé jádro, 256 kB L2 cache také pro každé jádro a nakonec ještě 3 MB sdílené L3 cache. Co se týče podporovaných technologií, pak nechybí standardní virtualizační Intel VT-x, TXT, samozřejmě Enhanced Intel SpeedStep Technology pro snížení frekvence procesoru při nečinnosti (využívá se k tomu stejně jako u Turbo Boost změna násobiče). Ovšem co procesoru Core i5-430M na rozdíl od ostatních mobilních Core i5 schází, je podpora AES-NI, tedy hardwarová akcelerace šifrování AES. To ale samozřejmě není užitečné pro každého a zvláště u tohoto spíše multimediálního až herního počítače nám absence AES-NI nemusí tak vadit.



Dále se krátce mrkneme na stránku CPU-Z o základní desce, kde se dozvíme o použité čipové sadě HM55 identifikované jako southbridge. On to v podstatě již southbridge je, protože všechny důležité funkce northbridge převzal již procesor. Na co ale lze ještě poukázat, je šířka sběrnice PCI Express x16. Grafická karta NVIDIA GeForce GT 330M tak evidentně používá pouze jednu linku, ale je otázkou, zda to bude její výkon nějak znatelně přiškrcovat, či ne.



Záložka memory zůstala kromě detekce 4096 MB paměti šedá, takže se rovnou podíváme na SPD. Jde o klasické moduly DDR3-1066 MHz, které si dodal sám Samsung. Procesor Core i5-430M oficiálně pracuje s moduly DDR3 právě na frekvenci 1066 MHz dvoukanálově, takže můžeme vypíchnout i jejich časování 7-7-7-20-27 a napájení 1,5 volty.



Grafická karta NVIDIA GeForce GT 330M by měla poskytnout slušný výkon i pro 3D hry se svými 48 unifikovanými shadery a 8 jednotkami ROP. Jádro GT216 je navíc v moderním 40nm kabátku, takže má dobrý předpoklad k energetické nenáročnosti a malému výdeji tepla a podporuje API DirectX 10.1 a Shader Model 4.1.

Jeho paměti DDR3 mají kapacitu 1024 MB a jsou na frekvenci 790 MHz připojené pomocí 128bitového rozhraní. GPU má dle GPU-Z pracovat na frekvenci 575 MHz a jeho shadery na 1265 MHz. A ač to GPU-Z na screenshotu neukazuje, grafika se dokáže výrazně podtaktovat na 135 MHz pro jádro, 270 MHz pro shadery a 135 MHz pro paměti. To přispěje k dalším úsporám energie. Nutno také dodat, že při provozu na baterie grafická karta megahertzy tolik nehýří a omezí takty na 405/810/790 MHz (jádro/shadery/paměti).

Podporována je architektura CUDA, což se dozvíme i ze samolepky na notebooku, ale už ne PhysX.



Nakonec se krátce zastavíme u pevného disku Toshiba MK5055GSX s kapacitou 500 GB. Jeho hlavní specifikace jsou jednoduše standardní - rozhraní SATA 3 Gbps, 8MB vyrovnávací paměť a otáčky ploten 5400 RPM.


Instalovaný software


S notebooky Samsung jsme se doposud na našich stránkách jinde než v novinkové sekci nesetkali, a tak nebylo ani jasné, jaký software tato firma na své notebooky dodává. Pravdou však je, že to není zrovna odlišné od jiných výrobců. Úlohu operačního systému na sebe berou Microsoft Windows 7 Home Premium, avšak pouze ve 32bitové verzi, takže dejme jedné čtvrtině paměti RAM pápá. Vedle toho se do nabídky také protlačily zkušební verze Microsoft Office Professional 2007 (60denní verze) a McAfee SecurityCenter. Takže zatím klasika.

Multimediální úlohu hraje software CyberLink DVD Suite, pro webkameru je určen CyberLink Webcam a pak tu je FailSafe od Phoenix Technologies pro ochranu dat a přístup k notebooku odkudkoliv.

Nakonec se dočkáme také aplikací a utilit od Samsungu, takže jako první to je Battery Life Extender, jenž jednoduše nastaví práh nabití baterie, nad nímž ji systém nezačne dobíjet, pak Easy Display Manager spravující klávesové zkratky pro ovládání displeje (rotace, nastavení jasu, apod.), Easy Network Manager si zase umí zapamatovat nastavení sítě pro různé lokace, Chargeable USB umí zapnout funkci napájení USB slotů i pro případ, že je notebook vypnutý (či ve standby apod.), Samsung Recovery Solution 4 zvládne vrátit systém do původního stavu, pokud se vám něco podaří zvrtat, Samsung Update Plus zajistí aktualizace systému (ovladače) a nakonec Samsung Support Center tvoří přehledné útočiště pro management celého systému.


reklama