reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung R580: notebooková premiéra

25.3.2010, Jan Vítek, recenze
Samsung R580: notebooková premiéra
Série notebooků Samsung Rxx je prozatím jediná, která se v našich končinách dle stránek výrobce prodává a její součástí je osm modelů. Jedním z nich je i R580-JS02CZ, který by nás neměl zklamat svým vypočetním ani grafickým výkonem. Však uvidíme.
Premiéra notebooku od společnosti Samsung na našich stránkách dle mého názoru dopadla celkem dobře. Jako jiní výrobci si i Samsung zakládá na designu, což začíná být bohužel jeden z mála podstatných způsobů, jak se odlišit od ostatních výrobců. Design celého přístroje skutečně je pěkný a čistě provedený, ovšem připravme se na to, že bude třeba, abyste svůj Samsung R580 kvůli lesklým plastům často čistili.

Zato si ale nelze stěžovat na to, že by jeho tělo bylo nějak chatrné, či že by jednotlivé části neseděly. Víko je směrem seshora dostatečně odolné, klouby drží displej ve stabilní poloze a základna poskytuje dobré útočiště pro veškeré komponenty.



Výbava notebooku R580 je lehce nadstandardní. Dočkáme se moderních rozhraní Ethernet i Wi-Fi, k tomu obvyklých portů USB 2.0, D-Sub, HDMI, audio a pak také již méně obvyklého slotu Express Card /34 a eSATA (kombinovaný se čtvrtým USB 2.0). Na druhou stranu, čtečka karet zvládne pouze SD/SDHC a MMC.

Reproduktory, webkamera a displej se dají označit jedním slovem jako nevyčnívající. To v tom smyslu, že nabízí jen základní funkčnost a ani trochu výjimečné či nadprůměrné vlastnosti. Z hlediska ergonomie budou spokojeni ti uživatelé, kteří jsou zvyklí používat myš v pravé ruce, protože z pravé strany je notebook v podstatě holý, zatímco z levé strany se bude ježit všemožnými kabely. Klávesnice jako taková je pevná a kvalitní, ovšem tvar kláves a jejich rozložení neusnadňuje orientaci po hmatu. Umístění touchpadu spíše do středu napomůže k lepšímu komfortu a ani na jeho tlačítka si nemůžeme stěžovat.

Výkon tohoto notebooku byl v našich testech v některých ohledech sražen kvůli tomu, že výrobce použil jen 32bitový operační systém Windows 7, takže jsme rovněž přišli o 1 GB operační paměti. Jinak je ale celek založený na procesoru Intel Core i5-430M, DDR3-1066 MHz RAM, GPU NVIDIA GeForce GT 330M a 500GB disku Toshiba MK5055GSX dobře vyvážený a vhodný pro běžné použití, multimédia i 3D hry, pokud tedy nebudeme přehnaně nároční.

A jaké hodnocení si tedy Samsung R580-JS02CZ zaslouží? V potaz musíme samozřejmě vzít také pořizovací cenu, kde v oblasti 15,6" notebooků s procesory Intel Core i5 budou konkurovat především Acery, HP, ale i Toshiby a Sony vybavené konkurenčními Radeony HD 5650, jejichž výkon má být pouze o něco málo vyšší. Záleží tedy v podstatě jen na vás, jakou cestou se dáte. Zde především nečekejte vysokou mobilitu. Ta je daná hmotností a výdrží baterie, které zde nejsou zrovna vhodné pro mobilní využití.


Pevné a dobře provedené tělo
4 GB RAM a přesto 32bitový op. systém
Slušný a vyvážený výkon
Povrch náchylný na prach a jiné nečistoty
Dobrá ergonomie
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 21 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung R580-JS02CZ poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení notebooku Samsung R580-JS02CZ děkujeme společnosti Samsung




Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama